Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как бързото хранене влияе на кръвната захар?

Експертите казват, че постоянното твърде бързо хранене води до скокове на кръвната захар и повишава риска от диабет тип 2 и затлъстяване

бързо хранене повишава кръвната захар

Що се отнася до риска от затлъстяване и диабет тип 2, много фактори влияят на риска – като наднормено телесно тегло, генетика, възраст, ниво на физическа активност, дали пушите или не и диета.

Въпреки че това, което ядете, със сигурност може да повлияе на риска, начинът, по който се храните, също може да играе роля: изследванията показват, че хората, които ядат по-бързо, може да имат повишен риск от диабет тип 2 в сравнение с тези, които ядат по-бавно.

„Направени са някои проучвания, разглеждащи как бързото хранене може да повлияе на кръвната захар и риска от диабет“, казва Дейвид Крийл, ендокринен диетолог и психолог в Cleveland Clinic. „Не всички изследвания са категорични, но много от тях предполага, че когато ядем по-бързо, кръвната захар се повишава по-бързо.“

Въпреки че проучванията за рисковете от бързото хранене са недостатъчни, има много известни ползи от бавното хранене. „По-малко вероятно е да преяждаме, когато ядем по-бавно“, обясни той. „В повечето случаи на мозъкът му отнема известно време, за да получи сигнал, че сме сити, така че забавянето помага да почувстваме тази ситост по-рано.“

Дейвид Крийл, ендокринен диетолог и психолог в Cleveland Clinic
Дейвид Крийл, ендокринен диетолог и психолог в Cleveland Clinic

 

Как бързото хранене влияе върху риска от диабет и затлъстяване?

 

Малко се знае защо точно скоростта на хранене влияе върху кръвната захар, но експертите имат теория.

Може да ядем бързо, когато сме особено гладни, което може да повлияе на това колко ядем. „Намирам, че хората често се хранят по-бързо, когато са изкарали дълго време без да ядат, защото са много гладни“, казва Алиса Румзи, основател на Alissa Rumsey Nutrition and Wellness и автор на Unapologetic Eating.

„Когато гладуваме твърде дълго между храненията, това може да доведе до ниска кръвна захар, което може да допринесе за бързото ни хранене и след това да доведе до скок на кръвната захар“, разяснява тя.

С течение на времето високата кръвна захар може да увеличи риска от диабет тип 2, докато преяждането може да увеличи риска от затлъстяване.

Въпреки че някои изследователи свързват бързото хранене с повишен риск от заболяване, няма доказателство, че едното причинява другото.

„Някои проучвания показват връзка между скоростта на хранене и заболяването от диабет, но нямаме доказателства, че това директно причинява диабет“, пояснява Ръмси. „Развитието на диабета се влияе от много фактори, много от които са извън нашия контрол.“, подчертава още тя.

Алиса Румзи, основател на Alissa Rumsey Nutrition and Wellness и автор на Unapologetic Eating
Алиса Румзи, основател на Alissa Rumsey Nutrition and Wellness и автор на Unapologetic Eating

 

Ползите от по-бавното хранене

 

Експертите казват, че по-бавното хранене помага да се избегне преяждането и е полезно за хора, които искат да отслабнат. „Когато ядем по-бавно, ние се засищаме с по-малко храна, освен това се усещата повече, вкуса и текстурата.“, каза Крийл.

Бавното хранене също помага за избягване на стомашно-чревни проблеми. „Ако ядем по-бързо, сме склонни да поглъщаме повече въздух и имаме повече газове, което може да причини дискомфорт“, обяснява Крийл. „Прекомерните количества храна, изядени бързо, могат да причинят и киселини“, добавя той.

Забавянето може също така да улесни тялото ви да разгражда храната: „По-бавното хранене може да помогне за храносмилането и усвояването, защото когато дъвчете храната по-дълго, стомахът има по-малко работа“, каза Ръмси.

 

Как да започнете да обръщате внимание на скоростта си на хранене?

 

Важно е да запомните, че по-бавното хранене няма непременно да намали риска от определени заболявания, като диабет и затлъстяване, които до голяма степен зависят от генетиката и други фактори. Все пак бавното хранене предпазва от резки скокове на кръвната захар, предпазва от преяждане и появата на киселини и улеснява работата на храносмилателната система.

Има няколко начина да започнете да променяте скоростта си на хранене, ако ядете твърде бързо.

Един от най-простите начини да забавите темпото е като правите почивки. „Ако ядете с вилица, оставяйте вилицата за по няколко секунди между хапките“, съветва Крийл.

Задаването на желана продължителност на времето за хранене също може да бъде полезно. Може да опитате да си поставите цел от например 20 минути за вечеря. По този начин може да си разпределите порцията – на 5 минути да сте изяли ¼, а на 10 минути да сте изяли половината.

„По-бавното хранене, освен че е полезно, води и до по-приятно изживяване и оценяне на всичките вкусови качества на храната“, категорична е Ръмси.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Глюко баланс
Глюко баланс – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *