Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Възпаленото сухожилие – как и защо?

Проблемът засяга предимно мъжете, които са по-големи спортисти от жените и обик­новено отговарят за всички поправки и ремонти вкъщи. Най-често жертва на тези и други рискови дейности ста­ват сухожилията на различни части на крайниците. Необхо­димо е по-добре да познаваме възможностите на тялото си и винаги да го подготвяме за физическа активност, за да избегнем острата болка на тендинита.

Защо се стига до възпаление?
Цяла неделя се излежавате на канапето и изведнъж ви хрум­ва да пребоядисате кухнята или да поиграете тенис. Пожалете сухожилията си! Те не обичат повтарящи се движения, за които мускулите не са подгот­вени. Рискът е в края на деня да почувствате силна болка в лакътя или рамото. Малките травми от всекидневието също могат да доведат до възпаление на засегнатото сухожилие.

Какво да се прави, когато се появи болка?
Първо трябва да прекратите движени­ето, което я причинява, а след това да сложите студен компрес на болезнено­то място за половин час. Използвай­те найлонов плик, напълнен с бучки лед. Повтаряйте процедурата два пъти в продължение на три дни. За всеки случай е добре винаги да разполагате с лед в камерата на хладилника. За да избегнете зачервяването на кожата, увийте леда в парче памучен плат, пре­ди да го сложите в найлоновия плик.

Как се прилагат ударни вълни срещу болката?
Става дума за третиране на ахилесово­то сухожилие с пневматичен чук, осъществяващ 700 до 3000 удара в мину­та! Процедурата е съвсем кратка – не повече от минута и половина, защото е болезнена, но ефектът от нея е не­утрализиране на болката в сухожили­ето. Този метод почти не се прилага на други по-чувствителни места като рамото или лакътя. За обезчувствяване на обработваната зона лекарите я тре­тират със студ – до минус 70 градуса при спортистите.

Кои лекарства са подходящи?
Парацетамолът е ефикасно средство срещу болката в сухожилията. Ва­жно е той да бъде приеман редовно и в подходяща доза, тоест три пъти дневно по 1 грам. Аспиринът постига същия резултат, но е неподходящ при чувствителен стомах.

Може ли да се продължи със спортуването?
Сухожилията си имат памет, а всяко възпаление им оставя траен спомен, който ги прави чувствителни към всички дейности, които наподобя­ват причината за болката. Може да смятаме, че възпалението е излеку­вано, но понякога е достатъчен само един зле подготвен жест и то отново напомня за себе си. Най-важното е да се намали продължителността на спортните упражнения, както и тях­ната интензивност.

Откъде идват болките в петата?
Ахилесовото сухожилие свързва мускулите на прасеца с костта на петата. Когато носим плоски или неудобни обувки, тези мускули полагат повече усилия при движение. Това именно може да доведе до възпаление на сухожилието, чиято устойчивост намалява.

Помага ли бандажът?
Не особено. Еластичните стягащи ленти са по-подходящи при навяхвания. В случай на възпаление на сухожилието те могат само да ограничат движенията. Важно е да са поставени правилно, за да не доведат до усилване на болката. Кинезитерапевтът или лекарят най-добре ще свършат това, след като наместят крайника в правилна позиция.

Веднага ли трябва да се обърнем към лекар?
След тридневен прием на парацетамол болката трябва да изчезне. Ако това не стане, налага се посещение при лекаря, който ще предприеме мерки тендинитът да не се превърне в хроничен, а болката – в много по-трудна за овладяване. Спортистите добре знаят, че лекарите разполагат с многобройни средства под формата на хапчета и гелове, които бързо потушават възпалението и болката.

Ефикасни ли са геловете?
Да, но ако се приложат след леда. По-добре изберете противовъзпалителен гел, който няма загряващ ефект. Не масажирайте мястото прекалено енергично. Нанасяйте гела след всяко изстудяване с лед, а за засилване на неговия ефект увивайте мястото с целофан поне за през нощта.

Защо рехабилитацията е важна?
Когато болката поутихне, лекарят може да реши, че имате нужда от няколко сеанса при кинезитерапевта. Целта е да се активират мускулите след принудителния покой. Важно е това да стане постепенно и без голямо натоварване. Обикновено 12 процедури по половин час са достатъчни.

Златни правила

  • Загрявайте няколко минути преди всяко по-голямо физическо натоварване.
  • Пийте вода, преди да спортувате.
  • Избягвайте повтарящите се движения. Когато майсторите нещо, често сменяйте позата – това позволява на тялото да си почине и да се натоварват различни групи мускули.
  • Подменяйте често обувките, с които спортувате, проверявайте изправността на велосипеда и ракетата за тенис.
  • Коригирайте движенията си, така че те да бъдат възможно най-щадящи за крайниците ви.
  • И при най-слаба болка поставяйте лед и мажете с противовъзпалителен гел засегнатото място.

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *