Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо кихането със затворена уста и нос е опасно?

Правилата на етикета при кихане препоръчват да покриете устата си с ръка

кихането
Кихането трябва да бъде свободно и спонтанно

Въпреки това много хора се смущават да кихат силно в присъствието на непознати, затова те плътно затварят уста и стискат носа преди кихане. Лекарите предупреждават, че има опасност за здравето от подобни действия. Отоларингологът Владимир Зайцев обяснява защо е опасно за здравето да кихате „вътре в себе си“ .

Владимир Зайцев

Защо е важно да кихате с отворен нос?

„Човек може да киха рефлекторно, щом слънцето „удари“ ретината, когато от тъмна стая излиза на улицата“, казва Зайцев. – Други два случая за внезапно и неконтролирано кихане са алергична реакция и настинка. Тези механизми за кихане могат да бъдат опасни. Алергените и инфекцията не трябва да се съхраняват вътре, те трябва да бъдат изтласкани навън.“

Защо е опасно да кихате със затворена уста и запушен нос?

Първо, кихането със затворена уста и нос може да доведе до проблеми със слуха. „Когато кихате, скоростта на въздуха може да достигне 120 метра в секунда. Ако затворите устата и носа, слузта може да влезе под налягане в слуховите тръби, които свързват назофаринкса със средното ухо. В резултат на това е възможно да възникне възпаление на слуховата тръба, което се нарича евстахит “, казва УНГ-специалистът.

Също така, под налягане, микробите могат да влязат в параназалните синуси: максиларни, фронтални, клетки от етмоидния лабиринт. „Кихането със запушен нос и затворена уста може да причини синузит (възпаление на лигавицата на един или повече синуси). Това може да бъде синузит (възпаление на максиларния синус), челен синузит (възпаление на фронталния синус) или сфеноидит (възпаление на сфеноидния синус) “, казва Зайцев.

Третата отрицателна последица от безшумното кихане е повишаване на вътречерепното налягане. „Човек, който има нормално кръвно налягане, няма да почувства сериозни последствия. Но възрастните хора, пациентите със слаби съдови стени и вегетоваскуларна дистония могат да се почувстват зле. Ако човек има склонност към кървене от носа, кихането със затворена уста и нос може да провокира такова състояние “, отбелязва отоларингологът.

Инцидент

По време на кихане със запушени уста и нос може да възникнат и някои инциденти. Стискането на носа, докато стискате и затворената уста, за да подтиснете силното кихане, не е добра идея, предупреждава статия в медицинското списание BMJ Case Reports.

34-годишен мъж е успял да разкъса гърлото си по време на една такава маневра, оставяйки го едва способен да говори и да преглъща. Да не говорим за значителната болка, която е усетил непосредствено след опасната кихавица.

Спонтанното разкъсване на гърлото се случва рядко, и обикновено е причинено от травма, понякога от повръщане или силна кашлица. Затова симптомите на младия човек първоначално изненадали лекарите от спешна помощ.

Младият мъж обяснил, че е имал усещане за пукане в областта на шията, след което тя веднага се е подула.

Когато лекарите го прегледали, те действително чули пукащи звуци, които се простирали от шията чак до ребрата – сигурен знак, че въздушните мехурчета са намерили път в дълбоката тъкан и мускулите на гърдите, което е било впоследствие потвърдено чрез компютърна томография.

Поради риска от сериозни усложнения, мъжът е приет в болница, където е бил хранен с тръба и му е даден интравенозен антибиотик, докато подуването и болката отшумят.

След седем дни той е бил достатъчно добре, за да бъде изписан от болницата със съвета да не блокира устата и двете ноздри при кихане в бъдеще.

„Спирането на кихането чрез блокиране на ноздрите и устата е опасна маневра и трябва да се избягва“, предупреждава доктор Зайцев.

„Това може да доведе до множество усложнения, като например псевдомедиастинум (въздух, хванат в гърдите между двата бели дроба), перфорация на тъпанчевата мембрана и дори разкъсване на мозъчна аневризма (балониране на кръвоносен съд в мозъка)“, обясни специалистът.

Източник: express.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *