ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Консумацията на енергийни напитки в големи количества е опасна за затлъстяването при децата!

  • Преди известно време 17-годишно мом­че от Франция умира, слeд като е изпило 4 енергийни напитки по време на физическо натоварване

Преди малко повече от месец се забрани упо­требата на енергийни напитки на деца под 18 години, а промените ще бъдат записани в Закона за здравето. Ще се забрани не само продажбата им на територията на училищата и на детските градини. Предвижда се да се забрани и рекламата на тези напитки. „Тази забрана е необходима, защо­то през последните години енергийните напитки станаха модерни, консумацията им значително се повиши – заявява още доц. Дулева. – По-високата им употреба провокира различни неблагоприятни за здравето ефекти, свързани с повишена нервност; тревожност, безсъние, главоболие, сърцебиене, различни нарушения в дихателната система и стомашно-чревния тракт.

ВНИМАНИЕ!

„Законодателните действия в ЕС предвиждат доста се­риозни изисквания. Очаква се тази забрана да се реализира и в България, след като промените в Закона минат и през Народното събрание. Това се налага, защото данните са обезпокоителни – все по-малки деца консумират енергийни напитки, а досега действащата наредба сама „не допус­каше“, което не е достатъчно. Трябва да се появи клауза „забраняват се“, казва още доц. Дулева.

ЕТО И ПОСЛЕДНИТЕ ДАННИ ОТ НАЦИОНАЛНО ПРОУЧВАНЕ ЗА ХРАНЕНЕТО В БЪЛГАРИЯ ЗА ПЕРИОДА 2010-2011 Г.

  • 20,4 на сто от изследваните ученици консумират един и повече пъти на ден сладкарски изделия като торти, сладки­ши, баклави, което е висок относителен дял, коментира доц. Дулева.
  • 12,8 на сто от децата ядат по веднъж и повече от веднъж на ден чипс и други видове снакс, а 32,2 на сто – пици, мекици, банички и др. Безалкохолни напитки, съдържащи захар, повече от един пътна ден приемат 20 на сто от учениците, а енергийни напитки – 7 на ето от изследваните деца.
  • Само 5,6 на сто от учениците кон­сумират един път седмично плодове и зеленчуци, а риба – едва 18 на сто.
  • Изследване през 2004 г. показва, че относителният дял на ученици с над­нормено тегло е висок – средно 20 на сто от децата, от които една четвърт са със затлъстяване, припомнят специа­листите.
  • Данни от проведено национално про­учване през 2010 и 2011 г. при ученици на възраст между 6-19 години сочат, че с наднормено тегло са 30,2 на сто от изследваните ученици, от които със затлъстяване -12,7 на сто.

Сравнението установява тре­вожна тенденция за увеличаване на затлъстяването при децата в България, подчертава още веднъж доц. Дулева.

Децата със затлъстяване имат проблемите на 45-годишни! Една трета от учениците в България са с наднормено тегло!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *