Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Биволарски изтъква 8 фактора, които довеждат до образуване на бучки на гърдата

Гърди – млечни жлези – особености в тяхната анатомия. Структурите на млечната жлеза реагират на женските полови хормони подобно на тъканите на маточната лигавица. Бучки на гърдата – причини за възникването.  Възли и бучки на гърдата – доброкачествени и злокачествени. Видове възли и бучки на гърдата – липогрануломи, комедомастит, папиломи, турболарен аденом, аденом на мамилата, фиброаденом на гърдата, мастопатия. Рак на млечната жлеза. Рискови фактори за развитие на рак на млечната жлеза. Фактори, които предпазват от развитие рак на гърдата. Симптоми, които насочват към появата на рак на гърдата.

Пред камерата на Zdrave-Bg.eu патологът д-р Илия Биволарски дава полезни обяснения, свързани с бучките на гърдата.

 бучки на гърдата
Д-р Биволарски определя кои бучки на гърдата са доброкачествени и кои злокачествени

Бучка в гърдата е обобщаващ термин, зад който се крият различни патологични процеси, казва д-р Биволарски.

Млечната жлеза е изградена от разклоняващи се канали, които се отварят на върха на гръдното зърно. Всяка млечна жлеза има по един особено важен дял, който е разположен в нейния горен външен квадрант. Този дял е богат на епителна тъкан. Това е причината именно в него най-често да се срещат туморни процеси.

Лимфната течност от различните дялове на млечната жлеза се отича в лимфните възли около нея. Такива лимфни възли има встрани на гръдната кост. Втората група е в подмишлечната ямка, където се отича лимфата от горния външен квадрант. Затова при изследване на млечните жлези задължително трябва да бъдат проверени и лимфните възли. Те също се променят синхронно със заболяванията на млечните жлези.

Структурите на млечната жлеза реагират на женските полови хормони подобно на тъканите на маточната лигавица. Преди цикъла много жени изпитват напрежение, уголемяване и болка в гърдите. Тези промени са физиологични и са свързани с промяна в нивото на естрогените в края на месечния цикъл.

Бучки на млечните жлези се срещат вследствие различни заболявания и те не са ракови. Бучките (възлите) в гърдите могат да бъдат липогрануломи – получават се при грубо размачкване на млечната жлеза.  Разрушаването на мастната тъкан води до формиране на възли, наречени грануломи от чуждо тяло. Около тях се образува мастна тъкан, която силно уплътнява  тъканите. Липогрануломите имитират рак на гърдата, но всъщност не застрашават живота на жената.

Комедомастит – вид хронично възпаление на млечната жлеза, при което от каналите се отделя жълта гъста материя. Лимфните възли около млечната жлеза доста често се уголемяват като заедно с уплътнените участъци могат да доведат до заблуждение, че се касае за рак на гърдата.

Доброкачествените тумори на гърдата биват различни видове. При тях оперативното отстраняване води до пълно излекуване. Папиломи – предимно при възрастни жени, които се оплакват от кървене от гръдното зърно. Зад него обикновено се опипва възел, който под микроскоп има дървовиден строеж.

Аденом на мамилата – симптомите напомнят за папилома. Аденомът е съставен от жлезисти структури и при растежа си води до придърпване на гръдното зърно.

Турболарен аденом – също доброкачествен тумор. Плътна маса, която израства отстрани на някой млечен канал.

Фиброаденом на гърдата – много често срещан доброкачествен тумор, който има 2 съставки – епителна и мезанхимна.  Може да достигне гигантски размери. Представлява плътна маса, бяла на цвят, рязко ограничена от околните тъкани и диагнозата му също е добра.

Мастопатия – нарича се още фиброзно кистична болест – изисква повишено внимание и редовни профилактични прегледи, защото в някои случаи може да доведе до рак на гърдата. Заболяването се развива най-често от 35 до 40-годишна възраст. Дължи се на хормонален дисбаланс, на повишено ниво на естрогени и на латентно скрито ниво на пролактин.

Ракът на млечната жлеза е сериозно заболяване, но при навременна диагностика и бързо хирургично отстраняване, преди да се се образували разсейки – метастази,  шансът за пълно оздравяване е много голям. Рискови фактори за развитие на рак на млечната жлеза – ранна първа менструация, късно навлизане в менопауза, нераждали жени, първо забременяване след 30-годишна възраст, жени с наднормено тегло и с високо кръвно налягане, раждали, но не кърмили жени, фамилна обремененост.

Фактори, които предпазват от развитие рак на гърдата – ранно забременяване, продължително кърмене, нормализиране на телесното тегло, нормализиране кръвното налягане.

Симптоми, които насочват към рак на гърдата – липсващо сходство на гръдните зърна – двете изглеждат различно, придръпнато навътре гръдно зърно, кървене от зърното на гърдата.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *