Спазването на тези 3 ЗЛАТНИ правила спасява от мъчителната остеохондроза

Пациент с остеохондроза обикновено се консултира с лекар чак когато започне да го измъчва силна болка и работоспособността му е намалена.

Но това е резултат от пренебрежително отношение към собственото здраве, невъзможността да си помогнете, а понякога –  просто от нежелание.

Няколко препоръки при остеохондроза

Пациент с остеохондроза обикновено се консултира с лекар, когато започне да го безпокои силна болка и неговата работоспособност е нарушена.

Остеохондрозата

Като санитарен минимум трябва да следвате поне тези три съвета:

  1. Елиминирайте солта и захарта от храната си.
  2. Не се навеждайте напред.
  3. Не вдигайте много тежки предмети.

Отдавна е известно, че прекомерната консумация на захар и сол води до хипертония, до заболявания на сърдечно-съдовата система, на бъбреците и стомашно-чревния тракт. Човек се нуждае от 1-1,5 грама сол на ден, но приема по 20-30 грама, а понякога и до 50 грама сол дневно. Задавали ли сте си въпроса къде отива излишъкът, от който тялото не се нуждае? Той се отлага в цялото тяло и най-вече в гръбначния стълб и ставите. Това се нарича „отлагане на сол“.

Ако човек консумира захар през целия си живот, той наистина ще получава енергия и ще се ободрява. Но след много кратко време ще се почувства отпаднал и уморен. Това ще се случи, защото нивото на кръвната захар ще спадне. Ето защо трябва да ядете повече естествени храни, които съдържат достатъчно природни соли и захар. Рафинираната захар, например, може да бъде заменена с въглехидрати, идващи от плодовете и от други естествени храни.

Казват, че японците не страдат от радикулит

Обясняват го с обичая им когато се поздравяват, да се покланят – правят го по 50-70 пъти на ден. Но те се кланят с изправен гръбнак. Докато ние, когато се навеждаме се извиваме, прегърбваме, превиваме се до земята. И не мислим за последствията.

„Просто се наведох да завържа обувката си и не можах да се изправя две седмици.“ За съжаление, това е познато на мнозина. Докато върши различни домакински задължения (метене на пода, разкопаване на градината и др.), вечер човек чувства, че не може да изправи гърба си. Това е така, защото при такива усилия се разтяга задната надлъжна връзка на гръбначния стълб и се натоварва хрущялът ѝ. Така започва болестта.

Вдигането на тежести има пагубен ефект върху гръбначния стълб

Смята се, че ако човек вдигне товар с тегло 45 kg, тогава неговият лумбален междупрешленен диск изпитва натоварване от повече от 750 kg. Ако масата на товара е 90 kg, тогава натоварването върху лумбалния диск е 1000 kg.

Повече от петдесет процента от всички пациенти идват на преглед при лекар с оплаквания от болки в долната част на гърба след вдигане на тежки предмети. След такова усилие настъпва директно разрушаване на костната структура. Запомнете! Хрущялите, костите, връзките и мускулите не могат да издържат на големи натоварвания.

Рисунка 1. Компресия (в kg), които понасят лумбалните междупрешленни дискове в зависимост от позата на тялото.

Когато човек вдига товар с голямо усилие, може да се получи изместване в гръбначния стълб (сублуксация) и хрущялът между прешлените да „изскочи“ (това е дисковата херния). Понякога такива промени са трудни за лечение.

Рехабилитатор може да коригира тези видове проблеми в рамките на часове или дни след настъпване на нараняването. Но ако болестта е напреднала, тогава той може само да облекчи болката. Колкото по-напреднало е заболяването, толкова по-дълго е лечението. Така че, не си въобразявайте, че силите ви са безгранични. Дори най-силният и здрав човек може да се пренапрегне. Мускулите и връзките около слабата връзка на прешлените не могат да издържат на големи натоварвания.

Човек, който цял живот се е занимавал с умствена работа, води предимно заседнал начин на живот и обича да се храни добре, решава да промени обичайния си начин на живот. Без специална подготовка и знания започва да се занимава с физически упражнения. Неговите кости, връзки и мускули обаче не могат да издържат на такова натоварване. В резултат на това може да се появи болка в гърба

  и където е слабо, там се разкъсва

Така вместо желаната физическа активност, човек се обръща към лекари, които му предписват лекарства, инжекции, масажи, лечебна гимнастика, физиотерапия и др. Но всички тези мерки носят облекчение само за известно време, защото и при най-малкото усилие се появява повтаряща се болка.

Само разумният подход към промяната на начина на живот, правилното хранене и физическата активност могат да доведат до трайни за здравето положителни резултати.

Източник: vk.com 

спонди гард гел
Новият СПОНДИ ГАРД: Спешна помощ при шипове и прищипани нерви

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *