Алкална диета- всичко, което трябва да знаете

Алкалната диета се основава на теорията, че болестите се развиват в кисела среда (т.е. с ниско pH) и че следователно, за да ги предотвратите, трябва да „алкализирате“ тялото си

алкална диета

Алкалната диета е истинска тенденция напоследък. Но каква е истината за тази диета? Можете ли и доверите?

Какво представлява алкалната диета?

За да разберете тази диета, първо трябва да разберете как работи pH на тялото. Потенциалът за водород се нарича pH, което се измерва по скала от 0 до 14 и се използва за измерване на киселинността или алкалността.

  • 0 до 7 е киселинно.
  • 7 е неутрално.
  • От 7 до 14 е основно или алкално.

Алкалната диета се основава на теорията, че болестите се развиват в кисела среда (т.е. с ниско pH) и че за да ги предотвратите, трябва да „алкализирате“ тялото си или да повишите неговото pH. Твърди се, че можете да направите това чрез храната, която ядете.

Как действа алкалната диета?

Хипотезата на тази диета е, че вашата диета променя рН на телесните течности. С други думи, той променя киселинността или основността на вашата кръв, урина и всичките ви телесни течности.

Както обясняват някои физиолози, насърчаващи диетата, леко алкалната среда може да бъде полезна за тялото ви. Научната литература обаче потвърждава, че това не е възможно. В статия, публикувана в списание „Остеопорозис Интернешънъл“, се посочва, че не е възможно да се променя киселинно-алкалният баланс на кръвта – той по същество е непроменим.

Следователно алкалната диета изключва храни като млечни продукти, месо, птици, риба, яйца и зърнени храни. Храни, които според диетата произвеждат «киселинна пепел». Позволява ви да ядете плодове и зеленчуци, с изключение на боровинки и сливи.

Алкална диета- какво казва науката за нея

Въпреки широкото популяризиране на алкалната диета, има само едно наблюдателно проучване, което анализира възможната връзка с превенцията и лечението на рак. Това проучване обаче не открива връзка между този тип диета и рака.

Предвид липсата на проучвания, които подкрепят или отхвърлят идеите зад алкалната диета, трябва да заключим, че те нямат научна основа. В този контекст Американският институт за изследване на рака (AICR) не препоръчва алкалната диета.

Диетата също обещава ползи за здравето на вашите кости. Според теорията за алкалната диета, за да се намали киселинността на кръвта (което, както вече видяхме, не е възможно), тялото използва калций от костите, така че киселата храна е свързана с по-малко калций и повече остеопороза.

Въпреки това, в това проучване, публикувано през 2009 г., те заключиха, че въпреки че консумацията на повече протеин наистина увеличава отделянето на калций, той не идва от костите, тъй като няма промени в общия калциев баланс в тялото. Поради тази причина спазването на кисела диета не насърчава по-ниска костна плътност.

Алкална диета- не подобрява вашето здраве

Според изследването алкалната диета всъщност може да представлява риск за здравето и не е подкрепена от научно доказани факти.

Вашето тяло е изключително ефективно в регулирането на pH на кръвта, тъй като бихте имали сериозни проблеми, ако не беше така. Следователно е невъзможно да промените pH на кръвта си чрез алкална диета, въпреки че можете да промените pH на урината си.

Алкалната диета, въпреки че насърчава консумацията на определени полезни храни като зеленчуци и зеленчуци, няма научни доказателства зад себе си в подкрепа на твърденията си.

Някои групи храни в този тип диета също предлагат много предимства, така че не трябва да ги изключвате от здравословната си диета.

За да завършите, трябва да имате предвид, че когато се сблъскате с този тип чудодейна диета, винаги трябва да помните, че ако нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, вероятно е така.

Източници: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *