Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Халитозата може да е причинена и от инфекции на дихателните пътища

Здравейте, интересува ме какви може да бъдат причините за появата на халитозата и към какъв специ­алист трябва да се обърна за консултация?

Веска Петрова, София

Дълго бреме в стома­тологията се смяташе, че основната причина за развитието на халитозата (наличие на неприятна миризма в устата) са заболяванията на венците – зъбният камък се сраства с венеца, в който започват да се размно­жават бактерии, произвеждащи тази неприятна миризма. Съвременните наблюдения показват, че за наличието на този проблем съществуват много причини, повечето от които дори не са свързани с хигиената на устната кухина.

Безкрайното изплакване на устата, таблетките с мента, дъвките и ароматизаторите за уста не могат да ни спасят от това неприятно положение. Ефектът на дъвката продължава не повече от един час, при изплакването не може да се повлияе на бактериите, скрити под дебелия слой зъбен камък, а различните препарати за ароматизи­ране на устата изсушават лигавицата и с това всъщност само задълбочават проблема. Хората, които страдат от сухота в устата, трябва да имат под­ръка дъвка, бутилка вода с лимон или сок. Ако миризмата се появява само сутрин, тя може да се отстрани – с оби­чайната закуска (появилата се слюнка ще отмие повечето бактерии).

ВНИМАНИЕ!

Не по-малък ефект има и внимателното измиване на зъбите и главното – на езика! При достатъчно количество слюнка ние не усещаме неприятната миризма, но ако тя стане по-малко (с възрастта, поради някакво заболяване, в резултат на стрес), неприятни­ят дъх в устата веднага се появява.

Не по-малко развалят дъха инфекци­ите на дихателните пътища. Запуше­ният нос ни заставя да дишаме през устата, а това я изсушава и създава благоприятна почва за размножаване­то на бактериите. Някои заболявания на дихателните пътища се предизвик­ват от бактерии, способни да произ­веждат сернисти газове. В подобни случаи трябва да се потърси лекарска помощ за предписване на необходимите антибиотици.

Често неприятната миризма може да бъде провокирана и от лекарства: антихистаминни средства, противооточни, антидепресанти, успокоителни, лекарства за хипертония. Много от тях намаляват количеството слюнка и с това водят до появата на непри­ятния дъх.

Триметиламинурията (синдром на рибната миризма) е разстройство в обмяната на веществата. При това заболяване особена тежка миризма в устата на човека предизвикват изяде­ните яйца, бобовите.и други богати най-вече на холин продукти. При не­достатъчното производство на един от храносмилателните ферменти холинът не се разгражда в дебелото черво и болният страда от неприятна миризма както в устата, така и в ури­ната и потта. Страдащите от това заболяване трябва да бъдат много внимателни към употребата на черен дроб, грах, говеждо месо, пшенично брашно, ориз, извара, макарони, зеле, картофи и моркови.

Неприятната миризма може да възникне! и при спазването на някаква диета. За това допринасят неизбеж­ната сухота в устата и отделянето на ацетон, който се образува активно в организма при изгарянето на кало­риите.

При някои жени неприятната ми­ризма в устата е предвестник на поредната менструация – промените в хормоналния фон водят до нарастване­то На бактериите в устата.

Спасението в този случай е отлич­ната хигиена на устата. А във всички останали случаи трябва да се избавяме не от миризмата, а от причината, коя­то я предизвиква, обясняват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Халитозата може да е причинена и от инфекции на дихателните пътища

  1. Pingback: Може ли лошият дъх да се лекува с народни средства? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *