Приемът на рибено масло може да повиши риска от аритмия и инсулт

Ново проучване открива връзка между приема на добавки с рибено масло и повишаване на риска от инсулт и предсърдно мъждене при хора без съществуващи сърдечни проблеми

вреди от прием на добавки с рибено масло

Като източник на омега-3 мастни киселини, добавките с рибено масло са много популярни. Но последните изследвания показват, че за някои хора те могат да повишат риска от сърдечно-съдови проблеми, вместо да го ограничат.

За проучването, публикувано в списанието BMJ Medicine, изследователите са използвали голяма биомедицинска база данни и ресурс, наречен UK Biobank. Те са анализирали данните на повече от 415 000 души на възраст между 40 и 69 години, почти една трета от които посочват, че редовно приемат рибено масло.

Това, което откриват, е, че хората с добро сърдечно-съдово здраве, които редовно приемат добавката, имат 5% по-висок риск от инсулт и 13% повишен риск от предсърдно мъждене (или AFib), което причинява бърз и често неправилен сърдечен ритъм и повишава риска от инсулт и инфаркт с течение на времето.

От друга страна, хората със сърдечни проблеми, които редовно са приемали добавки с рибено масло, са имали 15% по-нисък риск от прогресиране на AFib до инфаркт и 9% по-нисък риск от сърдечно заболяване, водещо до смърт.

„Това проучване подчертава нюансираната връзка между добавките с рибено масло и здравето на сърцето, подчертавайки, че универсалните препоръки за добавки могат да бъдат потенциално опасни“, казва Мишел Рутенщайн, диетолог, специализирал в превантивна кардиология. „Това също така подчертава важността на индивидуализираните препоръки, базирани на фактори като медицинска история.“

Ето какво трябва да знаете за потенциалните рискове от приема на добавки с омега-3, кой може да се възползва от тях и какво според експертите трябва да имате предвид, преди да започнете да ги пиете.

Мишел Рутенщайн, диетолог, специализирал в превантивна кардиологи
Мишел Рутенщайн, диетолог, специализирал в превантивна кардиологи

Какво казват изследванията за ползите и рисковете от рибеното масло?

 

Интересът към връзката между омега-3 мастните киселини и здравето на сърцето се засилва през 70-те години на миналия век, когато учените предполагат, че инуитите в Гренландия имат по-добро сърдечно здраве, защото ядат толкова много мазна риба.

В наши дни много хора приемат рибено масло под формата на добавки за лечение или предотвратяване на сърдечни заболявания. Въпреки това много клинични проучвания, изследващи ефектите на добавките с рибено масло върху сърдечно-съдовите резултати, не показват ясни ползи.

Например, проучване на повече от 15 000 души с диабет установява, че хората, приемащи добавки с омега-3, не са имали намален риск от сериозно сърдечно-съдово събитие в сравнение с хората, които не са приемали. В друго проучване резултатите показват, че приемането на рибено масло не намалява риска от инфаркт, инсулт или рак.

„Смята се, че тези добавки във високи дози влияят на определени химически пътища в сърцето, което може да повлияе на това как електричеството протича през него“, казва д-р Маджид Басит, кардиолог в Memorial Hermann Health System в Тексас. „Това може да изложи хората на риск от определени видове аритмии като предсърдно мъждене.“

Базит добавя обаче, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере как добавките с рибено масло могат да повлияят негативно на сърцето.

д-р Маджид Басит, кардиолог от Memorial Hermann Health System в Тексас
д-р Маджид Басит, кардиолог в Memorial Hermann Health System в Тексас

За някои хора добавките могат да бъдат полезни

 

Експертите казват, че за някои хора добавките с рибено масло могат да бъдат полезни. Например, за хора, които не получават достатъчно омега-3 мастни киселини в храненето си, „при условие, че е в подходяща доза“ и „продуктът е с доказано качество“, каза Рутенщайн.

Басит обаче посочва, че добавките никога не трябва да се използват като заместител на здравословна диета, която включва плодове, зеленчуци, зърнени храни и мазна риба.

Рибеното масло също може да бъде полезно за хора с повишени нива на триглицериди, според Рутенщайн. „Някои дози омега-3 мастни киселини, присъстващи в рибеното масло, са показали потенциал за подобряване на здравето на сърцето чрез намаляване на триглицеридите“, обяснява тя.

Въпреки това, по-добър вариант за хора с повишени триглицериди, при условие че са имали предишно събитие като инфаркт, може да бъде лекарството с рецепта.

 

Какво трябва да имате предвид преди да започнете прием на добавки с рибено масло?

 

Специалистите са категорични, че хората трябва да говорят с лекаря си, преди да започнат прием на омега-3.

„Фактори като дозировка, качество и допълнителни съставки могат да повлияят на ползите или вредите от добавката“, обяснява Рутенщайн.

Хората, които приемат разредители на кръвта, трябва да избягват рибеното масло.

Като цяло експертите съветват да си набавяте омега-3 чрез храна, а не чрез добавки. „Консумирането на храни като сардини, сьомга и пъстърва за получаване на омега-3 мастни киселини е по-безопасен и по-щадящ сърцето подход“, казва Рутенщайн.

Други добри източници на омега-3 включват орехи, семена от чиа и ленено семе.

Линкове към изследвания: https://bmjmedicine.bmj.com/content/3/1/e000451; https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1804989; https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1811403

Източници: https://www.health.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *