Най – добрият начин да отслабнем е като се движим

Метаболизъм или така наречената обмяна на веществата се състои от два противоположни, но едновременно протичащи процеса. Единият е анаболизъм, свързан е с усвояването и използването на хранителните вещества от организма. Вторият – катаболизъм, включва реакции, свързани с разпадането на веществата и тяхното извеждане от организма.

Общоприето е схващането, че хора­та с наднормено тегло имат забавен метаболизъм, т.е. изгарят калориите по-бавно в сравнение с тези, които нямат проблем с килограмите. Това всъщност не е вярно!

 Може ли напълняването да е сигнал за скрито заболяване? Интересува ме също каква е връзката между метаболизма и напълняването?

Денка Ангелова – Варна, ул. „Чайка“ 12

Терминът „метаболизъм“ в дейст­вителност означава количеството калории, които човешкото тяло изгаря дневно за своето функциониране – до­като сърцето например бие и изпомпва кръв или дробовете поемат въздух. Медицински тестове показват, че хората с наднормено тегло изгарят точно толкова енергия, докато седят или лежат, колкото и тези с нормално тегло. И двата типа приемат еднак­во количество кислород от околната среда и съответно издишват едно и също количество въглероден двуокис обратно в нея.

Дебелите хора дори използват повече енергия от останалите, за да поддържат нормалния ритъм на работа на тялото си. Това се налага поради факта, че телата им са по-големи, а заедно с това – мускулите и вътреш­ните органи. Запомнете: основният проблем при дебелите хора не се крие в метаболизма, а в тлъстините. Мус­кулите изгарят много повече енергия, докато функционират, отколкото тлъстините. Ето защо с напредването на възрастта хората затлъстяват, тъй като мускулите им отслабват и вече не работят така активно, както преди. Това твърдение може би всъщ­ност е успокоително за хората, които се притесняват за килограмите си. То доказва, че няма нужда те да се насил­ват да ядат по-малко. Така или иначе метаболизмът им ще запази своето нормално ниво и няма да се промени драстично, за да им помогне да от­слабнат. Просто дебелите трябва да помислят за по-чести посещения във фитнес залата.

ИСКАТЕ ЛИ ДА ИЗГОРИТЕ ПОВЕЧЕ КАЛОРИИ? 

  • При разходка в продължение на час се – изразходват 200 килокалории
  • 90 минутна игра на футбол изгаря 600 килокалории.
  • 45 минути на дансинга изгарят 450 килокалории.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Най – добрият начин да отслабнем е като се движим

  1. Pingback: 5 начина да отслабнете, като засилите вашия метаболизъм

  2. Pingback: Двойно повече затлъстели българчета за 7 години! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *