СТРЕС? ПРЕУМОРА? – Да ги победим с помощта на 10 спасителни съвета! – част 2

От 1 до 4

5. Научете се да казвате „не“

Много съпруги се вживяват в ролята на жертви, като че ли това си е в реда на нещата. Те забравят, че имат собствени желания, а какво да говорим за капризи.

Истината е, че ако в един дом майката е щастлива, всички са щастливи. Това се постига и чрез от­каз. Ако съпругът ви се кани да ор­ганизира вкъщи поредното „мъжко“ гледане на мач, след като предния път последствията са били катастрофални, кажете „не“ или изберете друг вариант: „Добре, но ти ще подготвиш всичко и после ще почистиш, а аз ще изляза с приятелки на ресторант“. Гарантирано ще си прекарате по-добре, отколкото ако останете да обслужвате масата и да изхвърляте пепелниците.

6. Изпреварвайте събитията

Дългата училищна ваканция не е лесен период за майките. Доста време преди тя да дойде помислете кой ще гледа децата, докато сте на работа. Освен това отбеле­жете на видно място важните телефонни номера – на домашния лекар, на бащата, на бърза помощ – може да се наложи детегле­дачката да реагира бързо при проблем.

7. Не се срамувайте от негативните си мисли

Много обичате децата си, но уик­ендът, както винаги, е преминал за вас в работа около тях: готвене, разходки, помощ за домашните, разтребване и почистване на стаята им, пране, гладене… В понеделник сутрин ги оста­вяте на училище и в душата ви се про­крадва облекчение. Не се притеснявайте от това чувство. То е напълно нормал­но. От друга страна е знак, че трябва да предприемете нещо, за да успявате и вие да си починете в събота и неделя. Иначе незадоволената нужда от отдих ще се натрупа с времето и ще доведе до нервност и раздразнителност.

8. Намерете време да изслушвате децата

Те имат нужда да говорят, да усещат, че разказите им ви интересуват – това е от съществено значение за тяхното разви­тие. Така те свикват с това общуване и на свой ред стават внимателни към вас. Разбира се, изслушването на децата из­исква от вас енергия и време, но не ги пестете, защото плодовете от това въз­питание са преди всичко за вас.

9. Бъдете егоисти

Много жени са напълно лишени от егоизъм, а той е необходим от психологична гледна точка. Изолирайте се от всекидневните грижи и отделете време да правите това, което обичате. Спортът например е от­лично средство за преодоляване на стреса и напрежението.

Ако се чувствате на края на силите си излезте с приятелки! Споделете с най-близките си тревогите, които се въртят из главата ви – като се чуете да ги изричате на глас, те бързо ще започнат да ви изглеждат относи­телни, а по реакцията на околните вие ще разберете, че сте „в нормите“.

10. Бъдете над връзката с партньора

Когато една двойка се превърне в семей­ство, приоритетите се преместват към децата и всекидневието.

Това настъпва неусетно, без наис­тина да си даваме сметка. Отно­шенията между двамата родители са от съществено значение за справяне с труд­ностите на семейния живот. Те трябва да бъдат освежавани с уикенди, прекарани насаме, и малки жестове на внимание. Така няма да изневерите на вашата жен­ственост и съблазнителност. Няма нищо лошо в това от време на време ролята ви на майка да минава на заден план за няколко часа.

Създайте си мрежа от полезни връзки: съседки, приятелки, роднини. В случай, че детегледачката е възпрепятствана, те могат да ви подадат ръка. Самата мисъл, че вече всичко сте предвидили и организирали, снижава чувствително стреса.

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *