Черна дървесна гъба за здрав черен дроб и силен имунитет

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Доказано е, че черната гъба намалява риска от ракови заболявания, засилва имунитета и благоприятства храносмилателната система

Черната гъба расте естествено в тропически климат. Среща се най- често в  Индия и някои тихоокеански острови  по стволовете на паднали дървета. Тези гъби имат много здравословни свойства, така че се препоръчват в контекста на здравословна диета. Ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за тази гъба, за да можете да се възползвате от нейните свойства по най- добрия начин.

Хранителни стойности на черна гъба

Тази гъба е с ниско съдържание на калории, тъй като съдържа само 20 kcal/100 грама. Осигурява малко въглехидрати и практически незначителен процент протеини и мазнини. Въпреки това се откроява със своята концентрация на фибри и антиоксиданти. От гледна точка на микроелементите, тя е източник на  натрий, калий, калций и фосфор. Най-забележителната и характеристика обаче е наличието на антиоксидантни фитонутриенти.

Черна дървесна гъба- ползи за здравето

Консумацията на черна гъба може да донесе редица ползи за здравето. Повечето са научно доказани, а други все още са в процес на изследвания. Кой са те ?

Забавя стареенето

Ядливите растения обикновено съдържат фитонутриенти с антиоксидантен капацитет. Черната гъба расте върху дънери, така че не е изключение и има серия от пигменти, отговорни за нейния цвят. Познаваме ги като антоцианини.

Има доказателства, че тези съединения могат да неутрализират образуването на свободни радикали и по този начин да намалят риска от развитие на сложни заболявания. Освен това те могат да забавят началото на преждевременното стареене.

Засилва имунитета

Черната гъба съдържа значително количество пребиотични съединения. Това са нищо повече от разтворими фибри, които ферментират на чревно ниво. Той насърчава растежа на добра чревна микробиота.

Според проучване, публикувано в Immunology and Cell Biology. Това е така, защото връзката между защитните сили на организма и качеството на микробиотата е тясна. Последните действат като бариера срещу патогенни микроорганизми.

Черните гъби могат да предпазят черния дроб

Това е най-противоречивото твърдение. Въпреки това, има някои доказателства, свързани с непрекъснатото снабдяване с антиоксиданти, които привидно насърчават здравето на черния дроб. Това е така, защото антиоксидантите помагат за модулиране на възпалението и неутрализиране на отпадъчните съединения, произведени от черния дроб, като по този начин улесняват тяхното елиминиране.

Различни начини за консумация

Черната гъба е широко използвана в китайската, индийската и тайландските кухни. Въпреки, че не расте на нашите географски ширини, тя е успешно култивирана в последните години. Можете да я добавите към всяко едно ястие поради неутралния и вкус и аромат. Най-често срещаният формат в западните страни е консервиран или дехидратиран. Това е така, защото тези процеси увеличават срока на годност на гъбата, без да променят твърде много нейните органолептични характеристики. Насърчаваме ви да го добавяте към ястията си, това ще осигури различен щрих и значително количество антиоксиданти.

Източници: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *