Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

45 000 човека получават инсулт в България годишно

Това нарежда страната в челните класации в света по хора получили инсулт на глава от населението

брой на хора получили инсулт в България

Около 5000 от случаите завършват фатално, а останалата част от хората получават увреждания в различни степени. Статистиката показва, че 70-80% от оцелелите остават инвалидизирани, а само 30% от тях нямат нужда от постоянна грижа и помощ.

На 14. 11 в националния пресклуб на БТА лекари настояха да се създаде ясен план за действие при хора с мозъчен инсулт за цялата страна. До този момент в България няма план за борба със заболяването.

Планът, който лекарите предлагат, има за цел да покаже какво трябва да бъде свършено до 2030 г., за да се постигне по-добра първична профилактика, диагностика и да се центрове, до които пациентите да стигат бързо и да получават съвременно и адекватно лечение. Също така ще се наблегне на огромния проблем с инвалидизацията.

Планът е да се осигури финансиране на областните болници и да бъдат обучени екипи, които да могат масово да действат по модерните изисквания за лечение. Идеята за в бъдеще е изградените центрове за лечение на инсулт да консултират областните болници.

Експертите напомнят, че при инсулт времето за реакция и получаване на адекватни грижи в правилното лечебно заведение е от ключово значение.

Обмисля се също създаване на регистър на пациентите, прекарали инсулт в България, защото такъв липса, а е много нужен, тъй като инсултът засяга не само пациента, а и цялото му семейство.

Д-р Добринка Калпачка, която е член на ръководството на Българското дружество по инсулт, казва, че в момента никой не знае какво се случва с пациента, след като е изписан от болницата. Включително каква рехабилитация получава, откъде се финансира, каква е продължителността на живота му след мозъчния инцидент и много други важни данни, които не се събират.

Лекарите напомнят незабавно да се потърси медицинска помощ още при първите симптоми на инсулт. Тъй като често се случва хората да не разпознаят симптомите и да изгубят изключително важното време. Тук ще ви припомним кои са те.

 

Първи симптоми на инсулт и как да ги разпознаете:

 

Понякога инсултът настъпва постепенно, но е по-вероятно да забележите един или повече внезапни симптоми като тези:

• Изтръпване или слабост в лицето, ръката или крака, особено от едната страна

• Объркване или проблеми с разбирането на други хора

• Затруднено говорене

• Проблем с виждането с едното или двете очи

• Проблеми при ходене или поддържане на баланс или координация

Когато човек получава инсулт, до мозъка не стига кръвта, от която се нуждае. Затова е важно веднага да се предприеме лечение, за да се намалят шансовете за увреждане на мозъка или дори смърт.

Използвайте следния тест, за да проверите за най-честите симптоми на инсулт при себе си или при някой друг.

• Лице: Накарайте човека да се усмихне и вижте дали едната страна на лицето му е увиснала.

• Ръце: Кажете на човека да вдигне двете си ръце. Възможно е да не може да вдигне едната от тях.

• Реч: Кажете кратка фраза и накарайте човека да я повтори. Обърнете внимание за неясна или странна реч.

Източници: https://www.bta.bg; https://www.webmd.com; https://www.freepik.com/

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *