Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тичане или ходене – кое е по-здравословно?

Кое е по-добро за вашето здраве, джогинг или бързо ходене?

ходене или тичане
Дали да тичате или да ходите зависи от възрастта и здравословното състояние

Отговорът на този въпрос не е толкова прост. В следващите редове ще разсясним, кое е по-ефективно за отслабване и кое е по-полезно за сърцето.

Основната разлика между ходенето и бягането е, че при ходенето единия крак през цялото време докосва земята. Това е важно, защото именно този аспект на ходенето го прави по-щадящо ставите и костите, в сравнение с джогинга. При ходенето телесната маса се разпределя по-равномерно. За това контузиите при бягане са много по-често срещани.

А от друга страна, ходенето е по-лесно, може да бъбрите с приятели, докато го правите и е по-подходящо за хора в напреднала възраст.

Но бягането също не е за пренебрегване. И то има своите плюсове за хора в определена възраст и здравословно състояние.

 

Кое е по-полезно за сърцето?

 

Бавното бягане увеличава сърдечната честота до около 120-130 удара в минута, докато бързото ходене увеличава ударите до 100. Това би ви накарало да предположите, че джогингът е по-добър, но проучванията сочат, че около 90-100 удара в минута е идеалния диапазон за здравословно натоварване на сърцето.

Учените и кардиолозите твърдят, че тялото ти не е природно адаптирано за продължителни интензивни упражнения, като бягане в продължение на 1 час. Прекаленото натоварване може да доведе до повишаване на адреналина и възпаление на артериите. Това обяснява, защо проучванията сочат, че честото и бързо бягане не носи същите предимства като бавното бягане или бързото ходене.

Проучване на „Американския колеж по кардиология”, установява, че хората, които тичат с повече от 11 километра в час са също толкова застрашени от сърдечни заболявания, колкото и хората, които водят заседнал начин на живот.

 

Кое е по-подходящо за отслабване?

 

Изследванията показват, че хората, които бягат изгарят повече калории в сравнение с тези, които ходят. Но ако се опитвате да отслабнете, скоростта на сваляне на килограмите не трябва да бъде единственото ви съображение.

Например мъж с наднормено тегло ще изгори повече калории по време на джогинг сесия, отколкото мъж, който не е с наднормено тегло. Това е така, защото тялото на човека с повече килограми трябва да работи много по-усилено, за да се придвижва напред. Но от друга страна, ако имате наднормено тегло, ставите ви вече са под силен натиск, така че може би е по-добре да отслабвате по-бавно, за да не увредите опорно-двигателната система.

При всяко положение, ако не сте свикнали да тренирате, посетете личния си лекар преди да започнете. Той трябва да ви насочи към правилния тип упражнения или спорт спрямо здравословното ви състояние. За всеки е препоръчително да започне бавно и да гради здравословната си форма и тялото си внимателно и постепенно.

Източник: https://www.saga.co.uk/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *