Какво не трябва да правите, ако имате глаукома?

При глаукома се повишава вътреочното налягане, настъпват необратими промени в ретината и е налице увреждане на зрителния нерв

глаукома

Офталмологичната патология глаукома се характеризира с прогресивно и необратимо намаляване на зрителната острота. Някои лоши навици могат да влошат проблема. Пушенето и пиенето на големи количества алкохолни напитки може да доведе до вазоконстрикция и отлагане на холестерол не само в сърцето и мозъка, но и в ретината и зрителния нерв.

Според Световната здравна организация глаукомата се счита за основна причина за загуба на зрението при хората, затова е изключително важно, дори и при най-малкото съмнение, незабавна консултация с офталмолог.

Какво не трябва да правите, ако имате глаукома?

Ако имате глаукома, не трябва да приемате вазоконстрикторни капки за очи, антиконвулсанти, антидепресанти, някои болкоуспокояващи (трябва да се консултирате с лекар) и противозачатъчни (трябва да се консултирате с гинеколог).

За да забавите патологичните промени в очното дъно, се препоръчва да коригирате начина си на живот. Не включвайте в диетата си солени и кисели, сладки и мазни храни. Редовната консумация на алкохол е строго забранена.

Физическата активност, свързана с навеждане на главата надолу, някои видове фитнес и спортове, свързани с вдигане на тежести и скачане, също са противопоказани, тъй като вътреочното налягане може да се повиши рязко в резултат на прилив на кръв към главата.

Ако сте диагностицирани с глаукома, не трябва да гледате телевизия на тъмно продължително време, както и да работите или извършвате ежедневни дейности при недостатъчно ярко осветление. Прекарването на дълго време на тъмно или носенето на затъмнени очила води до повишено вътреочно налягане.

През лятото, когато излизате навън, е препоръчително да използвате слънчеви очила с висококачествени UV филтри. Ако имате глаукома, не трябва да прегрявате главата си – да правите парна баня, слънчеви бани или да ходете без шапка.

Препоръчително е да посещавате плажа преди 10:00 и след 18:00 часа.

Възможно ли е да се кара кола с глаукома?

Можете да шофирате кола, ако имате глаукома. Но за да се предотврати прогресирането на болестта, е забранено да се кара кола през нощта, както и през деня при ярка слънчева светлина. Най-добре е да шофирате в облачен ден без мъгла. След всеки час шофиране трябва да спрете и да починете за 15 минути.

Какви усложнения могат да възникнат при глаукома?

Ако не следвате предписанията на лекаря или не се придържате към препоръките за поддържане на здравословен начин на живот, пациентите с глаукома могат да получат влошаване на централното и периферното зрение и слепота. Ако зрителният нерв атрофира, ще бъде невъзможно за пациента да си възвърне зрението.

Как да се намали вероятността от развитие на глаукома?

За да намалите вероятността от развитие и прогресиране на заболяването, трябва:

• да избягвате да вдигате тежести над 12 кг;
• да се уверете, че нощният ви сън е редовен, здрав и продължава най-малко 8 часа;
• да избягвате позиция, в която главата е наклонена напред за дълго време;
• да контролирате кръвното налягане;
• да наблюдавайте количеството консумирана течност и сол, да пиете по-малко кафе и да ядете повече растителни храни;
• да избягвате преумората, стреса и нервно напрежение;
• да пазите очите от внезапни светкавици, отказвайте да посещавате кина или намалете такива посещения до минимум;
• да спрете да пиете алкохол и да пушите цигари.

Какво можете да ядете, ако имате глаукома?

Диетата трябва да включва достатъчно количество витамини и минерали. Особено внимание трябва да се обърне на съдържанието на витамини А, С, Е. Витамин Е се намира в слънчогледовото масло и зехтина, пресните билки, морската риба и птичето месо. Витамин А се съдържа в пресните моркови, картофите, ябълките, цвеклото, цитрусовите плодове, бананите, зелето, кайсиите и марулите. Витамин С – в цитрусовите плодове, зелето, спанака, чушките, аспержите и доматите. Витамини от група В – в киселото мляко, изварата, кефира, млякото, ядките, месото и рибата.

 

вижън
Вижън подобрява състоянието и функциите на зрителните органи, предпазва очите от въздействието на свободните радикали.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *