ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Може ли лошият дъх да се лекува с народни средства?

  • Халитозата често е нещо повече от неприятен проблем. Тя може да бъде и ранен признак за различни заболявания

На 19 години съм и имам лош дъх в устата. Слагала съм си спрей, опитах и с ароматни бонбони, дъвки, но нищо не ми помага. Кажете ми, имали начин да се справя с този проблем?

Лиляна Йорданова – Кърджали

Причините за лошия дъх са най-различни – запек, диабет, проблеми с черния дроб и т. н. Най-често, когато проблемът е в устната кухина, става дума за заболяване на венците, недостатъчна хидратация или ниско рН на слюнката. В общи линии в този случай при­чината за неприятната миризма е прекомерното разрастване на лошите бактерии в устата. Най-често за освежаване на дъха се използват най-масово реклами­раните продукти като аромати­зираната вода за уста, дъвките и ментовите бонбони. Всички те успешно прикриват лошия дъх за кратко, но освен че не премахват причините за съществуването му, съдържат значителни количества токсични съставки, които в немал­ко случаи са причина за развитие­то на инфекции в тялото. Водата

за уста е един от най-широко използваните хигиенни продукти. Повечето потребители не са наяс­но с химичните токсини, съдържа­щи се в този продукт. Етанольт например е такъв токсин, който често присъства с повече от 20 процента в повечето видове вода за уста. Учените са установили, че алкохолът във водата за уста реагира по такъв начин, че обра­зува силно канцерогенен вторичен продукт, наречен ацеталдехид. Освен това той може да увреди зъбния емайл, създавайки по този начин предпоставки за появата на кариеси.

Много хора имат навика да използват дъвките без захар или ментовите бонбони, за да освежават дъха си. За съжаление тези продукти са богати на из­куствени подсладители, ароматизатори и консерванти, които са едновременно невротоксични и канцерогенни. Най-безопасни за здравето са дъвките и бонбони­те, които са подсладени само със стевия или ксилитол и не съдър­жат никакви консерванти. Първа­та стъпка за постигане на добра хидратация на устата е пиенето на повече вода. Диетата трябва да е богата на фитонутриенти и антиоксиданти и бедна на захар. Пресните плодове и зеленчуци в достатъчни количества и огра­ничаването на сладките неща са важни за поддържането на здравето на устната кухина и на здравето изобщо.

Лошия дъх може да ви убие…

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *