Какви са хранителните стойности ползите за здравето от скумрията

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Ако обичате мазна риба, то може би скумрията е точната риба за вас

Според последните проучвания, по големите риби могат да натрупват повече токсини и тежки метали отколкото по малките. Ето защо по малки риби са може би по добрият вариант.

Всички учени са на едно мнение, че честата консумация на риба намалява риска от сърдечно- съдови заболявания. Но какви са ползите за здравето на този вид риба и с какво се отличава от останалите?

Хранителна стойност на скумрията

Нека започнем, като говорим за хранителната стойност на скумрията. Всеки 10o грама от продукта има около 175 калории. Той осигурява 17 грама  протеини с висока биологична стойност и почти 10 грама мазнини. Оказва се, че това една от рибите, които дават най- много енергия на организма поради огромното си съдържание на липиди, които принадлежат към омега 3 групата.

Тези елементи помагат за модулиране на нивата на вътрешно възпаление, което ще помогне за предотвратяване на много хронични и сложни патологии. Според изследване, публикувано в International Journal of Molecular Sciences, достатъчен прием на тези елементи би помогнал за намаляване на риска от сърдечно- съдови проблеми.

Що се отнася до микроелементите, присъствието на витамин В3, В12 и А в скумрията е особено забележително. Освен това е в състояние да осигури добро количество основни минерали, като фосфор, калций, магнезий и калий. Доказано е, че калият има антагонистичен ефект спрямо натрия по отношение на контрола на кръвното налягане.

Скумрията предпазва от остеопороза

Поради високото си съдържание на калций тази риба може да ви предпази от развитие на остеопороза.

Проучване, публикувано в списание Menopause, потвърждава това. Въпреки това е важно да поддържате други добри навици, като практикуването на силови упражнения по време на юношеството. По този начин се увеличава максимално минералната плътност на костите, което ще предотврати проблеми в бъдеще.

Не бива да подценяваме ефектите на омега-3 мастните киселини. Вече споменахме, че те са кардиопротективни и помагат за контролиране на нивата на вътрешно възпаление. Те също са от съществено значение за постигане на добро възстановяване на мускулно ниво и за защита на чистата маса от катаболизъм. Те генерират инхибиращ ефект върху разграждането на мускулния протеин дори в контекста на хипокалорична диета.

Сякаш това не е достатъчно, особено положително е да се консумират достатъчно омега-3 в детството. Това подобрява когнитивното развитие и помага за предотвратяване на много автоимунни патологии. Всъщност в днешно време много млека за бебета се допълват с тези хранителни вещества, за да се постигне по-висок прием.

включването на скумрия в диетата се счита за много полезно за доброто здраве в средносрочен план. Това е отличен източник на омега-3 мастни киселини, които ще помогнат за подобряване на липидния профил на тялото.

Трябва също да се отбележи, че скумрията е доста универсална в кухнята. Има силен вкус, но може да се приготви по няколко различни начина. Печена или в сос, тя има отлични органолептични характеристики и ще задоволи почти всички вкусове. Може дори да се консервира, което го прави богата на хранителни вещества храна, която може да се яде навсякъде и по всяко време.

Източници:Verywell Health – Know More. Feel Better.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *