БЕЗ СПЕЦИАЛНИ ДИЕТИ! Съветите на д-р Бубновски за хората, които искат трайно да отслабнат

Масово прилаганите драстични диети за отслабване съсипват трайно здравето, предупреждава докторът

В книгата си „Кинезитерапия за всеки ден. 365 съвета на д-р Бубновски” професорът казва, че трябва да отслабнете ефективно и без специални диети! Можете да влезете в идеална форма и да се отървете от излишните мазнини с помощта на правилното хранене и правилната комбинация от аеробни упражнения.

Аеробните упражнения, които ще помогнат за намаляване на наднорменото тегло, включват следните видове физически упражнения:

  • Обикновено ходене в продължение на най-малко 2 часа със скорост 6-8 км в час (или един час ходене по неравен терен);
  • джогинг за 20-30 минути при сърдечна честота до 140-145 удара в минута;
  • каране на ски (или ски бягане) поне 3–5 км;
  • плуване (без прекъсване) поне 1,5–2 км с възможно най-бързото за вас темпо.

С наднормено тегло съм! Какво да правя?

Смятам, че диетата като такава (с изключение на диетата за диабетици и хора с отстранен жлъчен мехур) е вредна за тялото. Това е така тъй като при отслабване с помощта на драстични ограничителни диети мускулите, които имат бърза енергия, необходима за поддържане на жизнените функции на тялото са първите, които се стопяват. И едва след тях мастната тъкан, която е резерв, тоест бавна енергия, започва да изчезва.

Когато се отървава от наднорменото тегло с помощта на диети, човек започва да развива дегенеративни заболявания (като остеохондроза и артроза). Но също и исхемични заболявания, свързани със съдова недостатъчност.

 

Професор д-р Сергей Бубновски

Ето защо трябва да отслабвате правилно, тъй като лошото хранене също допринася за появата на остеохондроза. Отнасям се към техниката на терапевтично гладуване изключително като към лекарство: смятам, че към този метод за отслабване трябва да се прибягва само в специални случаи и само по лекарско предписание. Вярвам, че човек трябва да се придържа към принципите на рационалното хранене. Този подход ще помогне за нормализиране на теглото и в същото време ще осигури на тялото всички необходими хранителни вещества. Балансираната диета означава правилен баланс между количеството консумирана храна и количеството упражнения, а не е някаква специална диета, обяснява професор д-р Сергей Бубновски.

За да отслабнете, препоръчвам да спазвате следните правила:

  • Яжте естествени, непреработени храни (плодове, зеленчуци, ядки, яйца, зърнени храни, пълнозърнести храни, риба, птици, заешко месо, мляко, сирене, извара).
  • Избягвайте консервираните храни.
  • Приготвяйте ястия, които съдържат 2-3 различни съставки („Ако храната е проста – ще живееш до сто”).
  • Избягвайте захарта и солта – заменете ги с подправки, пикантни подправки, сосове (например солта може да се замени с лимонов сок или соев сос, а рафинираната захар – с тръстикова захар, мед, сладки плодове или шоколад).
  • Избягвайте алкохола, особено по време на хранене. Когато вино и вода се консумират заедно с храната, те се натрупват в стомашно-чревния тракт и разтварят храносмилателните ензими, които се отделят за разграждане на храната.
  • Пиенето на чай веднага след хранене води до затлъстяване и лошо храносмилане на изядената храна. Така че за десерт е по-добре да ядете диня или други плодове, като например ябълки.
  • Премахнете кофеина от диетата си като стимулант. Слабост, раздразнителност или главоболие се появяват няколко часа след пиене на кафе.
  • „Вътрешен душ“

. Освен това е необходимо да се поддържа правилен режим на пиене. Тоест да се пият най-малко по три литра вода на ден. Аз самият предпочитам да пия много течности сутрин, преди гимнастика („това е вътрешен душ“). А също и веднага след гимнастика, преди баня, преди хранене или 1,5-2 часа след хранене.

Трябва да пиете много. Ние сме направени от вода и колкото повече пием, толкова по-добре ще се чувства тялото ни. Страдащите от ставни заболявания и остеохондроза трябва стриктно да спазват това правило!Но аз говоря конкретно за водата – не признавам разните газирани напитки.Мисля, че най-добрата вода е изворна или от кладенец, който познавате.

Само с помощта на ограничителна диета, без фундаментална промяна в начина ви на живот, без кардио тренировки. Това е, което ви е довело до наднормено тегло и свързаните с него заболявания (включително остеохондроза).

Така е невъзможно да се отървете от излишните килограми без да загубите здравето си

Важно е да знаете, че 30-40 минути след силова тренировка се отваря така нареченият „протеинов прозорец“ – с други думи, появява се брутален апетит.

Препоръчвам по това време да ядете всякакви протеинови храни (млечни, рибни или месни ястия), но не и да преяждате. Ако това не бъде направено, тогава мускулната тъкан, а не мазнините, ще се използват от тялото за възстановяване на енергията, изразходвана по време на тренировка. В този случай, вместо възстановяване на тялото в нормално състояние, може да започне мускулна атрофия.

Но ако приемате въглехидратна храна след тренировка, тогава вместо мускулна ще се образува мастна тъкан. А точно от това се страхуват тези, които искат да отслабнат.

А ето и диетата на д-р Сергей Бубновски:

За закуска и за вечеря

Преди закуска „чаена церемония“ (поне 600 мл зелен чай).

Но не кафе! Овесена каша (елда, просо, овесени ядки, ориз) и всякакви зеленчуци.

Начин на приготвяне на каша: 1/2 чаша зърнени храни към 2 чаши вода.

Сложете водата на огъня за 4-5 минути, докато водата заври. Без сол! Добавете лук, запържен в растително масло до пожълтяване или соев сос (вместо сол). Зеленчуци: зеле, цвекло, краставица, домат, моркови (за предпочитане пресни). Можете да подправите зеленчуците с малко количество растително масло.

Обяд

Можете да изберете някоя от следните опции: Нискомаслена извара със сладко или мед, нискомаслено мляко (1,5% масленост), може и парче пълнозърнест черен хляб. Зеленчукова супа (може да се направи от замразени зеленчуци), варена нискомаслена риба (треска, ледена треска, щука) с гарнитура от зеленчуци или всякакви зърнени храни. Пилешки гърди с гарнитура от зеленчуци или всякакви зърнени култури.

Допълнителни препоръки

След 5-6 часа трябва да приемете храна. Не забравяйте да пиете много течности – поне 3 литра на ден. Пийте вода или неподсладен чай между храненията. Веднъж седмично си организирайте „разтоварващ ден“ – 24 часа на вода. Освен това са необходими ежедневни натоварвания като 2 часа бързо ходене, клякания.

Кардио оборудването с определено натоварване в началото на часовете замества обикновеното ходене, тъй като тяхната ефективност е много по-висока – от 500 до 400 kcal на сесия. Това е трудна задача, но изпълнима!

Този режим насърчава естественото отслабване и цялостното здраве на организма, а също така укрепва и волята.

Източник: econet

Бел. ред.: От горното се подразбира, че тези сериозни физически натоварвания се отнасят за млади хора. Със сигурност за по-възрастните е добре да увеличават интензивността постепенно. А ако са хронично болни – да се посъветват преди заниманията с наблюдаващия ги лекар.

Бодилакс
Бодилакс е 100% натурален продукт! Препоръчва се при запек и излишни килограми!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *