БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Тендинитът може да възникне при травма!

Здравейте, вече пета година се занимавам с фитнес. Имам проблем с десния лакът, болки от вътрешната страна на ръката (медиален етпюндилит или голф лакът). Преди година ми биха 2 инжекции кертикостероиди в става­та, пих катафлами нодол. Болката доста отслабна, но сега пак се проявява понякога. Миналата сед­мица ми направиха ЕМГ и установиха леко периферно стволово увреждане в облас­тта на лакътя. Предписаха ми милгама игелза мазане. Прочетох, че радиалната вълнова терапия помага при тендинит. Наистина ли е така? Този метод наистина ли е ефективен или е само една добра реклама? Има ли и други ефективни методи за лечение на хроничен тен­динит?

Емил Марков – Варна

Тендинитът е възпа­ление на сухожилията. Състоянието се усеща като болка и силна чувст­вителност около става­та, в близост до засег­натото място. Заболя­ването може да се появи навсякъде по тялото, но обикновено се проявява в раменете, лактите, китките и петите. Ако Състоянието е по-тежко, се получава разкъсване на сухожилието и може да се стигне до хирургична намеса.

Проблемът може да бъде предизвикан от травма, от неправилна­та стойка на работното място или у дома, от на стиване поради постоян­но стоене на включен климатик или недостатъчно загряване преди трени­ровка за спортистите. Възможно е причините да се крият и в проблеми с ме­ханиката на тялото като разлика в дължината на краката или артрит, ко­ито предизвикват увреж­дания в меките тъкани. Сред ревматологичните заболявания, които могат да предизвикат и тен­динит, са ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, псориатичен артрит, подагра. Наблюдава се появата му и при болести на щитовидната жлеза или поради необичайни реакции на лекарства. Понякога тендинитът се появява и след прекара­на инфекция. Всеки може да пострада от такова заболяване, но се среща най-често при хората, на­вършили 40 години. Тогава сухожилията са по-малко еластични и по-лесно се нараняват. Тендинитът може да се появи в почти всяка област на тялото, където сухожилието се свързва с мускула. % Най-честите прояви са в основата на палеца, лакътя, рамото, бедрото, коляното, ахилеса.

Сред симптомите на заболяването са болка в сухожилието и около него. Тя може да се появи внезапно или да се засилва с времето.

ЛЕЧЕНИЕ НА ТЕНДИНИТА

В началото трябва да се избягват дейности, които биха могли да за­дълбочат проблема. Не­обходимо е да се даде почивка на засегнатото място. Добре е върху него да се поставя за кратко време лед. Обикновено лекарят предписва нестероидни противовъзпа­лителни средства. Ако състоянието на пациента е по-тежко, се прилагат кортикостероиди, физи­отерапия и в краен случай операция. За да се избегне проблемът, трябва да се извършват правилните движения и постепен­но да се натоварва засегнатото място. При усещане за болка движе­нието се спира за известно време, а докато болка та утихне. Радиалната вълно­ва терапия е ефективен метод при лечението на тендинит. Провежда се терапевтичен курс от ня­колко процедури. Вариант на това лечение е еднократното прилагане на комбинация със специален електрод. В повечето от случаите то е изключително ефективно.

Лечебен масаж при тендинит:

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *