Не подценявайте стреса!!!

Лекарите ми откриха заболяване на надбъбречните жлези. Възможно ли е причината за развитието му да е стресът?

Биляна Панайотова – Велико Търново

Стресът често се определя като липса на равновесие в организма. Може да бъде предизви­кан от психични или физически дразнители. При появата му се нарушава чувството на баланс в организма. Вашата ефективност при връщане в състояние на нормален баланс определя степен­та, до която стресът ще окаже влияние върху тялото. Нашето тяло реагира и се адаптира към стреса по определен модел. Той обхваща три етапа. През първия, наречен състояние на трево­га, организмът е готов да реагира.

Надбъбречните жлези започват да произ­веждат хормони, включително адреналин и кортизоноподобни вещества. Това обяснява приповдигнатото състояние, в което човек изпада през този етап на стреса. Вторият етап е този на устойчивост. След като тялото ни се е опи­тало да премахне стреса или да го избегне, то започва да се адаптира към него, надбъбречната и другите жлези се връщат към нормалното си състояние. Третият етап е наречен изтощение, представлява разрухата на организма под напре­жението от стреса. През този етап се нарушава правилното функциониране на органи и системи в организма.

Най-директно засегнатите органи от стреса са надбъбречните жлези. При често възникващи стресови ситуации те може сериозно да се увредят. Най-често срещаните симптоми при намалена функция на надбъбречните жлези са:

 • прекалена умора;
 • нервност и раздразнителност;
 • депресия;
 • възбуденост;
 • слабост;
 • трудно възстановяване след физическо натоварване;
 • безсъние и главоболие;
 • трудна концентрация;
 • увеличени лимфни възли на врата.

Установено е, че при хора с понижена функция на надбъбречните жлези се наблюдава хипогликемия – ниска кръвна захар. Съществуват билки, които са подходящи както за профилактика, така и за лечение на надбъбречното изтощаване. Адаптогените са вещества, които увеличават устойчивостта на организма към стрес и имат уравновесяващ ефект върху имунната, нервната и сърдечносъдовата система (например женшен).

Материалът е от в-к „Доктор”

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Актуални промоции в lekuva.net

От 2 до “Не подценявайте стреса!!!

 1. Pingback: Трябва да познавате добре признаците на хипогликемията | Лекува нет

 2. Pingback: Отварата от върбинка действа успокояващо на нервната система. | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.