Опасно ли е състоянието, при което човек се събужда уморен?

Лягате си рано, но се събуждате на следващата сутрин, чувствайки се като човек, който е летаргичен и уморен?

уморен

Опитвате ли се активно да спите осем часа само за да откриете, че все още се чувствате безжизнени, когато станете от леглото? Опитите да се справите с натоварения график и да получите достатъчно сън могат да бъдат изтощителни. Още по-разочароващо е, когато предприемате всяка стъпка, която можете да си представите, за да подобрите качеството на съня, само за да се събудите без никаква енергия или бодрост в крачката.

Знаете ли, че постоянното събуждане уморен може да означава основни здравословни проблеми? Ако изпитвате сутрешна умора или се събуждате, без да се чувствате бодри, това може да са първите признаци на недиагностицирано нарушение на съня. А често е и нещо много по-сериозно. Защо все още човек се чувства „като пребит“ сутрин? Гмурнете се дълбоко в навиците си за сън, за да разберете.

Причини човек да се събужда уморен сутрин

Има много различни причини да се събуждате уморени, включително:

• Безпокойство или стрес;
• Нарушения на съня като безсъние и сънна апнея;
• Диета;
• Липса на физическа активност;
• Консумация на кофеин или алкохол преди лягане;
• Нередовен график на съня;
• Прекалено много време пред екрана преди лягане;
• Лоша среда за сън.

Един от тези фактори е достатъчен, за да повлияе на качеството на съня и да ви накара да се чувствате уморени на следващия ден. Дългосрочните проблеми със съня обаче често са резултат от няколко от тези проблеми, работещи съвместно.

Признаци на сутрешна умора

Лошото качество на съня може да се прояви като общо чувство на умора или сънливост при събуждане на следващия ден. Има обаче други признаци, че може да сте уморени, като например:

• Главоболие;
• Замаяност;
• Продължителна умора;
• Обща слабост;
• Прекомерна сънливост.

Липсата на енергия сутрин може да е причина, която да ви изпрати на лекар. Това състояние се среща доста често и е описано в много научни трудове, но все още няма еднозначна дефиниция, класификация и описание.

Какво състояние е, когато винаги си уморен?

Това е астения – състояние, когато човек изпитва патологична умора. Развива се без голямо натоварване и не изчезва дори след почивка. Състоянието може да продължи месеци със свързани симптоми, включително главоболие, мускулни болки, лош сън, раздразнителност и лошо храносмилане.

Човек с астения не помни момента, в който се е почувствал весел.

Какво причинява астения?

Астения може да възникне от стрес, неврастения, психастения и други нарушения на автономната нервна система. Синдромът на умората може да се появи и след вирусна инфекция, например след Ковид.

Астения често се появява на фона на заболяване, тъй като тялото отделя цялата си енергия за възстановяване и нормалните енергийни нива могат да се възстановят само след няколко месеца. Но биохимичните промени, като намаляване на нивото на невротрансмитерите – серотонин, норепинефрин, допамин, също могат да доведат до астения.

Друга причина може да е нарушение на съня или анемия. Но не е идентифициран нито един вирус, който да е пряко свързан с астенията.

Какво е пролетна астения?

Пролетната астения не е добре дефинирана клинична единица, а представлява набор от симптоми, които могат да се появят в началото на пролетта .

Симптомите обикновено започват между края на март и началото на април. Понякога продължава до май-юни. Интензивността на симптомите варира от човек на човек и те могат да бъдат:

• Необяснима умора от друга причина;
• Тъга;
• Липса на мотивация;
• Затруднена концентрация;
• Промяна в модела на съня, с трудно заспиване или безсъние;
• Намалено либидо;
• Липса на апетит;
• Раздразнителност;
• Главоболие или мускулна болка.

Какви са причините за тези симптоми?

Нашият мозък произвежда различни невротрансмитери или химични медиатори, като серотонин, мелатонин или кортизол, които пречат на регулирането на настроението, емоциите или ритъма на съня.

Количествата от тези невротрансмитери, циркулиращи в нашето тяло, влияят върху начина, по който се чувстваме, спим или развиваме нашите умствени дейности и емоции. И тяхното ниво на производство се регулира, наред с другото, от излагането на слънце.

И така, през пролетта, когато часовниците се преместят с 1 час напред в последния уикенд на март и броят на часовете на светлина и излагане на слънце се увеличи, нашият биологичен часовник се променя.

По това време човешкото тяло трябва да се адаптира към промените в производството на невротрансмитери и някои от описаните по-горе симптоми, свързани с пролетната астения, могат да се появят в зависимост от индивидуалната чувствителност.

Други фактори също могат да допринесат за симптомите на пролетна астения, например:

• Анамнеза за поленова алергия, при която в допълнение към алергичните симптоми могат да съществуват промени в настроението, умора или симптоми на тъга;
• Стрес, заседнал начин на живот или сезонни промени в работния график.

Терапия на пролетна астения

Въпреки че физическите и психологическите симптоми са временни, те могат да попречат на индивидуалното благосъстояние.

Тъй като няма специфична терапия за пролетна астения, е необходимо да се предотвратят или облекчат нейните симптоми.

За това от съществено значение са здравословните навици на живот и осигуряването на това, което липсвало на тялото през зимата – излагане на слънце и дейности на открито.

Следвайте също следните препоръки:

• Осигурете си 7-8 часа сън на нощ , като времето за лягане и събуждане постоянно трябва да е в един и същ час;
• Станете рано сутрин и се насладете на ранните часове за разходка или бягане. Оставянето на колата вкъщи и ходенето пеша до работа (или част от разстоянието) или с велосипед е добро решение, ако смятате, че нямате време за сутрешна разходка или бягане;
• Правете умерени физически упражнения редовно, поне 40-50 минути, 3-4 пъти седмично. Физическите упражнения увеличават отделянето на ендорфини и усещането за благополучие. Много е важно да сте активни и да намалите заседналия начин на живот;
• Осигурете си балансирана и разнообразна диета, богата на плодове, ядки и зеленчуци. Избягвайте преработена или бърза храна;
• Поддържайте добро състояние на хидратация, като пиете достатъчно вода;
• Опитайте се да намалите нивата на стрес: организирайте ежедневните си задачи с малко свободно време за развлекателни дейности, физически упражнения, социални дейности и подходяща почивка.

Кой лекува астения?

На първо място, трябва да посетите терапевт, който след това ще ви насочи към специализирани специалисти – невролози, психолози или психиатри. Назначават се и изследвания. Астенията завършва веднага щом здравословните проблеми бъдат решени.

Важно е да се разграничи умората от астенията

Ако сте уморени, нужно е да получите достатъчно сън или да отидете на почивка, за да се почувствате по-добре. При астенията, била тя сезонна или не, сънят и почивката не оказват никакво влияние.

Астенията е патологично състояние. Стресът, който причинява слабост, може да е незначителен. Пациентите казват: седнах да ям и към края на обяда бях толкова уморен, сякаш не можех да стана от масата. Не искам нищо, лежа със затворени очи. Дори нямам сили да гледам телевизия.

Имайте предвид, че чувството за постоянна умора не е толкова рядко явление и правилната диагноза на причината може да помогне на лекаря при планиране на лечението.

Сънотоп SANOTOP
СЪНОТОП – за успокоение, дълбок и продължителен сън

www.hospitaldaluz.pt

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *