8 са нещата, които ни хвърлят в лапите на депресията. Какво може да помогне?

Никой не е имунизиран от скърби и несгоди. Но когато трудната житейска ситуация стане продължителна, човек не може да се справи с нея. И тогава идва депресията.

Как да ѝ устоим? Кой ще помогне? Експертните данни потвърждават колко голям е броят на хората, които са , като има трайна тенденция към нарастване.

Депресията не може да дойде от нищото. Тя е предшествана от определени причини. В живота на всеки човек има моменти и ситуации, които предизвикват тъга или апатия. Ако не бъдат анализирани те се развиват в по-сложни форми.

Ето основните причини за депресия

Как да се предпазим от изпадане в депресия? За да направите това на първо място е полезно да знаете какво се нарича „враг в лицето“. Ще говорим за това кои събития най-често потапят човек в депресивно състояние.

Фактор за възникване и развитие на депресия No1: Загуба на работата

Това събитие може да доведе до финансова криза. Загубата на работа може да развие съмнения в себе си, да навреди на гордостта ни. Освен това безработицата и финансовият натиск влияят негативно на брачните отношения. Провокират конфликти, които карат субекта да се чувства нещастен.

Кой е най-уязвим? Според експерти колкото по-възрастен става човек, толкова повече печели, но и толкова повече време прекарва в търсене на нова работа (ако е необходимо). Освен това с възрастта човек (в мнозинството) губи способността си да учи и не е в крак с новите изисквания и компетенции. Това го кара да се чувства неуверен в собствените си способности.

Какво може да помогне? Няма нужда да се затваряте в себе си, а да бъдете повече „публични“. Да общувате, да получавате нова информация, да изследвате нови възможности, да завързвате нови запознанства. Докато имате достатъчно свободно време, можете да работите като доброволци и да помагате на нуждаещите се от помощ. Това ще ви помогне да повишите самочувствието си. И да не седите твърде дълго между четири стени, „любувайки“ се на тъгата си. Този вид работа също е и чудесен начин да научите нещо ново.

Фактор №2: Сексуални проблеми

Няма съмнение, че сексуалните проблеми и депресията са взаимосвързани. Това се случва, защото човек е лишен от един от ключовите аспекти на своето благосъстояние. Кой е най-уязвим? Намаляването на сексуалната активност с възрастта или поради здравословни проблеми може да провокира депресия и при двата пола. Но тези деликатни проблеми са по-трудни за преживяване при мъжете. В крайна сметка сексуалността е централна предпоставка за самочувствието на мъжа.

Какво може да помогне? Разбира се, консултация с лекар. Ако изпитвате първите признаци на сексуална дисфункция, няма нужда да се вкарвате в депресия. Загубата на интерес към секса може да бъде свързана и с някои заболявания. Препоръчително е да обсъдите проблемите със специалист.

Фактор №3: Пристрастеността към алкохола

Експертите смятат, че тази зависимост и депресията може да са свързани и да представляват „двойна диагноза“ или „двоен проблем“.Човек сякаш попада в омагьосан кръг, от който трудно се излиза.Кой е най-уязвим?Хората, които са склонни към депресия са тези, които са свикнали да давят проблемите си във вино.Комбинацията от алкохол и депресия е опасен коктейл.

Какво може да помогне? Отговорът е прост: спрете да пиете алкохол. Ако човек не може сам да реши проблема, той трябва да потърси помощ, за да се откаже от тази зависимост. Има специални програми на Анонимни алкохолици и по-тежки методи за борба пристрастяването. В такава ситуация помощта и подкрепата на семейството и приятелите е безценна. Но резултат ще има само при условие, че пациентът е взел сам трудното решение да прекрати зависимостта си.

Фактор No4: Заболяване

Когато човек чуе разочароваща или плашеща диагноза, това коренно променя мирогледа му. Той започва да се тревожи за бъдещето си. Безпокойството може лесно да прерасне в депресия. Кой е най-уязвим? Хора, страдащи от нелечими или трудно лечими заболявания. Сред тях са онкологичните, болестта на Алцхаймер, множествена склероза, болестта на Паркинсон, сърдечно-съдовите заболявания, следоперативните състояния.

Какво може да помогне? Можете да се присъедините към група за подкрепа, съставена от хора, преминали през подобно изпитание. Разбира се, помагат и най-близките – семейство, приятели. Добрият лекар е в състояние да окаже силна морална подкрепа.

Фактор No5: Развод

Разводът винаги е промяна в социалния ви статус. Човек изпитва самота, болка (ако е бил предаден или обиден). И страх. Разводът може да повлияе и на материалното ви благосъстояние. Плюс стрес, свързан с децата, ако има такива в семейството. Кой е най-уязвим? Всички хора, които преминават през развод, са склонни към депресия до известна степен. Освен това и двете страни често изпитват двусмислени чувства: смесица от горчивина, тъга, възмущение, вина, загуба.

Какво може да помогне? Психотерапията помага на много хора в тази ситуация. Семейната терапия при проблеми с адаптацията на децата по време на развода на родителите помага за справяне с проблема. Общи съвети: бизнесът, работата, комуникацията с приятели и семейство ви помагат да не се вкопчвате в негативните емоции. И да разберете, че трябва да продължите да живеете.

Фактор №6: Дългове и недостиг на пари

Постоянното безпокойство за това как ще платите сметките причинява стрес, разваля настроението и може да ви доведе до депресия. Кой е най-уязвим? Хора, които изпитват „неравномерна“ връзка с финансите си. Това са любителите на риска, тези, които вземат заеми, комарджиите и прахосниците.

Какво може да помогне? Първо, трябва да се научите да живеете според чергата си и да действате според реалните си финансови възможности. Спестяванията никога не са навредили на никого.

Фактор No7: Безплодие

Когато едно семейство, двойка (или един човек) планират да имат дете, но физиологично това е невъзможно. Този факт може да доведе до депресия към която, разбира се, жените са по-податливи.

Жените също са много притеснени, ако получат спонтанен аборт. Кой е най-уязвим? Жени, чието безплодие е свързано с възрастта или е следствие от заболявания. Жени, които са имали няколко спонтанни аборта и тези, които са преживели преждевременна менопауза след операция.

Какво може да помогне? Има специализирани центрове, където можете да използвате услугите за оплождане с донорска сперма. Друга алтернатива е осиновяването. Този деликатен въпрос определя вашия личен избор.

Фактор No8: Грижи за тежко болни близки

Грижата за болни хора изисква времеви, физически и психологически ресурси. С течение на времето това може да доведе до определени преживявания: негодувание, вина и просто – голяма преумора. Кой е най-уязвим? Това са жените над 30 години, които най-често носят тежестта и отговорността. В същото време те са натоварени с куп други задължения – дом, работа, деца.

Какво може да помогне? Препоръчително е да поставите ясни граници, да отделите собствения си живот от времето, което изцяло посвещавате на пациента. Полезно е да обмислите графика си, да си направите план, така че да имате време както за почивка, така и за бизнес. Необходимо е да се разпределят домакинските задължения между всички членове от семейството.

В никакъв случай не пренебрегвайте собственото си здраве!

Източник: econet

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *