Вредно ли е хващането на тен?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Много хора смятат, че хващането на тен е дори здравословно, но така ли е наистина? Тук ще научите какво мислят дерматолозите

Лятото е в разгара си, което означава, че много хора работят усилено, за да постигнат целунат от слънцето вид на басейна или плажа.

Смята се, че придобиването на тен чрез излагане на слънце или използване на солариум не само ще осигури здравословен блясък, но също така може да предотврати бъдещи изгаряния.

Но докато тенът може да изглежда като предпазна мярка срещу вредните лъчи, дерматолозите са категорични, че е точно обратното. Всъщност няма такова нещо като безопасен или полезен тен.

„Ние знаем, че тенът, въпреки че хората харесват начина, по който изглежда, всъщност е признак на увреждане от слънцето“, казва д-р Кори Л. Хартман, сертифициран дерматолог, основател и медицински директор на Skin Wellness Dermatology.

 

Съществува ли „здравословен тен” и защо кожата потъмнява?

 

Хващането на „здравословен тен” е концепцията за придобиване на загар, преди да прекарате продължителни периоди на слънце, като по време на почивка на морето. Идеята, че тенът може да предпази от слънчево изгаряне съществува от години.

Потъмняването на кожата е резултат от желанието на тялото да се защити.

Когато кожата е изложена на слънчева светлина, тялото стимулира производството на меланин, за да я потъмни и да я предпази от изгаряне. Меланоцитите или меланиновите клетки са разпръснати из кожата и са отговорни за пигмента, който съставлява цвета на кожата.

Два вида ултравиолетови лъчи причиняват това повишаване на меланина. Едните са UVA, които проникват дълбоко в кожата и допринасят значително за стареенето й. Другите, UVB, засягат външните слоеве и може да причинят слънчево изгаряне. Докато излагането на двата вида UV лъчи може да допринесе за рак на кожата, UVB лъчите играят по-значима роля, като директно увреждат ДНК и водят до причиняващи рак мутации.

Слънчевата светлина съдържа и двата вида ултравиолетови лъчи, но солариумите, които според Хартман „ускоряват“ процеса на придобиване на тен, използват основно UVA лъчение.

д-р Кори Л. Хартман, сертифициран дерматолог, основател и медицински директор на Skin Wellness Dermatology
д-р Кори Л. Хартман, сертифициран дерматолог, основател и медицински директор на Skin Wellness Dermatology

Предпазва ли хващането на тен от изгаряне?

 

Въпреки че потъмняването на кожата е опитът на тялото да предотврати повече увреждане от слънцето, Хартман казва, че то всъщност няма да осигури защита от слънчево изгаряне и увреждане на кожата. Въпреки че естествено по-тъмната кожа съдържа повече меланин и не изгаря толкова бързо, колкото по-светлата, тенът осигурява защита само около SPF 3. Това е далеч под минимално препорчания SPF 30,3 от Американската академия по дерматология.

 

Какви са потенциалните вреди от хващането на тен?

 

Независимо от естествения цвят на кожата, честото й почерняване може да доведе до появата на пигментни петна и бръчки.

Загарът също така може да увеличи шансовете за развитие на рак на кожата чрез излагане на UV лъчи и чрез осигуряване на фалшиво чувство за защита от слънцето, което може да доведе до слънчево изгаряне. Тенът и изгарянията увеличават риска от рак на кожата значително.

Но това означава ли, че ако почернеете леко, докато сте на море или на басейн, трябва да се притеснявате?

„Дори и със слънцезащитен крем, ще получите известен загар. Това не може да се предотврати“, казва Хартман. „Ако почернявате бавно и по малко е по-добре, отколкото да се случи на един път”, подчертава още той.

 

Как да предпазите кожата си?

 

„Няма начин да се предотвратят 100% от щетите от ултравиолетовите лъчи“, обяснява Хартман, а и не е препоръчително слънцето да се избягва напълно.

Това е така, защото слънчевите лъчи носят и ползи за здравето – те са основният естествен източник на витамин D и повишават настроението. 15 минути незащитено излагане няколко дни в седмицата са напълно достатъчни за хора със светла кожа, за да се възползват от тези предимства, като хората с по-тъмна кожа се нуждаят само от 30 минути повече.

Но „трябва да направим най-доброто, което можем“, за да се предпазим от вредните лъчи, според Хартман.

Агенциите за обществено здравеопазване и дерматолозите препоръчват на хората да носят слънцезащитен крем всеки ден и да го нанасят на всеки два часа, ако са на слънце. Хартман препоръчва да изберете слънцезащитен крем с SPF 30 до 50. „В този диапазон вие се защитавате от 95 до 97 процента от вредните лъчи“

Други съвети за предпазване включват:

• Търсете сянка от 10 до 14 часа и избягвайте пряка слънчева светлина през тези часове, когато е възможно.

• Избягвайте солариумите и вместо това избирайте продукти за автобронзиране.

• Правете си годишни дерматологични прегледи за наблюдение на потенциални ракови петна.

Въпреки че умишленото придобиване на тен може да предложи минимална защита, то далеч не е адекватно и е свързано със значителни рискове за здравето.

Източници: https://www.health.com; https://www.freepik.com/

Лосион за след слънце – възстановява и успокоява кожата след слънчево изгаряне, запазва натрупания тен

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *