Как скръбта влияе нa здравето и какво може да направите

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Шокът от загубата е труден за понасяне и емоциите, които идват със скръбта, могат да бъдат трудни за справяне

скръбта

Скръбта може да се промъкне в много аспекти на живота и да има цена за здравето, както физическото, така и психическото.

Много от нас вече са, или някой ден ще се сблъскат с болката от загубата на близък човек. В такива моменти е добре да сте наясно колко е важно да поддържате психическото и физическото си благосъстояние под контрол. В днешната статия хвърляме светлина върху това как скръбта влияе на физическото здраве и емоционалното състояние, плюс няколко съвета за справяне в ситуации, при които скръбта изглежда задушаваща.

Как скръбта влияе на вашето здраве

1. Умора

Оплакването на любим човек може да бъде уморителен процес дори и само от логистична гледна точка: често има допълнителни задачи, които трябва да бъдат предприети, което може да нанесе физически и емоционални щети. Може да се чувстваме по-уморени и да ни липсва енергията, която обикновено имаме. В такива моменти трябва да положим допълнителни усилия, за да я запазим. Бъдете наясно с ограниченията и избягвайте да се ангажирате прекалено с твърде много неща. Също така е полезно да дадете приоритет на времето за редовни упражнения, здравословна диета, добър график за сън и време за общуване с други близки.

2. Мъка и нарушен сън

Чувствата, произтичащи от загубата на любим човек, могат да ни попречат да получим адекватен и спокоен сън, с чиято помощ нашите умове и тела могат да се презаредят. Когато скърбим, може да открием, че имаме проблеми със заспиването и дори когато уж заспиваме навреме, може да се събуждаме по-често. Понякога тялото компенсира прекаленото натоварване от всякакво естество, като спи твърде много.

За да поддържате редовен график за сън, опитайте да се отпуснете бавно преди лягане, като правите нещо успокояващо, като медитация, четене на книга или прости дихателни упражнения. Задайте график, при който да спите и да се събуждате по едно и също време всеки ден.

3. Безпокойство

Загубата може да ни накара да се чувстваме сякаш нямаме контрол над живота си. Заедно с други стресове и отговорности в живота, това може да стане непосилно. Подобно състояние е възможно да доведе до дългосрочни ефекти, които засягат ежедневни дейности, като начин на мислене, работата, семейни отговорности и взаимодействието с другите. Въпреки че някаква форма на безпокойство е естествена, трябва да чуете алармата, която се появява когато тревожността пречи на ежедневния живот по значителни начини, или ако продължи повече от няколко месеца. Ако това се случи, знайте, че е добре да потърсите помощ от медицински специалист.

4. Стомашно-чревни проблеми

Скръбта може да повлияе на здравето на червата. Допринасящите фактори включват: неспазване на редовната диета, твърде малки или твърде големи порции, често преяждане или никаква храна. Биологичните процеси също могат да играят роля – например хормоните на стреса могат да причинят гадене. Може да изпитате проблеми, свързани с червата, като лошо храносмилане, спазми, диария или синдром на раздразнените черва. Наблюдавайте диетата и полагайте съзнателни усилия да се храните редовно и да избирате здравословна храна. Ако проблемите не изчезнат, потърсете медицинска помощ .

5. Намален имунитет

Хормоните на стреса, освободени като отговор на скръбта, могат да разстроят имунната система, което ви прави по-уязвими към разболяване и заразяване с обикновени инфекции. Тялото може да се справи с това в краткосрочен план, но ако продължи твърде дълго, важно е да потърсите помощ от специалист. Нещата, които можете да направите, за да подсилите имунитета, включват: диета с високо съдържание на пресни плодове и зеленчуци, които са богати на витамини, излизане на чист въздух и слънце, за да спортувате, и добър сън.

6. Повишен риск от инфаркт

За някои от нас шокът и стресът от тежката загуба могат дори да доведат до инфаркт. Това е така, защото стресът може да увеличи кръвното налягане и сърдечната честота, да повиши нивата на хормона на стреса кортизол, да свие кръвоносните съдове и др. Тези рискове за здравето могат да бъдат допълнително изострени от нездравословен сън, липсата на движение и придобиване на лоши хранителни навици.

Най-добрата стратегия за избягване на всичко това е като начало да оптимизирате здравето на сърцето. Проверявайте редовно кръвното налягане и нивата на холестерола, поддържайте здравословно тегло, избягвайте пушенето, поддържайте постоянен режим на движение и избирайте здравословна храна. Някои медицински състояния са асимптоматични и може да не сте наясно, че засягат здравето ви до по-късен етап. Затова редовният преглед може да помогне за ранното откриване на проблемите. Това ще ви помогне да получите необходимото лечение, преди състоянието да прогресира.

Съвети за справяне със скръбта

1. Позволете си да скърбите

Естествено е да плачете – това може да бъде начин да се освободите от тъгата, гнева или объркването. В същото време отделете време да си припомните най-хубавите спомени, които са се случили заедно с любимия човек.

2. Раздвижете се

Движението – дори ако това означава само кратка разходка – може да помогне за облекчаване на някои от емоциите, които скръбта причинява. Обмислете нови начини да сте в крак с ежедневните си дейности и отговорности или дори да намерите нови интереси. Можете също така да накарате приятел да се присъедини към вас!

3. Следете здравето си

Може да е лесно да пренебрегнете общото си здравословно състояние, когато скърбите, и може да се окаже, че пропускате хранене, сън, лекарства или посещения при лекар. Опитайте се да следите редовно благосъстоянието си – например можете да зададете график за прием на лекарства, проверка на кръвното налягане или посещение при лекар.

4. Не се страхувайте да потърсите помощ

Скръбта е част от живота. Често не е необходимо да се търси спешна медицинска помощ. Въпреки това, не се колебайте да поискате помощ, ако се чувствате претоварени, независимо дали е от доверен близък, гореща телефонна линия за консултации, терапевт или психиатър.

Сънотоп SANOTOP
СЪНОТОП – за успокоение, дълбок и продължителен сън

Източник: psychologytoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *