Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо е полезно да се храните бавно и как да го правите?

Да се храним бавно е изключително важно. Една малка промяна в скоростта, с която се храним, може да има значителен ефект върху много аспекти от здравето.

бавно хранене
Повечето от нас не обръщат внимание на начина, по който се хранят

Дните са кратки, а графиците ни претъпкани. В резултат на това много от нас пестят време по всевъзможни начини. Обикновено поглъщаме храната набързо, без да се замисляме. За съжаление, бързото хранене може да се отрази негативно върху здравето.

Колкото и да е трудно да се отървете от този навик, може би е време да забавите темпото. Консумирането на храната по-бавно може да има значителни ефекти върху здравето.

 

Защо е полезно да се храните по-бавно?

 

  1. Ще подобрите храносмилането

Храносмилането е сложна серия от хормонални сигнали между стомашно-чревната система и мозъка, но всичко започва още в устата. Не само, че продължителното дъвчене смила храната по-добре, но по този начин се отделя повече слюнка, която спомага за разграждането на хранителните вещества. Освен това слюнката съдейства за по-лесното преминаване на храната по хранопровода.

Бързото хранене може да доведе до малабсорбация, което означава, че тялото не може да усвой пълната хранителна стойност на продуктите, които ядем. Забавянето на храненето гарантира, че организма ще се възползва максимално от полезните вещества, които консумираме.

Освен това, когато ядем бързо, е по-вероятно да поглъщаме въздух, което води до подуване на корема и газове.

 

  1. Ще ядете по-малко

Бавното хранене осигурява балансиран прием на енергия и е полезно за поддържането на по-здравословно тегло. Това се дължи на факта, че отнема около 20 минути, докато мозъкът отчете, че сте изяли достатъчно храна.

Когато консумирате храната твърде бързо, е по-вероятно да преядете. Забавеното поглъщане на храната осигурява достатъчно време на мозъка да отчете количеството храна, което сте изяли. Това от своя страна ще ви накара да ядете по-малки порции и да приемате по-малко калории.

Множество изследвания стигат до извода, че бавното хранене е ключов фактор за отслабването и предпазва от резки увеличения на кръвната захар.

 

  1. Ще изпитвате по-голям удоволствие от храненето

По-бавното ядене ще ви позволи да се насладите на храната. Храненето е повече от просто набавяне на хранителни вещества. То играе съществена роля и в други аспекти от живота ни. Храненето е свързано с традициите, културата и е социално преживяване. Освен това е едно от най-добрите удоволствия за сетивата.

Отделянето на по-дълго време за обяд или вечеря ще увеличи удоволствието, свързано с храненето и ще изостри усещанията за вкус и мисрис, а освен това ще даде повече време да се социализирате с приятели, колеги и роднини.

 

Как да започнете да се храните по-бавно?

 

  1. Дъвчете бавно и оставяйте вилицата си между хапките

Не бързайте. Дъчвчете храната бавно и преглъщайте тогава, когато се е втечнила. Също така не слагайте нова хапка на вилицата си преди да сте сдъвкали предишната. Това ще повлияе значително на темпото на хранене.

 

  1. Изградете си балансирана диета

Ако имате възможност, се фокусирайте върху здравословното хранене. Много е важно във всяка порция да включвате поне 3 групи храни. За да контролирате апетита, дайте приоритет на протеина, тъй като той е ключовият микронутриент, отговорен за предизвикане на хормоналния отговор за ситост. Фибрите също са важни, тъй като забавят храносмилането на храната и задържат чувството за ситост по-дълго.

Един от начините да си осигурите адекватен пием на фибри е да се стремите да присъстват плодове или зеленчуци във всяко хранене. Ако е възможно, се постарайте половината от всяка порция да са плодове или зеленчуци.

 

  1. Започнете с малки стъпки

Най-важното е да изкорените навика за бързо хранене. Не е нужно да започнете да изпълнявате всичко наведнъж. Бързото хранене е вкоренено поведение, което вероятно сте практикували през по-голямата част от живота си. Това означава, че този навик няма да бъде лесен за променяне.

Започнете, като се фокусирате върху едно от храненията си на ден, след известно време се фокусирайте върху 2 от тях и т.н. Ако в момента отделяте 5 минути, за да се нахраните, сложете си таймер на телефона и вижте дали може да увеличите времето си за ядене с 2-3 минути. Бавно увеличавайте времето си за хранене, докато не получите задоволителен резултат.

Източници: https://www.vitacost.com/; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *