Гневът води до промени в кръвоносните съдове, които вредят на сърцето

Дори кратките изблици на гняв нарушават функцията на кръвоносните съдове, което може да увеличи риска от сърдечни заболявания, показва ново проучване.

гняв

Загубата на самообладание може не само да развали настроението. Ново проучване предполага, че гневът води и до увреждане на кръвоносните съдове, което увеличава риска от сърдечни заболявания.

По-ранни изследвания са установили, че увреждането на кръвоносните съдове, което ги втвърдява и намалява способността им да се отпускат, може да доведе до повишен риск от атеросклероза, инфаркти и инсулти. Новото проучване се фокусира върху това дали гневът и други негативни емоции могат пряко да допринесат за този тип увреждане на кръвоносните съдове.

В новото проучване участват 280 души и изпълняват четири различни осемминутни задачи, предназначени да предизвикат различни емоции:

• Припомнят си нещо, което ги ядосва

• Спомнят си ситуация, която ги е разтревожила

• Четат депресиращи изречения, които ги правят тъжни

• Многократно броят до 100, за да поддържат неутрално емоционално състояние

Преди, по време и след като участниците са изпълнили тези задачи, учените са оценили състоянието на кръвоносните им съдове, за да търсят признаци на нарушена дилатация (или по-ниска способност за ефективно изпомпване на кръв).

Когато хората се ядосат, разширяването на кръвоносните съдове е нарушено до 40 минути, след като хората са завършили експеримента, според резултатите от проучването, публикувано в Journal of the American Heart Association. Няма подобни промени в кръвоносните съдове на групите, изложени на други емоции.

„Видяхме, че предизвикването на състояние на гняв води до дисфункция на кръвоносните съдове, въпреки че все още не разбираме точно как“, казва водещият автор на изследването Даичи Шимбо, специалист по сърдечно-съдови заболявания и професор в медицинския център на Колумбийския университет Ървинг в Ню Йорк.

Даичи Шимбо, професор в медицинския център на Колумбийския университет Ървинг в Ню Йорк и автор на изследването
Даичи Шимбо, професор в медицинския център на Колумбийския университет Ървинг в Ню Йорк и автор на изследването

 

С какви хора е преоведно изследването и какво казва то за връзката между гнева и кръвоносните съдове?

 

„Нарушената съдова функция е свързана с повишен риск от инфаркт и инсулт“, добавя д-р Шимбо. „Изследването на основните връзки между гнева и дисфункцията на кръвоносните съдове може да помогне за идентифициране на ефективни цели за интервенция при хора с повишен риск от сърдечно-съдови събития.“

Всички участници в проучването бяха относително млади и здрави. Те са били на средна възраст 26 години и никой от тях не е имал анамнеза за състояния като сърдечни заболявания, инсулт, високо кръвно налягане, диабет тип 2 или някакви проблеми с психичното здраве.

Учените са ги подготвили за експеримента, като са ги накарали да се отпуснат за половин час преди началото му, предоставили им удобен стол в тиха стая и ги помолили да се въздържат от говорене, четене или използване на телефони.

Едно ограничение на експеримента е, че резултатите от млади, здрави хора, оценени в лаборатория, може да не отразяват това, което може да се случи с по-възрастни хора, хора с хронични медицински проблеми или хора, изпитващи пълната гама от емоции в ежедневието си.

Също така не е ясно от експеримента какво точно се случва с кръвоносните съдове след дългосрочно излагане на гняв или други негативни емоции, тъй като проучването разглежда само кратък момент във времето. То също така се фокусира върху биомаркери и лабораторни тестове за измерване на кратки промени в клетъчното здраве на кръвоносните съдове.

 

Как да контролираме гнева и стреса?

 

Има мерки, които хората могат да вземат, за да управляват стреса и гнева. Те включват: физическа активност, използване на техники за релаксация като медитация или йога, извършване на дейности, които носят удовлетворение и прекарване на време с приятелите и семейството.

Когато стресът и гневът изглеждат непреодолими, е добре да потърсите консултация със специалист. Търсенето на професионална помощ с психотерапия или участието в програма за управление на стреса също може да помогне за справяне с негативните емоции.

Друга опция за управление на гнева и стеса са хранителните добавки. Има билкови хранителни добакви, които могат да помогнат за успокоение и контрол на стреса и настроението.

 

При проблеми с гнева и стреса, вземете Фиторелакс Ден и Нощ.

 

Природният продукт Фиторелакс Ден и Нощ с марката Dr. Nature помага за ефективна релаксация на страдащите от силно напрежение лица. Благотворното въздействие на продукта успокоява през деня и повишава качеството на нощния сън. Всяка капсула съдържа 34 мг екстракт от растението Пасифлора, също такова количество Хмел, Глог, Мента, както и 55 мг Валериана. Всички те са природни съставки, които доказано водят до намаляване на раздразнителността, изблиците на гняв, нервното напрежение и стреса.

Линк към изследването: https://s3.amazonaws.com/cms.ipressroom.com/67/files/20243/JAHA+Shimbo_5-1.pdf

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Dr. Nature Фиторелакс Ден и Нощ – помага при изблици на гняв, паник атаки, стрес, нервно напрежение, безсъние

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *