Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пеган диета- всичко, което трябва да знаете

Успехът на пеган диетата се базира на това, че се изключват всички Гмо- та и химикали и консерванти

пеган диета

Основата на пеганската диета е консумацията на растителна храна. Това е основно комбинация от палео диета и веган диета. Палео диетата е тази, за която се предполага, че следва хранителните навици, които нашите предци са имали през периода на палеолита.

Пеган диета- какво представлява?

Пеганската диета е разработена от американския диетолог Марк Хайман. Основната идея на палео диетата, която има общо с пеганската диета, е да не се консумират преработени храни.

Не става въпрос обаче само за това да ядем същата храна като нашите предци, но и за това как са я консумирали. Това е причината зад избягването на рафинирани храни, колбаси, колбаси и др.

Пеган диета- защо е толкова успешна

Успехът на пеганската диета се крие в нейните съставки. Това е така, защото те трябва да са естествени и без химикали и ГМО. Също така 75% от храната трябва да е на основата на зеленчуци, които трябва да са с естествен и доказано екологичен и устойчив произход.

Здравословните мазнини са необходими, тъй като имат основна роля за здравето на тялото ви. Авокадо, кокосово масло, ядки или екстра върджин зехтин са повече от добре дошли. Здравословните мазнини осигуряват незаменими мастни киселини, наред с други хранителни вещества.

В диетата месото трябва да е от животни, хранени с трева, рибата да е уловена от природата, а яйцата – органични. Силно се препоръчват бобови растения, особено леща. Хората, които спазват тази диета, трябва да ядат по една чаша бобови растения на ден.

Те трябва също да ядат безглутенови зърнени храни като киноа, амарант, безглутенови овесени ядки, царевица, ориз или просо. Трябва обаче да премахнете захарите и рафинираните зърнени храни. Това е така, защото прекомерната консумация на захари увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и наднормено тегло.

 

Освен това пеганската диета потиска млечните продукти и предлага замяната им със зеленчукови напитки като соево или овесено мляко.

Ползи от пеганската диета

Тази диета не изключва нито една съставка, която е от основно значение за благосъстоянието на тялото ви. По този начин тя ви дава всичко необходимо, за да имате достатъчно енергия и да функционирате правилно. Основните и свойства са:

Балансира нивата на кръвната захар и инсулина

Като се има предвид, че това е диета с ниски гликемични нива, тя балансира нивата на инсулин и кръвна захар. Това е така, защото съдържа малко до нула рафинирани брашна и въглехидрати.

Следването на пеганската диета очевидно помага за подобряване на симптомите на диабет, стрес, тревожност и други заболявания, свързани с нарушения на кръвната захар.

Регулира холестерола

Действието му върху холестерола намалява и риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това подобрява възпалението благодарение на приноса на омега-3, които можете да получите от ленено семе, синя риба, водорасли и ядки, и по-ниската консумация на месо.

Има ниска токсичност

Този тип диета насърчава консумацията на местни, екологични и нетоксични продукти и отглеждането на животни с уважение. Освен това може да ви помогне да отслабнете и да го поддържате ниско.

Пеган диета- здравословна ли е?

Въпросът е дали пеганската диета е наистина здравословна и дали може да ви помогне да отслабнете и поддържате оптимално тегло. Най-големият проблем с тази диета е, че може да е твърде строга поради факта, че е комбинация от веган и палео диета.

Освен това ограничава консумацията на бобови растения, някои протеини от растителен произход и всякакви преработени храни. Затова най- добре се консултирайте с диетолог преди да вземате крайно решение.

Източници: https://food-guide.canada.ca/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *