Рак на гърдата: по какво се различава мамографията от ултразвука

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Ехографията и мамографията се използват за скрининг, както и за да се потвърди диагноза рак на гърдата

рак на гърдата

Каква е разликата между мамография и ултразвук при съмнение за рак на гърдата? Как да разберете коя процедура е правилната за вас? Или може би ще трябва да се направи комбинация от двете? В тази публикация ще разгледаме мамографията срещу ултразвука, като част от скрининга за рак на гърдата.

Проблемът със заболяванията на гърдата е изключително важен. Според Световната здравна организация през 2022 г. рак на гърдата е бил диагностициран при 2,3 милиона жени и е причинил 670 000 смъртни случая по света. По правило 99% от случаите на рак на гърдата се срещат при жени и приблизително 1% при мъже. Днес ултразвукът и мамографията се считат за най-ефективните методи за определяне на заболяването. И двете образни техники откриват лезии на гърдата, но имат разлики помежду си.

Значение на скрининга за рак на гърдата

Скрининг е процес на идентифициране на здрави хора, които е възможно да са в по-голям риск от развитие на дадено заболяване.

Ранното откриване е от ключово значение за успешното лечение на много видове рак, особено рак на гърдата. Смъртността от рак на гърдата е намалял значително от 1970 г. насам, благодарение на новите технологии и прегледите, които претърпяха значителни промени.

Рутинните самоизследвания са изключително ефективен инструмент за скрининг и идентифициране на всякакви промени, като бучки или други видими неравности. Въпреки че е успешен метод, самоизследването само по себе си не винаги е достатъчно за откриване на промени в тъканите или начални признаци на рак. За повечето жени рутинният скрининг за рак на гърдата обикновено включва ултразвук или мамография. Препоръчва се жените да започнат да правят годишни мамографии на 40-годишна възраст.

Какво е ултразвук при рак на гърдата?

рак на гърдата ултразвук

Ултразвукът на гърдата е безопасен и безболезнен инструмент за скрининг, който използва звукови вълни, за да идентифицира дали бучката на гърдата е пълна с течност или представлява твърда маса. Звуковите вълни създават образ на гърдата, нейните вътрешни форми и структури като алтернатива на рентгена, например, при който има някакво, макар и слабо радиационно облъчване.

Ултразвукът на гърдата не замества препоръчителната годишна мамография; това е вторичен скрининг след необичайни резултати от мамографията. Ако се открие бучка по време на мамография, ултразвукът на гърдата е най-често използваната следваща стъпка, за да се установи дали областта има подозрителни или безопасни характеристики.

Ултразвук, чрез който се открива ранен стадий на рак на гърдата, може да помогне да се определи дали ракът се е разпространил в лимфните възли под мишниците. Може да се използва и при по-млади жени с плътна гръдна тъкан.

Предимства на ултразвука

Ултразвуковият скрининг на гърдата предлага много предимства за пациентите, при които са открити някакви аномалии, по време на мамография.

Обобщено, ултразвуковият скрининг е:

• Неинвазивен и бърз;
• Безопасен за всички пациенти;
• Безболезнен;
• Дава възможност за предоставяне на изображения и резултати в реално време;
• Способен да предложи по-ясен изглед на бучката на гърдата, за да се идентифицира по-добре.

Ограничения при поставяне на диагноза чрез ултразвук

Въпреки че е ефективен инструмент за скрининг, ултразвукът не винаги дава пълна картина на това , което се случва с гърдите.

Такова изследване:

• Не може да открие микрокалцификации;
• Улавя частично изображение на гърдата, което прави по-трудно сравняването на гърда с гърда или промените от година на година;
• Може да осигури по-малко точно изображение при много големи гърди.

Какво е мамография на млечните жлези?рак на гърдата мамография

Мамографията е скрининг на гърдите с рентгеново изображение, което може да покаже промени в тъканта. Такова изследване открива зони с необичайно концентрирана тъкан. Такава тъкан може да съдържа растеж или ранни признаци на рак на гърдата. Трябва да се знае, че тези ранни признаци могат да бъдат пренебрегнати при образни методи като ЯМР и ултразвук. Въпреки че мамограмите могат да пропуснат тумори, те предоставят повече информация. Защо?

Малките групи от калций често са първи признак на рак. Затова мамографията е най-ефективният инструмент за скрининг, чрез който могат да се видят тези области, подобни на много малки точици.

По време на мамография гърдите се компресират между две повърхности, за да се изтъни тъканта и да се заснемат цифрови или филмови изображения. Жените с импланти могат и трябва да правят годишни мамографии, които може да изискват допълнителни изображения.

Традиционните мамографии са с 2D изображения, но по-новите технологии позволяват и по-ефективни 3D изображения.

Предимства на мамографията

Мамограмите, както още ги наричат лекарите, са изключително ефективен ключ към ранното откриване на рак на гърдата.

Мамографията предлага следните предимства:

• Пълен преглед с цялостно изображение на гърдите;
• Най-ефективният начин за изобразяване на калциеви отлагания, които могат да бъдат и най-ранните признаци на рак;
• Може да идентифицира асиметрии и изкривявания;
• Неинвазивен и бърз метод за образна диагностика.

Най-важното е, че мамографията помага за ранно откриване на тумори, когато има повече възможности за лечение.

Някои ограничения при диагностициране с помощта на мамография

Въпреки че мамографията е най-добрият инструмент за скрининг за рак на гърдата, такова изследване има някои недостатъци.

Те може да включват:

• Излагане на малки количества радиация;
• Риск от свръхдиагностика или фалшиви аларми.

Ако има някаква причина за безпокойство след направен мамографски скрининг, може да се наложи да се подложите на диагностична мамография за по-нататъшно изследване.

Разлика между мамография и ултразвук на гърдата

Има няколко основни разлики между мамография и ултразвук на гърдата. Първо, ултразвукът на гърдата не е инструмент за скрининг, който замества мамографията, но може да се проведе в допълнение към годишната мамография, ако пациентът има необичайни резултати.

Мамографията използва ниска доза радиация, за да формира цялостни изображения на гърдите, докато ултразвукът използва звукови вълни, за да създаде изображение. Когато става въпрос за ранно откриване, мамографията осигурява пълна снимка на гърдата, чрез която се идентифицират бучки, промени или асиметрия. Обратно, ултразвукът може да осигури по-подробно изображение и информация за определена област или аномалия.

Мамография на гърдата

Начин: рентгенова диагностика

Процедура: По време на процедурата пациентът седи или стои изправен. Млечната жлеза се заснема в различни проекции, като се поставя между мамографските плочи и се притиска за няколко секунди със спускащата се горна плоча. Коремът е покрит с оловна престилка. Резултатите обикновено се издават от лекар-специалист по образна диагностика след разчитане на данните от изображението.

Възрастови препоръки: За жени над 40 години.

Показания за изследване: Напипват се бучки, има болка в областта на млечните жлези, безпричинно уголемяване на едната гърда, промени във формата на зърната и общия им вид, наличие на заболявания на ендокринната система и за определяне точното местоположение на патологията. Рутинен преглед като част от по-подробен медицински преглед.

Плюсове: Високата точност (около 95%) показва всякакви неоплазми и дори предпоставките за тях. Дава точния размер, форма и местоположение на тумора. Рентгеновото изображение визуализира най-малките отклонения в тъканите и каналите на жлезата и открива натрупвания на калциеви соли. Смята се, че мамографията е по-точна за откриване на тумори.

Недостатъци: Липса на способност за визуализиране на лимфните възли. Има вероятност жените под 40-годишна възраст да получат изкривени диагностични резултати, тъй като тъканите все още са твърде плътни.

Ефект върху тялото: Може да се получи, макар и малка, доза радиация. Ето защо, поради негативните ефекти на рентгеновите лъчи, процедурата не се извършва често и не се предписва на бременни и кърмещи жени.

Ултразвук на млечните жлези

Начин: Ултразвукова диагностика

Процедура: По време на изследването пациентът лежи по гръб, с ръце зад главата. Лекарят мести високочестотен сензор по повърхността на кожата, като предварително е нанесъл специален гел върху изследваната област. Сигналът от сензора се записва от компютър. Формира се цифров образ на екрана, така че лекарят да може веднага да каже какво вижда.

Възрастови препоръки: За жени под 40 години.

Показания за изследване: Наследственост, промени във формата и цвета на зърната, наличие на лющещи се участъци; проверка на лимфните възли, дискомфорт и болка в областта на гърдите, като част от наблюдението на гръдните импланти, необходимост от преглед на гърдите по време на бременност и кърмене.

Плюсове: Точността е около 90%. Възможност за хирургично изследване на гърдата в реално време и от всеки желан ъгъл. Смята се, че ултразвукът е по-подходящ за първична диагностика и идентифициране на наличието и местоположението на тумора.

Недостатъци: Невъзможност за определяне вида на тумора (доброкачествен или злокачествен) и изследване на каналите на жлезите. Точността и надеждността на изследването зависи от нивото на оборудването (стандартно или експертно) и квалификацията на лекаря, който провежда изследването.

Ефект върху тялото: Ултразвукът не вреди на тялото. Изследването може да се извършва толкова пъти, колкото е необходимо.

Възможно ли е мамографията и ултразвукът на гърдите да се правят в един и същи ден?

Случва се така, че след ултразвук лекарят веднага предписва мамография на пациента. Това означава, че по време на прегледа специалистът не е идентифицирал никакви видими патологии, но индиректните симптоми могат да показват висока вероятност от неоплазми. Според много източници няма място за безпокойство. За по-ефективно лечение е възможно и дори необходимо да се направи мамография и ехография в един и същи ден. Тъй като и двата вида прегледи „по никакъв начин не се ограничават“, а се допълват.

Други опции за образна диагностика на рак на гърдата

Ултразвукът на гърдата или сонограмата не е същото като мамографията. И двете са образни тестове, които могат да се използват за търсене на рак на гърдата. Мамографията е златен стандарт за откриване на рак на гърдата, докато ултразвукът е допълнителен тест, който може да помогне за идентифициране на някои специфични промени.

Нито мамографията, нито ултразвукът на гърдата ще открият всички видове рак на гърдата

Затова има допълнителни опции за хора, които са изложени на висок риск от рак на гърдата.

• Ядрено-магнитен резонанс на гърдата. ЯМР на гърдата използва мощни магнитни и радиовълни за генериране на много детайлни изображения, особено на меките тъкани. ЯМР на гърдата може да е най-подходящ за млади хора със стегнати гърди, които имат значителни рискови фактори за рак на гърдата.

• Дигиталната мамография използва по-малко радиация от конвенционалните мамографии.

• 3D мамограм: Наричан още дигитален томосинтез на гърдата, този скринингов тест може да е в състояние да открие повече ракови заболявания при хора с по-стегнати гърди. Това може да доведе до по-малко фалшиви положителни резултати.

Има и други тестове, които могат да се използват като изследователски подходи за скрининг на рак на гърдата.

Те обаче не са стандартно препоръчвани тестове:

• Еластографията измерва твърдостта на гръдната тъкан.
• Оптичната мамография без компресия използва инфрачервена светлина вместо рентгенова.
• Термографията на гърдите може да забележи температурни промени, предполагащи рак, но не може да се използва като заместител на мамографията за ранно откриване.

Тези техники продължават да се развиват, докато изследователите търсят по-добри начини за откриване на рак на гърдата в най-ранните стадии на заболяването.

Заключение

Има някои ключови разлики между ултразвука на гърдата и мамографията, за които трябва да помислите, когато се опитвате да решите коя опция е най-добра за вас.

Мамограмите остават златен стандарт за скрининг, диагностика и проследяване след рак на гърдата. Ултразвукът на гърдата обаче играе съществена роля и при идентифицирането на рак на гърдата.

Ако на мамография се открие подозрителна маса, ултразвукът на гърдата може да помогне за по-нататъшна оценка на тази област. Жените с по-големи и плътни гърди може да се нуждаят както от мамография, така и от ултразвук.

За съжаление, нито мамограмите, нито ултразвука са 100% точни. Да знаете как обикновено изглеждат и как чувствате гърдите си, и да обсъждате всички промени с лекар, е първата и най-важна стъпка в ранното откриване.

Често задавани въпроси

Може ли ултразвукът на гърдата да открие рак?

Ултразвукът на гърдата може да открие образувания, които изглеждат като ракови, но образната диагностика не е достатъчна за диагностициране на заболяването. Необходима е биопсия, отстраняване на проба от тъкан, която след това се изследва в лаборатория.

Може ли ултразвукът да определи дали бучката на гърдата е неракова?

Ултразвукът на гърдата може да установи пълни с течност маси, които няма вероятност да бъдат ракови. Въпреки това, точно както при твърдите бучки, открити при ултразвук, е необходима биопсия, за да се потвърди състоянието на бучката.

Какво показва ултразвукът на гърдата, а мамографията не?

Ултразвукът на гърдите може да помогне за идентифициране на бучки, които могат да се напипат, но не се показват на мамографията. Ултразвукът може също така да идентифицира подозрителна активност в гъста тъкан на гърдата по-добре от мамограмите.

Как да се подготвя за ултразвук на гърдата?

Избягвайте да поставяте продукти като слънцезащитен крем, лосион или пудра върху гърдите в деня на ултразвука. Носете облекло от две части с горна част, която лесно може да повдигнете или свалите.

Източник: www.verywellhealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *