Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Скрит сърдечен проблем увеличава риска от инсулт и сърдечна недостатъчност

Наблюдава се тенденция за увеличаване на случаите на предсърдно мъждене при младите мъже

сърце
Заболяването удвоява рискът от смърт при сърдечен проблем и увеличава заплахата от инсулт 5-кратно

Последните години кардиолозите наблюдават увеличение от 50% на случаите на предсърдно мъждене при младите мъже. Понастоящем лекарите не могат да кажат кой е предразположен към болесттаи колко тежко ще протече тя. Хващането на заболяването в ранна фаза е изключително важно, защото навременното откриване отваря повече възможности за лечение чрез лекарства, хирургия или промени в начина на живот.

 

Какво представлява предсърдно мъждене, познато още като AFib?

„Електрическата“ система на сърцето координира скоростта и ритъма на сърдечните удари, които изпомпват кръвта през камерите. При предсърдно мъждене горните камери на сърцето (предсърдията) бият нередовно, обикновено по-бързо от долните камери.

Нелекуваното предсърдно мъждене удвоява риска от смърт при сърдечен проблем и увеличава заплахата от инсулт 5-кратно. Много от пациентите, които страдат от състоянието не знаят, че го имат, което го прави изключително опасно.

 

Симптоми на предсърдно мъждене:

При голяма част от хората страдащи от заболяването не се наблюдават симптоми. Все пак, други могат да усетят 1 или повече от следните симптоми:

  • Хронична умора;
  • Бърз и неравномерен сърдечен ритъм;
  • Трептене или тупане в гърдите;
  • Замайване;
  • Задух и безпокойство;
  • Слабост;
  • Умора при упражнения;
  • Натиск или болка в гърдите (тези усещания налагат намирането на спешна медицинска помощ)

 

Как да се предпазите от заболяването?

 

  1. Обърнете внимание на сърцето си

Днес много млади мъже забелязват признаците на AFib рано, благодарение на приложенията за мониторинг на сърцето и сигналите на смарт часовници. Ако усетите ненормален пулс, обадете се на лекаря си, но не изпадайте в паника.

  1. Проверете дали не страдате от сънна апнея

Това е недостатъчно разпознат рисков фактор за предсърдно мъждене при млади и затлъстели мъже. Ниските нива на кислород се провокират от спиране на дишането през нощта. Това може да предизвика епизоди на AFibи да промени електросигналите на сърцето.

  1. Грижете се за сърдечно-съдовата система

Откажете пушенето, намерете начин за справяне със стреса, отървете се от излишните килограми и избягвайте редовната консумация на алкохол.

  1. Правете упражнения, ходете на фитнес

Хората, които не тренират са изложени на далеч по-висок риск от предсърдно мъждене, отколкото онези, които тренират умерено. Препоръчително е седмично да практикувате 150 минути аеробни упражнения с умерена интензивност. Спортистите, които се натовартват извънредно, също имат повишен риск от поява на заболяването.

 

Препоръки и съвети:

Ако изпитвате някой от горепосочените симптоми, коснултирайте се с кардиолог възможно най-скоро. Препоръчително е поне веднъж годишно да правите ЕКГ, за да хването заболяването в ранен стадий, ако нямате симптоми. При положение, че вече сте диагностициран с предсърдно мъждене, спазвайте стриктно назначеното лечение от вашия лекар.

До скоро се смяташе, че AFib е нелечима болест, но напредването на медицината открива нови и нови възможности за лечение.

Източници: www.msn.com, www.healthline.com, www.heart.org

гарлицин кардио
Високо концентриран екстракт от чесън, богат на полезната съставка алицин. Приемът на добавката намалява риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *