11 симптома, които показват, че имате хормонален проблем

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Промени в телесното тегло, акне и прекомерна жажда са някои от симптомите на ендокринни заболявания. Научете повече за тях в тази статия.

Ендокринната система е мрежа от органи и жлези, специализирани в секрецията на хормони в човешкото тяло. Хормоналният дисбаланс значително влияе върху качеството на живот и често има сериозни дългосрочни последици.

Хормоните са химикали, отделяни в кръвта от ендокринните жлези. Те участват активно в метаболизма, възпроизводството, съня, апетита, настроението и в контролирането на функционирането на всички жизненоважни органи.

В момента диабетът, хипотиреоидизмът и дислипидемиите са основните ендокринни разстройства при по-възрастните хора, според проучвания. В повечето случаи тези промени предизвикват ранни симптоми, които не бива да остават незабелязани и които показват, че трябва да отидете на лекар и да си направите хормонални изследвания.

Причини за хормонален дисбаланс

Ендокринните заболявания са резултат от излишък или дефицит в производството на хормони. Обикновено се появяват поради неправилно функциониране на специализирани жлези или увреждане на тяхната структура. Такъв е случаят с панкреаса, щитовидната жлеза, надбъбречната жлеза, яйчниците и тестисите.

Класически пример е захарният диабет, при който панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, за да регулира нивата на кръвната захар. В Испания изследванията оценяват разпространението на диабет тип 2 до 18,7% и на диабет тип 1 до 0,1%.

Други причини за хормонален дисбаланс са следните:

  • Хипотиреоидизъм
  • Хипертиреоидизъм
  • Синдром на Кушинг
  • Хипогонадизъм
  • Синдром на поликистозни яйчници
  • Хиперпролактинемия
  • Болест на Адисон
  • Безвкусен диабет
  • Рискови фактори

Произходът на хормоналните промени е многофакторен, като генетиката е ключов фактор за възникването им. По същия начин има няколко състояния, които повишават риска от ендокринни заболявания:

  • Затлъстяване и заседнал начин на живот
  • Диети, богати на мазнини и захари
  • Алкохол и тютюнопушене
  • Хормонозаместителна терапия
  • Химиотерапия и лекарства, като глюкокортикоиди
  • Автоимунни заболявания
  • Прекомерен стрес.

Прекомерна жажда и често уриниране

Постоянната нужда от течности и повишената честота на уриниране се наричат ​​съответно полидипсия и полиурия. Това са класически симптоми при хора със захарен диабет. При възрастни те обикновено се появяват в ранните стадии на заболяването, докато при децата отнема повече време, за да се появят.

От друга страна, полидипсията и полиурията също са характерни признаци на безвкусен диабет, дължащи се на неспособността на бъбреците да задържат урина и загубата на големи обеми течност, според проучвания. Тези смущения могат да доведат до нощно напикаване при малки деца по време на сън.

Наддаване или загуба на тегло

Наддаването на тегло е често срещан симптом при хора с хормонални проблеми. В повечето случаи това е свързано с високи нива на естроген и кортизол, както и с недостатъчно производство на хормони на щитовидната жлеза. Тези промени благоприятстват натрупването на мазнини.

Повишен апетит или загуба на апетит

Промените в апетита са симптом, който не трябва да се приема леко и да ви подсказва, че се нуждаете от хормонални изследвания. Повишеното и неконтролируемо желание за ядене се нарича хиперфагия или полифагия.

Това проявление е често срещано при следните образувания:

  • Диабет
  • хипертиреоидизъм
  • Болест на Грейвс
  • Хипогликемия
  • Предменструален синдром

От друга страна, загубата или намаленият апетит е известен като хипорексия. Този симптом обикновено се появява при някои хора с диабет тип 1, както и при пациенти с тумори на нивото на хипофизата или хипоталамуса.

Хроничното акне е знак, че може да се нуждаете от изследване на хормоните

Акнето е дерматологична проява, свързана с хормонални промени, често срещана в юношеска възраст. Като цяло, високите нива на андрогени, като тестостерон, са склонни да отключат или влошат акнето.

Някои причини за този признак са синдром на поликистозни яйчници, инсулинова резистентност и вродена надбъбречна хиперплазия, според изследване. При жените хормоналният дисбаланс е отговорен за появата на акне преди менструация.

Отпадналост и силна умора

Умората е една от основните прояви на дефицит на хормони на щитовидната жлеза. Хората с хипотиреоидизъм често имат прекомерна умора, която им пречи да водят нормален ден.

 

В допълнение, тези пациенти често имат високи нива на стрес, нервност и тревожност, които причиняват затруднения със съня и насърчават умората. Този симптом се проявява и при хиперкортизолизъм, дислипидемия и диабет.

Прекомерна чувствителност към студ или топлина

Вариации в температурната чувствителност често се появяват в случаи на дисфункция на щитовидната жлеза. Изследванията потвърждават, че в случаите на хипотиреоидизъм хората често съобщават, че им е студено, дори през лятото, така че винаги са по-топли, отколкото е подходящо за времето от годината.

Обратното е вярно при хипертиреоидизъм, където пациентите съобщават за непоносимост към топлина и повишено изпотяване при нормални условия. При някои жени този симптом се засилва преди или по време на менструация.

Косопад

Като цяло е нормално хората да губят малко коса всеки ден като част от естествената регенерация на скалпа. Въпреки това, прекомерната и упорита загуба на коса е предупредителен знак, наречен алопеция. Тази загуба на коса може да бъде на петна, дифузна или генерализирана.

Хормоналният дисбаланс е една от най-честите причини за алопеция. Някои от засегнатите нарушения са хипертиреоидизъм, синдром на Кушинг и хиперандрогенизъм. По същия начин е възможна загуба на коса по време на менопауза и перименопауза.

Горещи вълни и нощно изпотяване

Горещите вълни, наричани още горещи вълни, са честа проява по време на преходния период към менопаузата или климактериума. Проучванията потвърждават, че този вазомоторен симптом е резултат от естрогенен дефицит при жените и се появява при до 80% от жените в менопауза.

 

В повечето случаи горещите вълни са свързани с нощно изпотяване и зачервяване на кожата, последвано от спадане на температурата и учестяване на пулса. Те обикновено продължават от няколко минути до няколко часа и могат да се появят повече от две кризи на ден.

Храносмилателните проблеми са знак, че може да се нуждаете от изследване на хормоните

Нарушенията на щитовидната жлеза могат да причинят промени във функционирането на стомашно-чревната система. При хипотиреоидизъм хората могат да имат забавяне на чревния транзит, запек и гастрит. От друга страна, излишъкът от хормони на щитовидната жлеза благоприятства появата на диария.

По същия начин дисбалансът в концентрацията на естрогени засяга чревната микрофлора, както и метаболизма на храната. В допълнение, този факт обуславя появата на коремен дискомфорт, подуване, диария или запек преди или по време на менструация.

Нередовни менструални цикли

Нередовният менструален цикъл е симптом, който ви подсказва, че се нуждаете от хормонални изследвания. При някои жени това е ясен знак, че менопаузата наближава.

Намаленото либидо е знак, че може да се нуждаете от изследване на хормоните

Намаленото сексуално желание е свързано с небалансирани нива на андроген. При жените това е свързано с дефицита на естроген и прогестерон, типичен за менопаузата. В допълнение, обикновено е придружено от вагинална сухота и болка по време на полов акт.

От друга страна, намаляването на нивата на тестостерон при мъжете насърчава загубата на либидо и дори е честа причина за сексуална импотентност и безплодие. По същия начин този симптом може да се появи при някои хора с диабет, хиперпролактинемия и хипотиреоидизъм.

Кои са най-често използваните хормонални изследвания?

По принцип лекарят специалист може да поиска няколко хормонални теста, когато подозира ендокринно заболяване. Кръвните тестове измерват концентрацията на различни хормони в човешкото тяло и позволяват да се диагностицират ендокринни нарушения, дължащи се на дефицит или излишък.

  • Концентрация на естроген и прогестерон
  • Титри на тиреоидни хормони
  • Концентрация на инсулин
  • Нива на кортизол

По същия начин нивата на кръвната захар са полезни за диагностицирането на диабет. Други използвани тестове са следните:

  • Ехография и ядрено-магнитен резонанс
  • Ултразвук на щитовидната жлеза
  • Изследване на таза
  • Биопсия

Ранната консултация със специалист е от съществено значение

Има голямо разнообразие от симптоми, които ви подсказват, че се нуждаете от изследване на хормоните. Повечето от тези прояви се подценяват в началото, което забавя лечението и увеличава риска от дългосрочни усложнения.

При наличието на тези симптоми или други необичайни признаци, не се колебайте да се консултирате със здравен специалист. Ранното лечение на хормоналния дисбаланс подобрява прогнозата и качеството на живот на засегнатите.

Източници: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *