Как да измерим кръвното си правилно?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Много хора не знаят, че има важни правила за получаване на точно измерване на кръвното налягане

Как да направим точно измерване на кръвното налягане

Неправилното позициониране на ръката при измерване на кръвното налягане може да доведе до изкривени показания, според проучване, публикувано в JAMA Internal Medicine.

Обичайно е хората да поставят ръката си в скута си или да я оставят да виси отстрани по време на проверка на кръвното налягане. Проучването обаче открива, че това може да доведе до „значително по-високи“ показания в сравнение с препоръчителната позиция – опряна ръка на бюро с маншет, поставен на нивото на сърцето.

„Неточните данни клонят да бъдат по-високи от действителните, което потенциално води до свръхдиагностика и допълнителни лекарства, които може да не са необходими“, обяснява Лорънс Апел, един от авторите на изследването и професор по медицина със съвместни назначения по епидемиология и международно здравеопазване в университета Джон Хопкинс.

Лорънс Апел, един от авторите на изследването и професор по медицина със съвместни назначения по епидемиология и международно здравеопазване в университета Джон Хопкинс.
Лорънс Апел, един от авторите на изследването и професор по медицина със съвместни назначения по епидемиология и международно здравеопазване в университета Джон Хопкинс.

 

Кои позиции на ръката влияят на показанията на кръвното налягане?

 

За проучването Апел и колегите му набират 133 възрастни на възраст от 18 до 80 години. Изследователите измерват кръвното налягане на участниците в три различни позиции на ръцете: почиващи на повърхност, почиващи в скута и висящи отстрани на тялото.

Показанията на кръвното налягане се състоят от две числа. Първoто показва систоличното кръвно налягане, налягането в артериите, когато сърцето бие и изпомпва кръв. Второто число, диастоличното, измерва налягането в артериите, когато сърцето почива между ударите. Счита се, че дадено лице има високо кръвно налягане, ако има постоянни показания от 130 или по-високо систолично и/или 80 или по-високо диастолично.

Изследователите установяват, че когато участниците оставят ръцете си да висят отстрани, тяхното систолично кръвно налягане е средно с 6,5 пункта по-високо, отколкото когато ръцете им са на бюро. Тяхното диастолично налягане е с 4,4 точки по-високо в същата позиция.

Когато ръцете на участниците са в скута им, систоличното кръвно налягане е с 3,9 пункта по-високо, отколкото когато е поставено на бюро, а диастоличното налягане е с 4 пункта по-високо.

„Разликата в показанията на кръвното налягане може да се дължи отчасти на това как гравитацията влияе на кръвния поток”, каза Кевин О. Хуанг, професор по вътрешна медицина в Медицинското училище McGovern в UTHealth Houston.

Хуанг обяснява, че когато ръката е по-ниско от нивото на сърцето, например когато е в скута или виси отстрани, гравитацията изтегля повече кръв в областта, където е поставен маншетът.

Кевин О. Хуанг, професор по вътрешна медицина в Медицинското училище McGovern в UTHealth Houston.
Кевин О. Хуанг, професор по вътрешна медицина в Медицинското училище McGovern в UTHealth Houston.

 

Какви други фактори могат да повлияят на измерването на кръвното налягане?

 

Средата, в която се отчита кръвното налягане, може да доведе до неточни резултати. Фоновият шум и бърборенето, чувството на безпокойство и пълният пикочен мехур могат да допринесат за по-високо от нормалното отчитане при някои хора.

Доста често и стресът от престоя в лекарски кабинет може да доведе до скок на кръвното налягане – феномен, наречен „хипертония на бялата престилка”.

Неправилният размер на маншета също може да повлияе на показанията. Хората с наднормено тегло имат по-широки ръце и се нуждаят от по-голям маншет от стандартния, а хората с поднормено тегло имат по-тънки ръце и се нуждаят от по-малък размер на маншета.

Яденето на храна, консумацията на кофеин или никотин или извършването на физическа активност преди измерването също може да изкриви показанията.

 

Как се прави точно измерване на кръвното налягане?

 

На първо място човекът, който ще прави измерването, трябва да е добре обучен и да знае как да разположи ръката на пациента.

Също така има и някои други фактори, за които трябва да се внимава, когато се прави измерване:

• Избягвайте упражнения, кофеин и никотин поне 30 минути преди измерването.
• Изпразнете пикочния си мехур, за да осигурите комфорт и точност.
• Не говорете по време на измерването.
• Избягвайте да използвате ръката си по време на отчитането.
• Направете няколко отчитания, като изчаквате една минута между всяко за по-точна оценка.

 

Защо е важно да имаме точни показания на кръвното налягане?

 

„Точните показания са от решаващо значение за правилната диагноза и лечение”, казва Хуанг. „Не можем да диагностицираме правилно високото кръвно налягане или да наблюдаваме ефекта от лечението без надеждни и точни измервания.“

Той добавя, че ако кръвното е фалшиво повишено поради грешки в измерването, лекарите могат да предпишат повече лекарства, отколкото са необходими на пациента, което може да доведе до нежелани странични ефекти.

Линк към проучването: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2824754

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *