БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Трябва да познавате добре признаците на хипогликемията


  • Хипогликемията е състояние, когато
    кръвната ви захар спадне под нормалното ниво

Здравейте, от близо година през 2-3 дни получа­вам остри пристъпи на глад, отмаляване на ръцете и краката, треперене и сър­цебиене, и то при положение, че ми откриха начална форма на диабет. Тези състояния са придружени с напрежение в главата, нервност, поду­ване на корема и позиви за ходене по голяма нужда. Ако взема 2-3 лъжички захар в чаша вода, след 15-20 минути тези оплаквания полека-лека отшумяват. Ходила съм на прегледи, но никой не ми дава съвет какво да правя – каз­ват, че вероятно се касае за хипогликемия. Моля за съвет и помощ!

Теодора Радева – Стара Загора

хипогликемиятаКак е възможно да ви ка­жат, че „вероятно се касае за хипогликемия“ и да не ви назначат необходимите изследвания. Вероятности в медицината няма. Непремен­но се обърнете с молба към личния си лекар, който да ви даде направление за необхо­димите изследвания, които да покажат да не би диабе­тът ви да се е задълбочил. Това, което все пак трябва да знаете, е, че хипогликемията настъпва при рязък спад на кръвната захар от високи към нормални стойности. Типичните признаци на това състояние са:

  • силно чувство на глад;
  • слабост, изпотяване, треперене на ръцете и краката;
  • сърцебиене, главобо­лие, замаяност;
  • нарушения в зрение­то – двойно виждане, за­мъглено виждане на пред­метите;
  • невъзможност за концентрация, раздразни­телност и агресивност.

Понякога тези симп­томи се предшестват от изтръпване на езика и уст­ните, промяна на вкуса. Не е задължително да се проявят всички симптоми заедно. Ако кръвната захар спада бързо например под влияние на инсулин с кратко дейст­вие, обикновено човек усеща глад, треперене на ръцете и краката, изпотяване, сър­цебиене. Когато захарта се понижава постепенно (при въвеждане на по-голя­мо количество инсулин с продължително действие или таблетки за намаляване на глюкозата), хипогликемията често се проявява с главоболие, слабост, про­мени в настроението. Ако в тази ситуация не вземете своевременно необходимите мерки, кръвната ви захар ще продължи да пада, а мозъкът ви няма да получава необ­ходимото му количество хранителни вещества. И тогава може да развиете хипогликемична кома.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ ПРИ ХИПОГЛИКЕМИЯ?

Хапнете набързо някак­ва храна, която е богата на въглехидрати. Дори и това, което обикновено е забранено на диабетиците: 3-5 бучки захар или бонбони, мед или конфитюр (3-4 чаени лъжички).

По-добре е заедно със сладкото да изпиете чаша вода или чай, по възможност топъл. Топлите течности ускоряват усвояването на въглехидратите и бързо по­качват кръвната захар.

Може да изпиете и чаша плодов сок.

Опитът показва, че в та­кива случаи човек невинаги има възможност сам да си достави нещо сладко и има нужда от помощта на близ­ки хора. Кажете им какви са симптомите на хипогликемията. Обяснете им, че ако сте загубили съзнание, в никакъв случай не трябва да се опитват да ви налеят

в устата сладък чай или други течности! Когато е в безсъзнание, човек не може да преглъща и течността може да попадне в трахеята и да затрудни или напълно да спре дишането ви.

АПРОПО!

По време на такива състояния пациентът губи МИ съзнание, кожата му става бледа, влажна, муску­лите се схващат, може да получи гърчове. Ако в този момент на не му се окаже медицинска помощ, пациентът може да умре. Повтарящите се тежки и продължителни хипогликемии влияят негативно върху кръвоносните съдове и централната нервна система, преди всичко на мозъка. Ето защо е необходимо да раз­познавате своевременно признаците на хипогликемия и да знаете как да я предотвратите.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *