ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Божидар Попов: Децата имат нужда от калории, но трябва да спортуват, за да не са дебели!

Почти една трета (30,2%) от бъл­гарските ученици на възраст от 6 до 19 години са с наднормено тегло, като 12,7% от тях са със затлъстяване. Това сочат данните от проучване за периода 2010-2011 г. на Националния център по обществено здраве и анализи и ка­тедра „Педиатрия“ на Медицинския университет в София. За сравнение през 2004 г. учениците с наднормено тегло са били около 20 на сто, 5% от тях вече със затлъстяване.

Проучването показва още, че ос­новните причини за тази тенденция са лошото хранене и ниската активност – една трета от пълничките деца признават, че изяждат повече от един чипс на ден, а 60% пият повече от една подсладена газирана напитка дневно.

35% от подрастващите са физиче­ски активни едва 2 дни от седмицата. Само една четвърт от учениците покриват препоръчваната физическа активност от поне 60 минути на ден.

18% от учениците консумират необхо­димата за организма риба по-рядко от веднъж в месеца, а 5,6% са подраства­щите, които приемат пресни плодове и зеленчуци със същата честота! За сметка на това малко над 30% са учени­ците, които ядат повече от веднъж на ден пици, мекици, банички и сладкарски изделия. Повече за тези проблеми раз­каза проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика.

–          Проф. Попов, бяхте скептичен към мерките срещу затлъстяването при децата. Защо?

–          Всички тези неща са полезни като информация – кампании, изследвания, наредби… Наредбата е хубаво нещо, но за дечицата нещата не се решават практически с наредби и със закони. Не може на 15 септември да се публикува една наредба, и изведнъж да забраним на децата да искат вафли, пасти, тортички, снаксове и раз­личните асортименти, които са анатемосани като вредни. Искам да ви кажа, че в нашата наука по принцип няма вредни храни, има вредни количества. Това важи с особена сила за децата. Така че ползата от наредбата в практически ас­пект би била да се ограничат храните, които са вредни за здравето, и да се стимулира, да се мотивира консумацията на храни, които са полезни за здравето.

–          Как може да стане това на практика?

–          Няма да забравя, преди няколко години в Дания влязох случайно в едно училище да хапна. Изумих се от асорти­мента от закуски – над трийсет бяха! То са сокове, плодове, все едно си на закуска в петз-везден хотел. Имаше нещо като бюфет. Той беше разделен на два щанда. На единия пишеше „Здравословни храни“, от дру­гата страна на щанда пишеше „Храни, от които се дебелее“. Там бяха изложени тези – бо­гатите на мазнини, богатите на захар – тоест нездравословни­те продукти. Те бяха по-скъпи, отколкото в магазин, а ЗДРАВОСЛОВНИТЕ С 20-30% ПО-ЕВТИНИ.

Това ми се струва много възпитателен и привлекателен същевременно начин да покажем на децата кое е по-добро­то, кое е по-полезното, да го усетят практически.

–          Въпрос който възникна от практиката е с каква масленост да е млякото, ко­ето пият децата в училите и в детските градини. Какво е вашето мнение?

–          Мисля, че да пазим децата от пълномасленото мляко е залитане в крайности. От едно нискомаслено мляко, като из­влечем мазнините, ние извли­чаме и витамин А, и витамин D. Това са мастноразтворими ви­тамини, които са много важни. От тях зависи и физическият растеж, и менталното развитие на децата. Много по-важно е да ги пазим от тлъстите меса, от колбасите, от продуктите, които съдържат висок процент наситени мазнини. Но моделът на хранене трябва да започне да се изгражда в най-ранна възраст. Когато влязат в зряла възраст, децата трябва вече да имат изграден модел на хранене.

–          Може ли това да се случи само с контрол на храненето в училищата и детските градини?

–          Не, разбира се. Семей­ството играе огромна роля. Може ли в едно семейство, ако не се консумира риба, ако ни­кога не е купуван пълнозърнест хляб, детето изведнъж – като му сервират риба в детската градина или в училището – да започне да я яде с удоволствие. И аз затова питам представите­лите на институциите – добре, даваме им здравословни храни – а те ядат ли ги? Това е основ­ният въпрос – децата ядат ли тези здравословни храни, или ние им приготвяме едно меню, за да не ни глобят, като минат на проверка, но те не го консу­мират, и накрая пак си купуват закуски и вафли, защото са останали ненахранени.

–          Какви съвети бихте дали на родителите?

–          Не е лесно да се даде рецепта за правилно хранене на всички, и то в няколко изре­чения. Но искам да подчертая колко важно е в семейството да има утвърден модел на закусване. Най-опасно за едно дете е ДА ИЗЛЕЗЕ ГЛАДНО ЗА УЧИЛИЩЕ. Знаете – за една част от ро­дителите най-лесно е да дадат на детето пари, други слагат в чантата някакъв сандвич – из­общо голяма част от децата из­лизат гладни. И когато в 10 ч. в училище му предложат плод, то не го иска, няма да посегне към него. Неговият организъм има нужда от въглехидрати, мозъкът му има нужда от енергия. И детето си я набавя, като си ку­пува вафли и други продукти с много захар. Често забравяме, че децата имат нужда от повече калории, отколкото възрастни­те. Важното е не количеството калории, а това под каква фор­ма ще влязат те в организма на детето и как после то ще ги изгори. И да попитам – нашите деца движат ли се достатъчно?! То е ясно… Вижте една голяма София – ще ви я дам за пример – на която планината й е Божи дар, Витоша е буквално на ръка разстояние. Кои хора ходят в планината – тези, които отиват там с колите си. Но това не е движение, не е туризъм. Децата ни въобще не се движат.

Но на въпроса за родите­лите – те не са информирани, не знаят какво е полезно за децата им, не знаят какво е полезно и за тях самите.

–          А как според вас можем да променим отношението на децата към храната?

–          Трябва да има повече образователни програми. Работим по въпроса да бъдевъведен специален предмет в училищата, лично препоръчах на образователното министер­ство да възложат създаването на учебник или учебно помага­ло за здравословен живот. Ро­дителите също са много важни, особено майките. Те трябва да дават пример, да помогнат на децата да разберат защо оп­ределени храни са по-добри и защо движението е важно. Като цяло съветът ми е да се хапват повече нискоенергийни храни – плодове, зеленчуци, и да се избягват тези, които съдържат много мазнини и захар. Но не е толкова важно дали ядат сандвичи или чипс, по-важното е, че не се движат – не играят, не излизат навън. Децата имат нужда от повече калории, не трябва да им се забраняват храни. Трябва да ги стимули­раме да спортуват!

ФАКТИТЕ:

Близо 123 000 деца получават плод в училище. Това сочат данните на Фонд „Земеделие“, който финансира с европейски пари здравословни закуски в детските градини и началните училища по схемата „Училищен плод“. Нови 238 учебни заведения, в които учат 22 859 деца от 3 до 10 години включително, ще получат финансиране по програмата през втория срок на учебната 2011/2012. Първоначално бяха одобрени 301 кандидати. Така през първия срок близо 100 000 деца от 709 училища получиха плодове и здравословна закуска. Схемата „Училищен плод“ е част от политиката на ЕС за подобряване на общественото здраве. Тя се прилага на територията на цялата страна в рамките на учебната година. Бюджетът й е над 3,6 млн. лв., а средствата се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет.   

Ако се чудите как да се отървете от излишните килограми – НИЕ ЗНАЕМ КАК! Харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате най-актуалните новини, диети, съвети и предложения за отслабването.

На българския пазар вече се предлага отслабващ продукт от ново поколение – FAT BURNER (ФЕТ БЪРНЪР), който събира 3 ОТСЛАБВАЩИ ПРОДУКТИ В 1 и едновременно изгаря мазнините, детоксикира и изхвърля излишните течности и потиска апетита. Поръчайте тук:

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *