Затлъстяването е болест на мозъка

Затлъстяването е проблем на повече от 60 % от населението на България, показват последните данни на Световната здравна организация

затлъстяването

Затлъстяването е не просто наднормено тегло, а медицинска диагноза, която води след себе си сериозни рискове за здравето и други животозастрашаващи заболявания.

Дефиниция на затлъстяването

Терминът „затлъстяване“ описва човек с много наднормени килограми и телесни мазнини.

Има много начини, по които здравето на човек може да се класифицира по отношение на теглото му

Най-широко използваният метод е индексът на телесна маса (ИТМ).

ИТМ е мярка за това дали имате здравословно тегло за вашата височина.

За повечето възрастни ИТМ от:

• 18,5 до 24,9 означава, че имат здравословно тегло;
• 25 до 29,9 означава, че са с повишен риск от наднормено тегло;
• 30 до 39,9 означава, че са с умерено затлъстяване;
• 40 или повече означава, че са силно затлъстели.

ИТМ не се използва за окончателно диагностициране на затлъстяването. Хората, които са много мускулести, понякога имат висок ИТМ без излишни мазнини. Но за повечето хора ИТМ е полезна индикация дали имат здравословно тегло, наднормено тегло или затлъстяване.

По-добра мярка за излишните мазнини е обиколката на талията, която може да се използва като допълнителна мярка при хора с наднормено тегло (с ИТМ от 25 до 29,9) или с умерено затлъстяване (с ИТМ от 30 до 34,9).

Като цяло мъжете с обиколка на талията 94 см. или повече и жените с обиколка на талията 80 см. или повече са по-склонни да развият здравословни проблеми, свързани със затлъстяването.

Мнението на специалистите: как да се справим със затлъстяването

В предаването „Светът на здравето“ гости на д-р Неделя Щонова бяха доц. д-р Теодора Дърленска, специалист по хранене и диететика в УМБАЛ „Александровска“, и д-р Весела Михнева, началник на Метаболитното отделение към Клиника по ендокринология, ВМА. С тях водещата обсъди кои са научно доказаните възможности за лечение на затлъстяването.

Доц. д-р Теодора Дърленска още в началото каза, че затлъстяването е хронично и е свързано с адипоцит базирано заболяване. Това ще рече, че видимо натрупаната мастна тъкан всъщност е активен орган, който създава редица метаболитни проблеми на затлъстелите хора.

Най-често срещаният такъв проблем е инсулиновата резистентност

Инсулиновата резистентност е сложно състояние, при което тялото не реагира както би трябвало на инсулина, хормон, който произвежда панкреасът. Инсулинът е от съществено значение за регулиране нивата на кръвната захар. Няколко генетични фактора, както и начина на живот, могат да допринесат за инсулиновата резистентност.

Д-р Весела Михнева подчерта, че инсулинова резистентност могат да имат и слабите хора, както и младите жени с поликистозна болест. Ако не бъде лекувано, това състояние може да премине в преддиабет и дори в диабет тип 2, допълни тя. С качването на килограми, и при наличие на затлъстяване, този проблем се задълбочава, заключи тя.

Доцент Дърленска: Ние се раждаме с вродено желание за сладко

В предаването „Светът на здравето“ доцентката цитира световно известен учен, който казва, че затлъстяването е болест на мозъка. В човешкия мозък има различни структури, основната сред които е хипотеламуса. Той е отговорен за доста сложната регулация на апетита. Мозъкът получава сигнали от стомашно-чревния тракт, от мастната тъкан и от скелетната мускулатура, които ни казват, че е време да се храним. В едно с това в човешкия организъм се синтезира хормона грелин (хормон на глада), който дава сигнал към мозъка.

След като човек се нахрани, грелин става в ниски концентрации и започват да действат хормоните за потискане на апетита (изключително много на брой). Така има баланс при хората, които са с нормално тегло.

Другите, които живеят със затлъстяване, имат нарушена регулация на апетита

Този баланс при тях не може да бъде осъществен.

Затова те няма как да получат ситостта от една нормална порция храна, която я има при другите, обясни доцент Дърленска.

В допълнение към казаното от доцентката, д-р Весела Михнева спомена, че всичко идва от чревното здраве, или най-общо казано – това, което се случва в нашия микробиом.

Висококалоричните и мазни храни имат пристрастяващ потенциал

 

Поради тази причина, когато хората със затлъстяване редуцират килограми, започват да се чувстват много нещастни. Често изпадат в депресия и заместват едно пристрастяване (в случая към храната) с друго (към алкохол или тютюнопушене). Това още веднъж е доказателство, че всичко се базира на дълбоко физиологични процеси, които все още са неизвестни за науката.

3 работещи стратегии как дълготрайно да отслабнем

За да си спестим несполуките в отслабването, като ефекта „йо-йо“, най-добре ще е да се доверим на науката. В този смисъл, при затлъстяване отслабването трябва да се случва под лекарско наблюдение и спазвайки стриктно предписаното от специалистите.

Кои са работещите стратегии за дълготрайно и здравословно отслабване, според доц. д-р Теодора Дърленска и д-р Весела Михнева?

Първо се започва с мотивация на пациента, промяна в хранителните и двигателни навици. Ако не се промени волевата стратегия, самото усещане на човека към храната и към движението, много труден ще бъде процесът на отслабване.

 

На помощ идват и модерните медикаментозни средства, на които лекарите изключително много разчитат. Това са медикаменти, които не са за диабетици, и които са регистрирани и показани при затлъстяване, дори и при хора, които са с ИТМ над 28. Те могат да бъдат изписани единствено от лекар и само след преглед и назначени изследвания.

Затова всеки, които е признал пред себе си, че има проблем с килограмите трябва да потърси помощ от специалист. Не бива да се пробват една след друга неподходящи или откровено неработещи (а често и опасни за здравето) диети и други начини за отслабване. Това не само няма да премахне излишните мазнини, но и ще отвори пътя за такива опасни и труднолечими състояния, каквато е инсулиновата резистентност и диабета.

Консултация със специалист

Доц. д-р Теодора Дърленска

ДКЦ Конвекс
ул. Синанишко езеро 11 А
1680, София

Телефони за информация: 02 905 19 70 и 0 884 65 01 66

***

– Д-р Весела Михнева

МБАЛ-София
Адрес: София 1606, ул. „св. Георги Софийски“ 3

Записва се час на поликлинична регистратура, тел. 02/92 26 114. Часовете за съответните специалисти се записват от предходния ден в интервала от 13:00 до 15:00 часа.
Уеб сайт: http://vma.bg
E-mail: vma@vma.bg

Източник: www.btv.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *