Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Децата със затлъстяване имат проблемите на 45-годишни!

  • Една трета от учениците в България са с наднормено тегло!

Наскоро американски лекари предложиха държавата да вземе от родителите им тежко затлъстелите деца и да ги оставя в клиники, където да бъдат учени как да се хранят здравословно.

Техните артерии са в същото състояние, както при хората на средна възраст, а знаем, че една запушена артерия може да  стане причина за сърдечен прис­тъп. Така твърдят американски изследователи. Те изследвали артериалните стени на 70 деца на 13-годишна възраст. 40 от тях страдали от затлъстяване, а учените открили, че състоянието на артериите им е като на 45-годишни. Натрупаните мастни плаки по стените на кръвоносните им съдове значително затруднявало кръвообращението в артериите и съответно нарушавало кръвоснабдяването на главния мозък. А това вече се превръща в причина за ранни сърдечни пристъпи при тези деца – още преди да навършат 30 години.

Доц. Веселка Дулева от Националния център за обществено здраве и ана­лизи смята, че все още не е късно да изострим вниманието си към тази сериозна тема. „Ние предприемаме мерки от години – заявява тя в интервю от края на ми­налата година. – Още от 2005 г. стартирахме доста сериозни актив­ности по отношение на здравословното хра­нене. Това е проблем, който цели промяна на навици, на хранително поведение, навици по отношение на хранене и физическа активност„. Доц. Дулева споделя, че за такива действия и постигането им се изисква доста време и се надява след време наис­тина да се стигне до по­ложителен резултат. Тя препоръчва да се работи по този въпрос още от раждането на детето. Доц. Дулева разчита, че комплексните действия и различни практики в училищата (задължително да се предлага плод на децата, а също и здравословни храни) наистина ще създадат здравословен модел на хранене на нашите деца. И напомня, че това непременно трябва да се съчетава с физическата активност.

Доц. Дулева информира, че България не се различава много като относителен дял на хора с наднормено тегло в сравнение със страни те от ЕС, но това във всички случаи е сериозен проблем. Неслучайно Световната здравна организация го определя като епидемия на съвремието. Неприятното е, че тенденцията е за увеличаване относител­ния дял на децата и с наднормено тегло, и със затлъстяване, въпреки взетите мерки.

Въпрос на култура и на семейна среда е здравословното хранене

В един и същи бю­джет винаги би могло да се направи здраво­словен избор – казва доц. Дулева – и аз казвам и давам пример, че ако варените картофи съ­държат 70 килокалории, едни пържени картофки вече имат 300 килокало­рии. Продуктът е един и същ, просто начинът на приготвяне е различен„. Доц. Дулева обясни, че има и международни на­блюдения, според които социално слабите гру­пи са с доста по-висок процент на наднормено тегло. И въпреки това е въпрос на личен избор какво да сложиш на тра­пезата.

Консумацията на енергийни напитки в големи количества е опасна за затлъстяването при децата!
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *