ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Добрият сън може да намали риска от някои сърдечни заболявания

Мащабно изследване открива връзка между качеството на съня и вероятността от появата на някои сърдечни заболявания.

добрият сън намалява риска от сърдечни заболявания

В продължение на години изследванията показват, че някои навици като тютюнопушенето и зседналият начин на живот могат да наверят на здравето на сърцето.

Проучване, пбликувано в “Mayo Clinic”, анализира данни от близо 400 000 души от Обединеното кралство. То проследява сърдечното им здраве от 13 март 2006 г. до 1 октомври 2010г. Никой от участниците не е имал сърдечно-съдови заболявания в началото на изследването.

Изследователите поставят оценка на начина на живот на всеки участник въз основа на четири фактора:

  • Пушене
  • Консумация на Алкохол
  • Физическа дейсност
  • Диета
  • Сън

Те оценяват съня на хората на база на продължителността, времето когато спят, наличието на безсъние, хъркане и сън през деня.

Изследователите откриват, че тези, които не се наспиват добре, имат 25% повишен риск от сърдечни заболявания и 29% по-висок риск от сърдечен удар. Шокиращото от тези резултати е, че хората, които пушат или пият алкохол, но спят добре, имат по-малък риск от сърдечни проблеми.

„Нашите резултати показват, че съня може да намали вероятността за появата на сърдечно-съдови заболявания значително”, пишат учените.

Лу Ки, доктор, съавтор на иследването, председател и професор в катедрата по епидемиология в “Tulane Universtiy”, казва, че той и неговите колеги искат да видят колко голямо е влиянието на съня върху определени фактори, свързани с начина на живот.

Според “The National Sleep Foundation”, хората от 18 до 64 трябва да спят между 7 и 9 часа на ден, а хората над 64 между 7 и 8 часа дневно.

 

Защо добрият сън компенсира за вредите от лошите здравословни навици и начин на живот?

 

Професор Ки посочва, че лошите навици могат да причинят повишаване на холестерола, кръвното налягане и появата на различни възпаления в тялото. Но според него сънят работи срещу тях.

„Здравословният сън може да намали тези метаболитни рискови фактори”, казва той. Според него неблагоприятните ефекти от тютюнопушенето, редовната консумация на алкохол, застоялият начин на живот и нездравословното хранене могат да бъдат отслабени, ако се наспиваме добре.

Пол Натерсън, кардилог в “Providence Saint John’s Health Center” в Калифорния, казва, че лошото качество на съня има реално въздействие върху съдовото здраве, възпалитените процеси в тялото и способността на сърцето да функционира правилно.

Получаването на добър, редовен сън може да помогне за противодействие на някои лоши здравословни навици, свързани с риска от сърдечни заболявания. Еспертите обаче подчертават, че добрият сън трябва да бъде комбиниран със здравословен начин на живот, за да има реален ефект в ограничаването на риска от сърдечни проблеми.

 

Допълнителни съвети за поддържане на сърцето в добро здраве:

 

Американската асоциация за сърдечното здраве има списък с няколко прости препоръки, свързани с начина на живот и диетата, които ще ви помогнат да намалите риска от сърдечни заболявания. Ето кои са те:

  • Изразходвайте толкова калории, колкото приемате
  • Стремете се да правите по 150 минути упражнения с умерена интензивност на седмица
  • Яжте голямо разнообразие от плодове и зеленчуци
  • Яжте пълнозърнести храни
  • Наблягайте на здравословните източници на протеини като бобови растения, ядки, риба и морски дарове
  • Ограничете преработените храни
  • Ограничете захарта и солта
  • Ограничете приема на алкохол
  • Не пушете и не използвайте никотинови продукти

Източници: https://www.verywellhealth.com/; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *