БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Защо има непоносимост и към витамин С?

  •  Нали той се възприема като полезен за организма

Ако предозирате витамин С, може да ви се повиши кръвното налягане, също и захарта в кръвта. Нарушава се сънят, могат да се образуват камъни в пикочните пътища, не е изключено да започне да ви прилошава, да повръщате или да получите диария. Тези симптоми са предотвратими, ако приемате препа­рата, съдържащ витамин С, след ядене. Най-добре е обаче да намалите дозата.

Специалистите предупрежда­ват, че прекаленото увлечение по продукти и препарати, съдържащи този витамин, може да се превърне в причина за проявяване на алергична реакция. Така че „всичко е добро, ко­гато е с мярка“ в случая важи с пълна сила. Докторите обаче заявяват, че не може да се говори за същинска алергия към витамин С. Най-много да възникне лек сърбеж или копривна треска. Алергия в истинския смисъл на думата може да се прояви при употреба на концентриран вита­мин С или ако ви го поставят чрез инжекции – венозни или мускулни. Оптималната доза на витамин С в организма трябва да бъде между 100 до 400 г. Такава доза се съдържа в 2 портокала или 6 половин кило­грам несладки ябълки. По време на епидемии съветът е дозата да се повиши до 500-600 мг. И е най-добре да приемате витамин С в натурален вид, защото в плодовете и зеленчу­ците има много полезни вещества. Вероятно всички знаят къде да „тър­сят“ витамин С – най-много го има в цитрусите, в шипковите плодчета, в доматите, кар­тофите, киселите и кисело-сладките горски плодове, в динята, зелето, пипера, тъмнозеле­ните зеленчуци. Дори в млякото има витамин С, особено в кобилешкото.

Основните последствия от вся­каква хранителна алергия, в случая алергия към витамин С, са обривът, сърбежът, копривната треска, ото­ците, зачервяването, хремата, каш­лицата… При усложнена реакция към този компонент може да се стигне до анафилактичен шок и оток на Квинке, което е много опасно.

 

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ПАЗИ НЯКАКВА ДИЕТА?

При признаци за алергия към витамин С за начало следва да приемете някакъв антихистаминен препарат и да се откажете от про­дуктите и медикаментите, които съдържат витамина. След това се обърнете към специалист-алерголог, за да потвърди, че действително става дума за такава алергия и да ви подбере нужните препарати. Важна в случая е и т.нар. хипоалергенна дие­та. Нейната същност се заключава в това да се откажете от високоалер- генните продукти, т.е. тези, които съдържат витамин С. След това, ако алергичните реакции се повта­рят, ще се наложи да се откажете и от средноалергенните продукти – месо, пшеница, картофи, бобови и редица плодове. Поне 2-3 седмици се придържайте към такава диета. След като алергията към витамин С отстъпи, можете постепенно да започнете да консумирате изключе­ните от менюто продукти. Такава диета изпълнява не само лечебна, но и диагностична функция. Тук е мястото да напомним, че алергията към витамин С се среща крайно рядко и се предизвиква от предозиране на това вещество или като реакция към определен продукт. Като започнете да си връщате продуктите един след друг, ще ви стане ясно от какво именно е предизвикана алергията. Накрая следва да подчертаем, че е желателно с отстраняване на при­чините за алергията да полекувате черния си дроб и да установите точната причина за алергичната ре­акция. Защото е важно не толкова да се игнорират симптомите, колкото да се предотврати повторното им появяване. За целта ще ви помогне изследване при специалист.

 

Д-р Папазова за витамините:

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *