Агенция по храните: Следете за маркировката на агнешкото и яйцата!

Маркировката на продуктите е гаранция за произхода, качеството и безопасността им

Най-често срещаното нарушение при агнешкото месо е липсата на документи и здравна маркировка, т.е. на печат върху месото.  Това означава, че месото няма произход и може да бъде опасно за консумация. Това обясни в предаването „Денят започва” д-р Любомир Кулински, който е директор на дирекцията „Контрол на храните” в БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните). Когато се попадне на немаркирано месо, то се проверява и ако се установи нарушение, се бракува и се унищожава.

Същите проблеми се наблюдават и при яйцата. Там липсва маркировка на черупката. От агенцията обясняват, че има много яйца, които са насочени за унищожаване, поради липса на маркировка, която доказва техния произход и безопасност.

„Ако има маркировка на черупката на яйцето, това показва на купувача, че тези яйца са от регистрирана ферма, която е преминала през ветеринарен контрол и това гарантира, че са безопасни за консумация”, обяснява д-р Кулински.

От Агенцията по храните призовават да не купуваме яйца в пликчета от гаражи. „Купувайте от магазини, които са регистрирани и проверявани от нас”, съветват още те.

Д-р Кулински отбеляза също, че на пазара има и много яйца от Полша и Украйна.

д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните” в БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните)
д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните” в БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните)

 

В момента се провеждат засилени проверки по предприятията за производство и магазините

 

Във връзка с наближаващите празници са предприети и т.нар. засилени проверки.  Те се провеждат по цялата верига. Проверки има от предприятията до магазините и заведенията за обществено хранене.

Д-р Кулински допълва, че този засилен контрол трае един месец, защото тази година Великден и Гергьовден са в 2 последователни дни. Специалните проверки са започнали на 8 миналия месец и ще приключат на 8 този месец. На 9 или 10 май от БАБХ ще публикуват на уебсайтът си информацията от извършените проверки.

Досегашните проверки показват, че пазарът е спокоен по отношение на безопасността на храните. Няма груби нарушения и инциденти с некачествени продукти.

Вече има няколко малки и по-големи обекти, които са санкционирани заради агнешкото месо.

Източници: https://bntnews.bg; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *