Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сънна апнея – ето кое е най-важното и какви са методите за лечение

Какво е сънна апнея, какви разновидности на заболяването съществуват и как се процедира за решаване на проблема? 

сънна апнея
Сънна апнея се свързва с проблеми с дишането през нощта!

Смята се, че състоянието се среща сравнително често. Определя се от наличието на епизоди по време на сън, през които дишането спира. Като апнея (думата има латински произход и означава липса или спиране на дишането) се определя липса на дишане за период, по-дълъг от 10 секунди. При отделните пациенти тези епизоди могат да са с продължителност от 20 – 30 секунди до 2 – 3 минути.

Самото състояние влошава драстично качеството на съня, което на свой ред е предпоставка за безсъние и повишена сънливост през деня. Ако не се предприеме адекватно лечение, сънната апнея може да се окаже причина за редица здравословни проблеми, като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, дори инсулт.

Видове сънна апнея

Най-общо, разграничават се следните видове сънна апнея:

  • централна сънна апнея – характерното за тази разновидност на заболяването е нарушение в сигналите, които мозъкът изпраща до дихателните мускули. Именно в резултат на тези смущения се наблюдават и проблемите с дишането;
  • обструктивна сънна апнея – това е най-често срещаната диагноза, когато става дума за сънна апнея. Обструктивната разновидност се определя от наличието на своеобразно запушване.Тонусът на мускулите в гърлото е нарушен, в резултат на което се появява въпросното запушване на дихателните пътища, а оттам и проблеми с дишането;
  • комплексна сънна апнея – нарича се още смесена. Тази форма на сънна апнея е комбинация между двете, разгледани по-горе. Най-често се развива в процеса на лечение обструктивна сънна апнея, по време на който възниква и централна сънна апнея.

Причини за сънна апнея

В зависимост от формата на заболяването, могат да се разгледат няколко основни причини за появата на сънна апнея.

Ако става дума за централна сънна апнея, нарушенията в сигналите, които мозъкът изпраща до мускулите на дишането, най-често се дължат на състояния, които увреждат или потискат мозъчния ствол. Самият мозъчен ствол е онази структура, чрез която се свързват крайния и гръбначния мозък. От нея зависят редица жизненоважни функции, каквито са дишането, сърдечният ритъм и други.

Като конкретни причини за възникването на централна сънна апнея могат да се изведат следните:
  • заболявания – болестни състояния, пряко свързани с проблемите с дишането по време на сън, са инсулт, сърдечна недостатъчност и други;
  • медикаменти – приемът на някои лекарствени продукти също оказва влияние. Такива са морфин, кодеин и някои други опиоиди;
  • височини – при изкачването на големи височини и достигане на зона с намалена концентрация на кислород (например при надморска височина над 4500 м) може да настъпят нарушения в дишането.

Обструктивнта или още дължащата се на запушване сънна апнея се развива в резултат на прекомерно отпускане на мускулите в гърлото.

Резултатът е стеснени или дори частично затворени дихателни пътища и ограничен поток на въздуха. Това провокира понижено ниво на кислород в кръвта и реакция от страна на мозъка – предизвиква се леко събуждане от сън. Събуждането връща тонуса на мускулите и освобождава дихателните пътища.

Самите събуждания са по-скоро микросъбуждания, които не се помнят. Но броят им е фрапиращ – могат да достигнат дори до 500 в рамките на нощта, което фрагментира съня и прави пълноценното наспиване невъзможно.

При обструктивна сънна апнея затруднения в дишането могат да се наблюдават и на други етапи на дишането. Сред честите причини за това са:
  • изкривяване на носната преграда;
  • запушване на носа;
  • увеличаване на сливиците;
  • травми в гласовите връзки;
  • травма в областта на лицето, която може да доведе до нарушения в дихателните пътища.

Рискови фактори при сънна апнея

Въпреки че не може конкретно да се говори за рискови фактори, които провокират централна сънна апнея, като предразполагащи обстоятелства някои от специалистите изтъкват следните:

  • лицата от мъжки род са изложени на по-голям риск от развитие на централна сънна апнея;
  • с напредването на възрастта се повишава вероятността за възникване на състоянието;
  • травма може да провокира нарушения в мозъчния ствол, а оттам да се стигне и до централна сънна апнея;
  • злоупотребата с опиоидни вещества е предпоставка за състоянието;
  • мозъчни поражения като инсулт или тумор също могат да провокират централна сънна апнея.

Като предпоставки за развитието на обструктивна сънна апнея се извеждат следните:

  • злоупотребата с алкохол;
  • тютюнопушене;
  • чест прием на упойващи или приспивателни продукти;
  • наличен на неврологично заболяване;
  • инфекция на горните дихателни пътища;
  • диабет;
  • високо кръвно налягане;
  • наднормено телесно тегло;

Смята се, че на най-голям риск от възникване на състоянието са изложени представителите на мъжкия пол в напреднала възраст.

Симптоми на сънна апнея

Сънна апнея е причина за недоспиване и сънливост през деня!

Ако имате съмнения, че вие или ваш близък страда от сънна апнея, то можете да проследите за наличието на някои от изброените по-долу симптоми.

Като водещи такива, по които се разпознава наличието на централна сънна апнея, се сочат:
  • епизоди на липса на дишане по време на нощния сън;
  • внезапно събуждане, съпроводено от задъхване;
  • безсъние;
  • повишена сънливост през деня;
  • проблеми с концентрацията;
  • главоболие след ставане от сън;
  • хъркане (по-често този симптом се свързва с другата форма на разглежданото състояние).
Симптоми на обструктивна сънна апнея са следните:
  • хъркане – силно и продължително;
  • проблеми със съня и безсъние;
  • повишена сънливост през деня;
  • проблеми с концентрацията;
  • високо кръвно налягане, което трудно се повлиява от стандартната терапия.

Важно е да се има предвид, че не всички хора, които хъркат, страдат от апнея. И в същото време – не всички с апнея – хъркат.

Наблюдава се разлика в нормалното хъркане по време на сън и това, което е провокирано от сънна апнея. Ако е просто физиологична особеност, хъркането не нарушава съня и не предизвиква безсъние и отпадналост на следващия ден.

При наличието на последните изброени, задължително е да се потърси лекарска помощ, защото задълбочаването на състоянието може да доведе до невъзможност за нормално изпълнение на ежедневните задачи. Рискът от инциденти, например по време на шофиране, също се повишава драстично.

Още нещо важно – всяко дете, което хърка, е препоръчително да бъде прегледано от лекар, който да проследи за наличието на проблеми с горните дихателни пътища.

Диагностика на заболяването

След като проследите внимателно факторите, които разгледахме по-горе, у вас може да се появи съмнение за наличие на сънна апнея. Не е препоръчително обаче сами да си поставяте диагноза. Важно е състоянието да се диагностицира от специалист – лекар, който се занимава конкретно с нарушения в съня и който е в състояние да назначи и проведе специализирани тестове.

Полисомнографията се смята за най-точното и изчерпателно изследване, чрез което може да се установи наличието на сънна апнея.

Самото изследване се провежда в болнични или лабораторни условия, където човек прекарва цяла нощ. През нощта към пациента се прикрепя специална апаратура, посредством която се проследява функционирането на нервната система, на сърцето, следи се начинът на дишане, още движенията на крайниците.

Полисомнографията се смята за достоверен подход както за потвърждаване на диагнозата „сънна апнея”, така и за отхвърляне на други възможни заболявания, например – наркоплексия.

Ако се установи наличието на анализираното състояние, то може да се наложи лицето да прекара още една нощ в отделението, в което е диагностициран. В рамките на този период се извършва титриране – настройване на налягането на въздуха, подаван чрез специализиран апарат, посредством който се извършва лечение.

Любопитно! Домашен тест за сънна апнея

За тези, които не желаят да се лишат от комфорта на дома си дори за нощ или които се притесняват от болничните условия, оказва се, съществува още един вариант за диагностициране. Някои от големите производители на апарати, приложими при въпросното състояние, предлагат и тестове за домашна употреба. Преобладаващата част от тях се откриват под формата на лепенка, която се залепя към тялото. Нощта се прекарва с нея, а на сутринта просто се отчитат резултатите. Ето какви са най-общите насоки за приложението й:

Лекува ли се сънна апнея?

Щом споменахме за лечение на сънна апнея, именно тук е и мястото да зададем въпроса „Лекува ли се сънна апнея?”.

Отговорът на питането обаче едва ли ще донесе търсеното облекчение на хората, на които е поставена диагноза сънна апнея. Няма как категорично да се каже Да! или Не!

Пълно излекуване не е постижимо. Самото лечение се състои в еженощно използване на апарата за вентилация или т.нар. РАР-апарат. Въпросното устройство не повлиява и не лекува първичната причина за развитието на сънна апнея. Употребата му по-скоро спомага за преодоляване на основния патологичен ефект на заболяването – апнеите, които са свързани със спад на кислорода по време на сън и които водят до многократни микросъбуждания.

Според някои медицински източници при пациенти, страдащи от сънна апнея, апаратите се превръщат в незаменима „протеза на дихателните пътища по време на сън”. Тя им позволява да дишат и спят нормално. Често необходимостта от устройството се асоциира с тази от очила при късогледство или протези при затруднено придвижване.

И въпреки че няма еднозначен отговор на въпроса „Лекува ли се сънна апнея?”, с категоричност може да се твърди, че ако не се предприеме адекватна терапия и то своевременно, сънната апнея има тенденция към влошаване, което повишава риска от евентуални усложнения.

Лечение на централна сънна апнея

Ако е поставена диагноза централна сънна апнея, то самото лечение се състои в преодоляване на предпоставката, довела до проблема:

  • ако заболяване, в това число и сърдечно, е причина за сърдечна недостатъчност, то излекуване на първопричината значително ще облекчи и симптомите на разглеждания от нас проблем;
  • ако приемът на опиоидни лекарства, в това число морфин, кодеин и други, е причината, то намаляване на дозата на медикамента значително ще подобри състоянието;
  • прилагане на продължително положително въздушно налягане – смята се, че именно този метод – СРАР (Continuous positive airway pressure) е най-успешната терапия при сънна апнея. Самият метод ще разгледаме по-долу;
  • прилагане на позитивно въздушно налягане на две нива ВРАР (Bilevel Positive Airway Pressurе) – разликата между СРАР и ВРАР се състои в това, че докато първите поддържат постоянно налягане на подавания въздух както при вдишване, така и издишване, апаратите, които принадлежат към втората група, осигуряват въздух на по-високо налягане при вдишване и на по-ниско при издишване. Целта е да се подпомогне самото дишане;
  • подаването на допълнително количество кислород по време на сън, познато като кислородотерапия, също се смята за метод за лечение на централна сънна апнея.

Лечение на обструктивна сънна апнея

Използването на апарат е основният метод за лечение на сънна апнея!

По-често срещана форма на сънна апнея е именно обструктивната сънна апнея. При нея приложението на РАР апаратите, за които споменахме по-горе, е условие за нормализиране на съня, а оттам – и на ежедневието.

Вече стана дума, че няма как да се излекува обструктивна сънна апнея. Самото лечение или по-точно „златният стандарт” в лечението, както редица специалисти се иразяват, е прилагането на вентилация с постоянно позитивно налягане, позната като Сontinuous positive airway pressure – CPAP, по време на сън.

Конвенционалната терапевтична система включва използването на генератор за позитивно налягане, който подава дихателен поток към пациента. Преди да разгледаме в детайли какво представлява въпросният апарат, как действа и кои са най-популярните разновидности, ще се спрем и на останалите задължителни условия. Смята се, че те са различните нива в преодоляване на проблемите със съня.

Промяна в начина на живот

Основните съвети във връзка с преодоляване на негативите от обструктивната сънна апнея, които касаят ежедневните навици, могат да се сведат до следното:

  • отказ от тютюнопушене;
  • ограничаване на консумацията на алкохол. Ако това условие не може да се изпълни, добре е поне приемът на алкохолни напитки да бъде поне няколко часа преди сън;
  • понижаване на телесното тегло;
  • без спане по гръб.
Хирургично лечение

Освен тези насоки за подобряване на общото здравословно състояние и употребата на РАР апарат, към подходите за лечение трябва да се добавят и възможностите за хирургична терапия. Като основни действия, които се осъществяват в рамките на една подобна операция, могат да се изведат следните:

  • премахване на тъканите, които се явяват пречка в процеса на дишане – като пример за подобна операция може да се посочи операцията, при която се премахва тъкан от задната част на устата и горната част на гърлото. При преобладаващата част от пациентите по време на същата интервенция се отстраняват и сливиците;
  • операция на горната и долната челюст – под подобна операция се разбират процедури, в рамките на които се преместват отделни части от горната и долната челюст. Най-често посоката е напред, като по този начин се освобождава повече място зад езика и се ограничава стесняването на дихателните пътища;
  • друг вариант за хирургично лечение е трахеостомията, при която се прави отвор между кожата на шията и трахеята, през който отвор се поставя тръба за дишане. Чрез клапа отворът се затваря през деня. Отваря се преди сън, като по този начин се разрешава навлизането на въздух към белите дробове.
Подобряване на съня

Подобряване на качеството на съня също е условие за преодоляване на оплакванията, свързани със сънна апнея. За целта могат да се използват редица продукти. Сред популярните такива, които имат доказан ефект върху съня и наспиването, са:

  • Serenity Formula – хранителна добавка, стъпваща на ползите на лековитата ашваганда. Препоръчва се с цел преодоляване на депресивните състояния, ограничаване на стреса и подобряване на качествата на съня;
  • Мелатонин – продукт, който не само че спомага за по-бързо заспиване, но и подобрява качеството и продължителността на съня;
  • Релакс ден и нощ – действа успокояващо, релаксиращо и седативно;
  • Silent Night – намалява напрежението и насърчава съня.

CPAP апарати / ЦИПАП апарати. Цени

апарат за сънна апнея
CPAP апаратите подобряват качеството на съня!

Както вече споменахме, СPAP апаратите са основният метод, чрез който се регулират епизодите без дишане по време на сън при обструктивна сънна апнея. Разнообразието от продукти, които влизат в този асортимент, е огромно. От функциите, произхода и възможностите на уреда в голяма степен зависи и цената. Не без значение е и това дали апаратът е автоматичен, т.е. сам регулира подаването на въздух по време на сън. Обратният вариант е апарат, параметрите на функциониране на който са зададени от специалист. При такива машини е необходимо редовно проследяване на състоянието и при необходимост – промяна на параметрите на работа на апарата.

Като стана дума за цени, диапазонът е твърде широк – започва се със суми под 1000 лева, като цената може да достигне до 5 000 лева и повече.

От значение както за цената, така и за цялостната употреба на апарата е и маската, която ще се ипзползва – дали ще е назална, или ще обхваща цялото лице.

Вариант е и наемането на CPAP апарат. По този начин разходите драстично се намаляват.

Сънна апнея – лечение с билки

Традиционната медицина избягва да коментира възможността за преодоляване на сънна апнея чрез употребата на билки и народни рецепти. Причината се крие в това, че състоянието е сериозно и представлява нещо повече от проблеми със съня. Става дума за здравословен проблем, пряко свързан с работата на редица органи и системи в човешкото тяло, доколкото се свързва с набавянето на необходимото количество кислород и хранителни вещества.

И все пак, ако има такива, които искат да опитат да спасят съня си, като възстановяват нормалното дишане чрез приложими в домашни условия съвети, ето какво подбрахме за тях. Ето кои са някои от най-препоръчваните билки и естествени продукти при сънна апнея:

Валериан

Корен от валериан се смята за един от най-мощните натурални продукти за отпускане на тялото. Именно поради това се коментира във връзка със състоянието сънна апнея и със способността му да подобрява качеството на съня. Препоръчва се при пациенти, които страдат от безсъние и от други неразположения, предизвикани от сънна апнея.

Самата билка можете да откриете в здравословни магазини или билкови аптеки – под формата на пакетчета чай или в насипно състояние. Ако изберете втория вариант, то достатъчното количество за 1 доза е ½ ч.л. стрит корен от валериан. Запарва се в чаша гореща вода за 10 минути и се консумира леко топло непосредствено преди лягане. При желание може да се подслади с малко количество мед.

Лайка

В състава на лайката влизат химически съединения, които имат свойството да отпускат мускулната тъкан, чрез което успокояват и подпомагат съня. Нещо повече – противовъзпалителният й ефект допринася за облекчаване на отока на тъканите, който може да е предпоставката за затрудненията в дишането.

Пенка Кирилова дава следния съвет в писмо, което е изпратила на редакционната ни електронна поща:

2 лъжици билка лайка са достатъчни за чаша с вряла вода. Сипват се във водичката, слага се капаче и се оставя лайката да изкисне за 5 минути. След като минете през цедка, слагате мед на върха на лъжица, щипка канела и пиете. Няма да повярвате колко лесно ще заспите и колко продължително ще спите!”, пише Пенка.

Лавандула

Лавандула е още едно растение, което се радва на успех при лечението на сънна апнея. Използва се под формата на етерично масло, отличаващо се с мощен седативен и релаксиращ ефект.

За да си гарантирате спокоен сън, достатъчно е да напълните съд с гореща вода и в него да капнете няколко капки от етеричното масло от лавандула. Вдишването на изпаренията ще подпомогне съня. Алтернатива на този подход е добавянето на няколко капки от маслото в овлажнителя за въздух или напояването на малко парче плат, което се поставя директно под възглавницата.

Мента
мляко с куркума за по-добър сън и сънна апнея
Мляко с куркума насърчава съня!

Ако решите да насърчите добрия си сън чрез друга популярна билка – мента, пригответе си напитка от 1 с.л. от полезното растение и чаша гореща вода. По този начин ще намалите запушването на дихателните пътища и възпалението и ще предотвратите хъркането.

Куркума

Симптомите на сънна апнея се повлияват благоприятно и от комбинацията от куркума и топло прясно мляко. Аминокиселината триптофан, която се съдържа в млякото, успокоява съня, а противовъзпалителните свойства на растението с характерен жълт цвят намаляват възпаленията в дихателната система.

Препоръчва се преди лягане да се изпива чаша топло мляко, в което е разтворена 1 ч.л. куркума. При желание може да се добави малко мед.

Усложнения при сънна апнея

Освен непосредствения риск за живота и здравето, който крие липсата на дишане, като възможни усложнения при нелекувана сънна апнея могат да се изведат и следните:

  • ежедневна умора – честите микросъбуждания през нощта са предпоставка за недоспиване. Това, на свой ред, води до ежедневна умора, която лесно може да хронифицира. Заспиването по време на работа, шофиране или друга подобна ситуация е предпоставка за инцидиенти и може да се превърне в реална опасност за живота;
  • сърдечносъдови болести – липсата на кислород в кръвта за продължителен период от време може да се окаже причини за редица сърдечни увреди. При хора, при които е диагностицирана сънна апнея, по-често се наблюдава и риск от сърдечни аритмии. Пример за подобна е предсърдното мъждене;
  • постоперативни усложнения – смята се, че при пациенти със сънна апнея рискът от постоперативни усложнения е по-висок. Това се дължи на проблемите в дишането, за които пациентът задължително трябва да предупреди лекаря, който ще извършва операцията.

Важно! Сънна апнея при деца

Въпреки че по-горе споменахме основните рискови фактори за развитие на сънна апнея, трябва да се има предвид, че децата не се изключват от групата на възможните пациенти. Освен за хъркането, на което вече обърнахме внимание, ето за какво друго е добре да следите, ако имате съмнение, че наследникът ви може да има епизоди без дишане по време на сън.

Педиатрична сънна апнея или още детска сънна апнея се наблюдава при 1 до 4% от децата на възраст между 2 и 8 години. Такива са сведенията на Световната здравна организация. Сред основните признаци за състоянието при най-малките са следните:

  • мятане в леглото по време на сън;
  • спане с отворена уста;
  • чести събуждания през нощта;
  • изпотяване по време на сън (това се дължи на усилията, които детето прави, за да диша, докато спи).

Децата, които страдат от сънна апнея, също така може да говорят или да ходят по време на сън. Събуждането им на сутринта често е изключително трудно, защото те са недоспали и изтощени. През деня са отпуснати и неконцентрирани. Вариант е и хиперактивност през деня в комбинация с проблеми с поведението. Смята се, че близо ¼ от малчуганите, които са диагностицирани със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, проявяват основните белези на сънна апнея. Затруднената концентрация и поведенческите пропуски в голямата си част се свързват именно с влошено качество на съня през нощта.

Източници:

https://www.healthysleep.net.au/sleep-apnea/

Sleep Apnea: Symptoms, Causes, and Treatments

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *