ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да запазим теглото си по празниците

Наближава цяла серия от зимни празници – Коледа, Нова година, служебни партита, именни дни. Все поводи, заради които се събираме около маса и похапваме или изпиваме по няколко питиета повече от обичайното без угризения на съвестта. Този сезон е неподходящ за започване на диета, но можем да спазваме няколко прости правила, за да запазим теглото си.

Когато сте канени на гости

Опитайте се да ядете редовно и разумно през деня, без да пропускате хранене. Така няма да се появите на масата прегладнели и няма да се нахвърлите безогледно върху калоричната вечеря. Сипвайте си малки порции В чинията. Ако не сте се нахранили, Винаги можете да си сипете допълнително. Опитайте да си спестите соса към ясти­ето или дресинга към салатата. Така ще намалите поетите калории поне със 100 или дори повече.

Ако вие каните гости

Поднесете пилешко, пуешко, заешко или те­лешко месо вместо свинско. В 100 г пилешко филе има само 120 ккал, в 100 г пуешки гърди – 103, в 100 г заешко— 124, в 100 г телешко филе – 109. За сравнение в 100 г свинско каре има 330. Най-добре е месото да е задушено или печено на скара.

Сурово-сушените колбаси също са много кало­рични – в 100 г луканка има 460 ккал. За смет­ка на това 100 г шунка съдържат само 96. Вместо пържени картофи сервирайте като гарнитура различни видове задушени зелен­чуци. Те са богати на фибри и бедни на кало­рии. Подходящи са карфиолът, бялото и чер­веното зеле, тиквата, цвеклото, броколите, брюкселското зеле, морковите, аспержите. След обилна вечеря е добре да не заспивате веднага. Препоръчително е да не се яде поне 4 часа преди лягане.

Ако отивате на парти

Пийте вода през целия ден. Доказано е, че само пиенето на 2 литра вода дневно нама­лява броя на приетите за деня калории със 150. Учените смятат, че изпитото количес­тво течност регулира метаболизма. Освен това със сигурност ще се чувствате по- добре на следващия ден. Всички видове алкохол са богати на калории. Класацията водят уискито и ликьорът „Бей- лис“, 100 мл от които съдържат по 250 ккал. Водката, джинът и ромът ги следват по пе­тите с 231 ккал, след тях са шампанското – 129, червеното вино – 70 и бялото – 65.500 мл бира ще внесат в организма ви 167 ккал. Тъй като почерпването по празничните партита е неизбежно, добре е да се пие по чаша вода между питиетата, което ще намали броя им. Избягвайте газираните напитки. Добри ал­тернативи са минералната вода с лимон, неподсладеният айс тий или натурални со­кове без захар.

 

Съвети за отслабване  

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *