5 Храни за здрав стомах

Има естествени алтернативи, които могат да бъдат ефективни за облекчаване на стомашни болки и друг възможен дискомфорт след хранене

Както отбелязват експертите, функционалните стомашно-чревни разстройства са едни от най-честите оплаквания при посещение при лекар. Някои от тях, като киселини и рефлукс, могат да бъдат невероятно досадни и трудни за лекуване. За да ви помогнем да намерите облекчение, в тази статия ще намерите кои най-добрите естествени стомашни протектори.

Ябълки

В допълнение към своите противовъзпалителни и диуретични свойства, този плод е богат на пектин и глицин, естествен антиацид, който го прави една от най-препоръчителните храни в случай на киселини.

Ябълката е лек и много храносмилателен плод. Като всяка храна, богата на фибри, тя помага за подобряване на чревния транзит. Въпреки че може да изглежда противоречиво, той действа като леко слабително при запек (суров и обелен) и от своя страна допринася за образуването на чревен болус при диария

В допълнение към своите противовъзпалителни и диуретични свойства, този плод е богат на пектин и глицин, естествен антиацид, който го прави една от най-препоръчителните храни в случай на киселини. Опитайте се да вземете ябълки, които са органично отгледани и не са третирани с пестициди.

Сода бикарбонат

Благодарение на своите алкални свойства содата бикарбонат може да бъде използвана при стомашен рефлукс и храносмилателни проблеми. Просто вземете една супена лъжица и я разтворете във чаша вода.

Сок от алое вера

Използването му е подходящо за намаляване на възпалението и при стомашно-чревни проблеми. Сока на алоето също така служи за облекчаване при симптоми на стомашен рефлукс.

Също така подобрява бариерната функция на стомаха и притежава и противовъзпалителни, антиоксидантни и лечебни ефекти при стомашно-чревни състояния.

За да направите това, ще трябва само да разтворите половин чаена лъжичка (3 грама) от вътрешния гел на растението алое вера в чаша вода. Загрейте малко, в случай че не се разтвори добре и пийте на стайна температура след хранене. Използвайте го в умерени количества, тъй като високите дози могат да причинят диария и повръщане, тъй като сокът на алоето е естествен лаксатив.

Чай от лайка за облекчаване на киселини и здрав стомах

Лайката е естествена алтернатива за облекчаване на киселини. Освен това е един от най-известните стомашни протектори, способни да възстановяват и предпазват стомашната лигавица благодарение на своите противовъзпалителни свойства.

Най- добре е да пиете чая от лайка на стайна температура, никога студен или много горещ. Препоръчително да се пие преди всяко ядене, защото по този начин можете да предпазите стомашната мембрана.

Сок от прясно зеле

Специалистите препоръчват приема на прясно зеле като естествен и безопасен метод за справяне с пептична язва. Това е така, защото е естествено противовъзпалително средство, в допълнение към антибактериалните свойства, които ускоряват процеса на оздравяване на стомашната стена. Можете да го включите на празен стомах в ежедневната си диета.

Източници: https://www.healthline.com/

Бодилакс е натурална хранителна добавка, изработена по рецептата на проф. д-р Петър Манолов. Уникалният състав на продукта включва взаимно подсилващи се билки и растителни екстракти, които подпомагат храносмилането, регулират перисталтиката и движението на чревни тракт, облекчават запека и предпазват от газове, подуване, колики и други стомашни неразположения.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *