Трябва ли да пиете лекарства, ако имате високо кръвно налягане, но без симптоми?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Нужно ли е да приемате лекарства, ако имате високо кръвно, но се чувствате добре и нямате симптоми? Ето какво смятат кардиолозите

високо кръвно налягане
Профилактичните прегледеи са много важни за навременното откриване на хипертонията

Как подхождате към състояние, което може би не знаете, че имате?

Повечето лекари могат да открият високо кръвно налягане, ако им бъдат предоставени подходящи възможности за диагностика. Но данните сочат, че много медицински институции нямат ясни насоки за това как да лекуват асимптоматично високо кръвно налягане. Тази липса на общ протокол може да доведе до различни практики от лекар до лекар.

 

Колко често е високото кръвно налягане без симптоми?

 

Въпреки че е трудно да се определи колко хора имат асимптоматично високо кръвно налягане, може да се каже, че броят им е много висок. Един на всеки пет възрастни вероятно има високо кръвно налягане, без да го знае.

Брадли Сервер, главен медицински директор и интервенционален кардиолог във VitalSolution Cardiology, добавя, че освен ако кръвното налягане не е силно повишено или вече има увреждане на орган, няма симптоми. Кръвното налягане има тенденция да се покачва с възрастта и някои състояния като диабет, инсулт, коронарна артериална болест и хронично бъбречно заболяване може да го влошат.

Брадли Сервер, главен медицински директор и интервенционален кардиолог във VitalSolution Cardiology
Брадли Сервер, главен медицински директор и интервенционален кардиолог във VitalSolution Cardiology

 

Какво се счита за „високо“ кръвно налягане?

 

Американската сърдечна асоциация определя всичко над 130/80 като високо кръвно. След като пациентът е диагностициран с хипертония, има три етапа:

• Етап 1: 130/80 до 139/89

• Етап 2: 140/90 или по-високо

• Етап 3: Ако кръвното Ви налягане е над 180/120, Вие сте в хипертонична криза и трябва незабавно да посетите лекар.

Повечето пациенти установяват, че имат високо кръвно налягане при рутинен преглед, което прави редовните прегледи изключително важни за поддържането на добро здраве.

„Ето защо е важно да се преглеждате, дори и да не се чувствате зле“, съветва д-р Кимбърли Кембъл, кардиолог в Cardiology Consultants във Филаделфия. „Не всички повишения на кръвното налягане обаче показват хипертония. Кръвното налягане може да се повиши в условията на стрес, така че всяка диагноза изисква кръвното налягане да бъде потвърдено при повторен преглед.

Някои хора са естествено тревожни във всяка медицинска ситуация, което е известно като „синдром на бялата престилка“.

д-р Кимбърли Кембъл, кардиолог в Cardiology Consultants във Филаделфия
д-р Кимбърли Кембъл, кардиолог в Cardiology Consultants във Филаделфия

 

Имате ли нужда от лечение за високо кръвно налягане, ако се чувствате добре?

 

Дори и да се чувствате добре, трябва да вземете мерки за високото си кръвно налягане. Колкото по-рано, толкова по-добре. Кембъл казва, че времето за лечение на високо кръвно налягане е преди появата на симптомите.

„Симптомите се появяват, когато нелекуваната хипертония причинява увреждане на органите в тялото“, обяснява кардиологът. „Чрез лечение, преди да се развият симптомите, хората могат да предотвратят увреждане на сърцето, мозъка, бъбреците и други органи.“

В допълнение към увреждането на органите, високото кръвно налягане Ви излага на по-голям риск от инфаркт и инсулт.

 

Как се лекува безсимптомно високо кръвно налягане?

 

За хората с първи етап на хипертония, лечението може да изисква само промени в начина на живот, като намаляване на солта, започване на тренировъчна програма и понижаване на нивата на стрес. Но ако тези практики не работят, може да Ви бъдат предписани лекарства.

Асимптомните лекарства за високо кръвно налягане са склонни да бъдат по-малко интензивни от тези за хора, изпитващи симптоми, които обикновено се нуждаят от комбинирана терапия.

„Целта при лечението на симптоматично високо кръвно налягане е кръвното налягане да се понижи много по-бързо, за да се защитят страдащите органи“, обяснява Сервер. „За асимптоматични хора се опитваме да избегнем рязкото сваляне на кръвното, тъй като това може да причини проблеми като замаяност или дори припадък.“

Той казва, че лечението на асимптоматични хора с лекарства като тиазидни диуретици или блокери на калциевите канали е по-скоро за защита на техните органи в бъдеще.

 

Нелекуваното високо кръвно налягане в крайна сметка ще причини ли симптоми?

 

Въпреки че може да нямате симптоми, ако кръвното Ви налягане е повишено, има непрекъсната неизправност в работатата на сърдечно-съдовата система, което в крайна сметка ще причини симптоми. Разликата е, че когато вече има симптоми, увреждането на някой орган е факт и лечението се усложнява многократно.

Асимптоматичната хипертония може да бъде индикатор и за други състояния. Сънна апнея, бъбречно заболяване и нарушения на надбъбречните жлези могат да бъдат открити след проследяване на диагнозата за високо кръвно.

 

Ако страдате от високо кръвно, вземете Омега-3

 

Природният продукт Омега-3 е богат източник на алфа-линоленова киселина, извлечена от семената на растението перила. Маслото от тези семена е един от най-богатите природни източници на полезната мастна киселина. Продуктът влияе благоприятно върху сърдечното здраве, подпомага управлението на кръвното и холестерола.

Природният продукт Омега-3 при високо кръвно
Природният продукт Омега-3 (Omega-3) държи под контрол кръвното налягане, пази здраво сърцето

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *