Протонна терапия- иновативно лечение на онкологични заболявания

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

В тази статия ще научите всичко за тази нова терапия на рака

протонна терапия

Протонната терапия или протонната лъчева терапия за рак на гърдата е усъвършенствана форма на лъчева терапия, използвана за унищожаване на раковите клетки по целенасочен начин. Разликата между протонната терапия и конвенционалната лъчева терапия е, че протонната терапия използва заредени частици, наречени протони, вместо йонизиращо лъчение или рентгенови лъчи.

Това позволява терапията да бъде по-точно насочена към мястото на злокачествените клетки. По този начин се увреждат околните здрави тъкани.

Какво представлява протонната терапия?

Протонната терапия за рак се прилага с помощта на устройство, наречено циклотрон. Това устройство изпраща лъч от високоенергийни протони през кожата и директно към тумора.

Използването на протонен лъч, както при конвенционалната лъчева терапия, причинява увреждане на клетъчната ДНК. Тази терапия прониква директно в тумора и позволява по-добро дозиране и дълбочина лъча, намалявайки риска от странични ефекти, свързани с радиационно увреждане на здравите тъкани.

Ето защо, особено при рак на гърдата, протонната терапия предотвратява радиационно увреждане на сърцето и белите дробове. Това е полезна алтернатива в определени случаи на пациенти, които са изложени на по-висок риск от сърдечни проблеми, или поради техните специфични характеристики, или поради тяхната лична здравна история.

Как се прилага протонната терапия?

Преди лечението трябва да се направи скенер, за да се установи триизмерна карта на тумора. След това с помощта на компютърни програми и специализиран софтуер онколозите изчисляват как да приложат лечението в точните дози и на правилното място.

Идеалното място за лечение е маркирано върху кожата, така че да може да бъде идентифицирано без грешка по време на сесиите.

Протонната терапия се провежда в подходящо за това помещение. Човекът трябва да бъде държан в точна позиция върху масата за лечение, така че протонният лъч да може да бъде насочен.

Сесията е доста бърза и продължава около 30 минути. Обикновено се извършва 5 пъти седмично за период от 6 седмици. Това лечение не е болезнено.

Свързани неблагоприятни ефекти

Като цяло, най-честите нежелани реакции на протонната терапия са същите, свързани с конвенционалната лъчетерапия:

  • Умора
  • Загуба на тегло
  • Болка в областта на приложение
  • Зачервяване на кожата около областта на падане на лъча

Протонна терапия- ползи

При рак на гърдата тези, които имат най-голяма полза от протонната терапия, са пациентите, които са изложени на най-голям риск от радиационни ефекти върху сърцето и коронарните съдове. Това може да се отнася за жени:

  • Които вече са имали мастектомия
  • С анамнеза за сърдечно заболяване
  • Които са получили лъчева терапия на регионалните лимфни възли.
  • С тумори от лявата страна или в долния квадрант на гърдата.

От друга страна, тази терапия е ефективна в случаи на рак на гърдата, диагностициран като някой от следните видове:

  • Повтарящи се
  • Възпалителни
  • Тройно отрицателен
  • Дуктален карцином in situ
  • Инвазивен дуктален или лобуларен карцином
  • Ранни етапи (етап I)
  • Локално напреднал (етап II и III)

Протонната терапия изглежда особено полезна в ранните стадии на рак на гърдата, особено ако жената вече е имала консервативна операция. При такива пациенти повторната поява или разпространението на раковите клетки може да бъде избегнато с този подход.

От друга страна, той се използва и при рецидиви. Това е добър вариант за тези, които вече са получили конвенционална лъчетерапия в зона, близка до тази, която означава рецидив на тумора.

Достатъчна ли е само протонната терапия?

Не, протонната терапия обикновено е само една част от подхода, който също включва операция (мастектомия с или без отстраняване на лимфни възли), конвенционална лъчева терапия, химиотерапия и хормонална, биологична или таргетна терапия.

Освен това тази техника се използва и при други видове рак, а не само при рак на гърдата. Използва се при следните онкологични разновидности:

  • Простата
  • мозък
  • белите дробове
  • черен дроб
  • хранопровод

Тъй като протонната терапия прониква директно в тумора, тя намалява риска от странични ефекти на радиацията в здравите тъкани. В случай на рак на гърдата предотвратява увреждане на сърцето и белите дробове. Освен това позволява прилагането на по-висока доза.

Това е неинвазивно лечение, удобно за по-бързо връщане към ежедневната активност. Той предлага подобни или по-добри резултати от конвенционалната лъчетерапия и намалява риска от разпространение или рецидив на рака.

Източници: https://www.bupa.co.uk/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *