Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо хората напълняват поради липса на сън

Липсата на сън ни кара да трупаме излишни килограми – до това заключение стигнаха учени, провели поредица от изследвания

сън

Освен това, по-малкото часове сън оказва по-вредно въздействие върху мъжете. Има ли наистина връзка и защо, обяснява д-р Алексей Мелехин, кандидат на психологическите науки, доцент, психоаналитик, клиничен психолог, когнитивно-поведенчески терапевт и сомнолог.

Д-р Алексей Мелехин

Действително, липсата на сън е рисков факто за затлъстяване и наддаване на тегло. Промените започват, когато сънят е нарушен, той става непълен и фрагментиран. Променя хранителното поведение, нарастват рисковете от булемия и компулсивно преяждане.

Това се дължи на факта, че денонощните процеси са свързани с цикъла и нашия апетит. Апетитът е свързан с фона на настроението. Необходимо е да се справите с ендокринологичните фактори и да подобрите съня, ако ви е трудно да отслабнете. Липсата на сън засяга хормоните, които регулират апетита. Това води до увеличаване на приема на калории. В същото време днес в медицината на съня, сомнологията и клиничната психология все още не знаем кои точно механизми – периферни или централни – обясняват ефекта от лишаването от сън върху апетита и наддаването на тегло. И до днес няма ясен отговор на този въпрос.

Но има три предположения за това как по-малкото часове сън води до повече излишни килограми

На първо място са неврофизиологичните промени, при които има промяна във функционирането на нервната система поради нарушения на съня. Това се случва на кортикално ниво, а именно кортикалните части на мозъка са отговорни за обработката на стимули по определен начин, помагайки на човек да контролира, инхибира и регулира апетита, да избира характеристиките на храната, да формира предпочитания, реакции към миризма и вкус.

След това, при лишаване от сън, често се наблюдава дисфункция във фронталния кортекс или префронталния кортекс

Това са области на мозъка, които са отговорни за програмирането, контрола и регулирането. Те до голяма степен участват както в хранителното поведение, така и в нарушенията на съня. При липса на сън започват подкорови промени и това са проблеми с амигдалата и лимбичната система – тази, която отговаря за емоционалната регулация. Доказано е, че при липса на сън настъпват засилени изменения в амигдалата на мозъка. И тази структура е отговорна за управление на мотивацията за хранене. А амигдалата участва в чувствителността към хранителните стимули. На нервната система нещо й липсва, тя трябва да бъде попълнена, възстановена, има нужда от стимул, който ще ѝ покаже, че всичко е наред.

Прекомерното активиране на тези кортикални и подкорови структури променя както значимостта на храната, така и хранителното поведение. Налице е повишена значимост на храната, както и промяна в мотивацията за консумация на храна, което причинява промени в хранителното поведение. Когато човек не спи, той е привлечен от храни, които са богати на триптофан, който е свързан със серотонина. Той иска да яде сладки, цветни, ярки и богати неща – всичко, което дава на нервната система впечатления, включително и спокойствие. Човек може да не яде изобщо, но ще пие сладки газирани напитки през целия ден.

Също така липсата на сън и други нарушения на съня водят до дисфория

Дисфория e неприятно или некомфортно настроение. неудовлетвореност, а всяка неудовлетвореност най-често е придружена от регресивни форми на поведение. Често това са орални прояви – някой яде, друг пуши, трети слага нещо в устата си.

Сънят се свързва и със системата за сигурност, с първичния нормален нарцисизъм, когато човек чувства, че всичко е наред, той е доволен от себе си. Ако възникне неизправност по време на сън, нервната система включва режима борба или бягство, известен още като свръхвъзбуда или остър стресов отговор. Това е физиологича реакция, която се проявява в отговор на вредно влияние, атака или заплаха за живота. И най-примитивният начин за стабилизиране на такива състояния е чрез храната, и злоупотребата с нея, известно още и като преяждане.

Какво може да се направи?

Определено трябва да обърнете внимание на това как използвате храната: независимо дали е начин да се възнаградите или начин да подобрите нещо, храната като съпровод подобрява нещо. Ако използвате храната като антидепресант или начин да се възнаградите, трябва да сте наясно с това, да го признаете пред себе си.

За да не изядете липсата на сън, трябва да обърнете внимание на повече физическа активност, режим на пиене, да се опитате да премахнете натоварванията и когнитивния стрес. Приемете без отказ, че днес е денят на дигиталната детоксикация, че трябва да бъдете по-грижовни към себе си. Ако говорим за хронична липса на сън, определено е добре да отидете на лекар, да потърсите причините, за да може да се назначи адекватно лечение.

Сънотоп SANOTOP
СЪНОТОП – за успокоение, дълбок и продължителен сън

Източник: bluesleep.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *