ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Може ли правилното хранене да понижи риска от инсулт?

В тази статия ще ви запознаем с храните, на които да наблягате, за да намалите риска от инсулт и други заболявания

храна за намаляване на риска от инсулт
Храненето играе ключова роля за понижаване на риска от инсулт

Здравословното хранене може да ограничи риска от развиване на сериозни заболявания в средносрочен и дългосрочен план. Инсултите са един от здравословните проблеми, които често са свързани с хранитетлните ни навици. За да се предпазим от това заболяване е нужно постоянно да набавяме на организма нужните витамини, антиоксиданти и незаменимите мастни киселини.

Подобряването на ежедневното хранене може да забави стареенето и свързаните с него заболявания и здравословни проблеми. Сърдечно-съдовите и мозъчните заболявания са особено разпространени в България. В следващите редове ще ви разкрием на кои хранителни вещества трябва да наблягате в диетата си, за да се предпазите инсулт и сърдечни проблеми. Тези храни са препоръчителни и за хора, които са прекарали инсулт. Консумацията им ще намали шанса за повторен такъв.

 

Храни и хранителни вещества за намаляване на риска от инсулт и сърдечни заболявания

 

  1. Омега-3 мастни киселини

Липидите са основни хранителни вещества, обаче не всички от тях са полезни. Докато транс мастните киселини имат възпалителен характер, омега-3 киселините ограничават възпалителните процеси в организма.

Лекарите са категорични, че приемането на омега-3 мастни киселини понижава риска от инсулт и влияе добре на хора, които вече са прекарали такъв.

За да сведете до минимум количеството вредни липиди и да увеличите приема на омега-3, трябва да:

  • Намалите консумацията на преработени храни
  • Ядете повече мазна риба
  • Наблегнете на сурови зеленчуци, ядки и растителни масла

 

  1. Селен

Селенът е хранително вещество, което се намира в човешкото тяло в малки количества, но играе съществена роля. Този минерал има мощни антиоксидантни и неврозащитни свойства. Именно поради тази причина лекарите препоръчват консумацията на богати на селен храни при хора, които са застрашени от инсулт. Добрата новина е, че може лесно да си набавите нужните количества от този минерал чрез хранене.

Селен се садържа в големи количества в:

  • Рибата и морските дарове
  • Ядките

 

  1. Наблягайте на пресните зеленчуци и плодове

Растителните храни са изключително богарти на витамини, антиоксиданти и други важни за организма вещества. Освен това повечето от тях съдържат много малко калории и не повишават холестерола.

Диетолозите и медицинските лица насърчават консумирането на поне 5 порции плодове и зеленчуци на ден. Яденето на сурова растителна храна е ключов фактор за доборото здраве във всяка възрастова група.

 

  1. Избягвайте консумацията на алкохол

Алкохолът е едно от най-социално приетите опияняващи вещества. Той е неотменна част от диетата на много българи, а неговата консумацията е тясно свързана с проблеми със сърцето и мозъчната функция.

Редовното пиене на алкохол възпрепятства правилното протичане на някои физиологични процеси в тялото и увеличава риска от появата на много заболявания, включително инсулт.

Поради тази причина специалистите съветват напълното изключване на алкохола от ежедневието. Ако това не е възможно, заради социалната му функция, е препоръчително поне да намалите количеството, което пиете.

 

Подобрете диетата и хранителните си навици, за да се предпазите от инсулт!

 

Поддържането на разнообразна и калорично балансирана диета е ключово за доброто здраве.

Наблягането на сурови плодове и зеленчуци, както и на храни, богати на омега-3 и селен значително ще намали риска от инсулт и много други заболявания. Антиоксидантите и противовъзпалителните вещества в тези храни играят важна роля за продължителността на живота и общото здравословно състояние.

Неизбежно е да споменем и приема на токсични субстанции, например алкохол. Въпреки че е обществено приет като нещо нормално, той води до сериозни последци, ако се прекалява с него ежедневно. В случай, че не може да спрете да пиете алкохол, поне ограничете консумацията му.

Източник: https://steptohealth.com; https://www.freepik.com/

инсулт хранене
НЕВРОХЕЛТ плюс – стимулира мозъчната дейност, при постоянно безпокойство и стрес, подходящ за хора, прекарали инсулт

възстановяване след инсулт

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *