Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Двойно повече затлъстели българчета за 7 години!

Двойно повече затлъстели българчета само за 7 години, показват анализи на експерти в тази област. Почти 1/3 (30 %) от българските ученици на възраст от 6 до 19 години са с наднормено тегло, като 12,7 % от тях са със затлъстяване. Това сочат данните от проучване за периода 201 $-2011 г. на Националния център по обществено здраве и анализи и Катедра „Педиатрия“ на Медицинския университет в София.

35% от учениците спортуват само 2 дни от седмицата. Едва една четвърт от тях покриват препоръчваната физическа актив­ност от поне 60 минути на ден.

По отношение на храненето статистиката също е жестока. 18% от учениците у нас консумират необходимата за организма Шиба по-рядко от веднъж в месеца, а 5,6% са децата, които при­емат пресни плодове и зеленчуци също 1 път на 30 дни. В същото време децата ни набиват всеки ден тестени и сладки храни. Над 20% са учениците, които ядат повече от веднъж на ден пици, мекици и банички, както и сладкарски изделия.

„Нашите данни са съизмерими с Италия и с Англия. Неслучай- но Световната здравна организация определи този проблем като епидемия на съвремието и мерките се предприемат масирано и насочено в целия Европейски съюз. Тенденцията е за увеличение на относителния дял на децата с наднормено тегло, увеличават се и подрастващите със затлъстяване. Ако сравним данните, получени при националния мониторинг през 2004 г., децата в ученическа възраст имат 20% наднормено тегло, като 5% от тях са със затлъстяване. През 2010-2011 г. установихме, че в тази възрастова група наднорменото тегло вече е 30%, а 12% от децата са със затлъстяване. Т.е. за тези 7-8 години има двойно увеличаване на българчетата, страдащи от затлъстяване, както и значително повече деца, които имат проблеми в теглото си“, обясни доц. Веселка Дулева от Националния център за общест­вено здраве и анализи.

Данните се огласяват в рамките на традиционната вече кампания по повод Европейския ден на здравословното хране­не и готвене за деца, който се организира от Информационния център на ЕС в София. На 24 януари близо 500 деца от София на празника в „Арена Армеец“ ще научат повече за готвенето, здравословната храна и спорта.

Проучване сред първокласниците през 2008 г. също показва, че над 30% от тях имат наднормено тегло, а 13,6% страдат от затлъстяване. Това се дължи на всекидневната консумация на хамбургери, чипсове, захарни изделия, безалкохолни напитки, пържени картофи и други вредни храни. Голяма част от учениците спортуват по-малко от един час дневно и прекарват голяма част от времето си пред телевизора или компютъра.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *