Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пестицидите увреждат мозъка и нервната система!

Антон Величков от Българ­ската агенция за безопасност на храните коментира пред репортер на в. „Доктор“ следно­то: „Да, пестицидите са опасни за здравето, но без използва­нето на химически продукти човечеството би загинало от – глад само за няколко месеца. Пестицидите наистина са опасни за нашето здраве, но когато се р употребяват правилно, опасността да попаднат на нашата трапеза е минимална. Всички участници на пазара, които се занимават с търговия с пестициди, се проверяват от нас поне веднъж годишно. А рисковите компании, които сме установили, се проверяват по-често.“

У нас не се провеждат изследвания за вредата, която на­насят на хората тези химикали, но за сметка на това навсякъде другаде по света непрекъснато се работи по този въпрос. „Под е влиянието на пестицидите, с които обикновено се обработват зърнените култури, се намалява срокът на бременността и се раждат деца с тегло под нормата“, твърдят експерти от Детската болница във Ванкувър (Канада).

Става въпрос за органофосфати-органофосфорни съединения, които се използват за борба с вредителите и болестите по растенията, срещу паразити по домашни любимци, синатропни  насекоми и акари, с плевели, в качеството си на бактерициди и регулатори на растежа на растенията. Този тип пестициди действат на нервната система на насекомите, като

ПРЕКЪСВАТ ПРЕДАВАНЕТО НА НЕРВНИТЕ ИМПУЛСИ.

В края на краищата, насеко­мите се обездвижват и умират. Първоначално тези вещества са разработени като невротоксични отрови за използване през Вто­рата световна война и са в състояние да унищожават и човешката нервна система.

Канадските специалисти са изследвали повече от 300 бре­менни жени от бялата и цветната раса, живеещи в градовете, в предградията и селските райони. Те открили, че жените, които са били изложени на въздействи­ето на по-голямо количество органофосфати, раждат със 150 грама по-леки деца от тези, които почти никога не са били в контакт с пестициди. Освен това, при първата група от изследва­ните бременността трае от три до четири дни по-малко.

Учените смятат, че дори и 150-грамово намаляване на теглото трябва да бъде повод за безпокойство. Ако говорим за всяко отделно дете, това не е голям показател, но ако вземем населението като цяло се оказва, че пестицидите могат значително да увеличат броя на децата с ниско тегло при раждане и преждевременните раждания да станат по-чести.

По-рано беше установе­но, че високата концентрация на органофосфорни пестициди в майчината урина по време на бременност е свързана с влошаване на развитието на познавателните и поведенчески способности при децата. Дока­зано е, че тези вещества имат отрицателно въздействие върху интелигентност на децата до едногодишна възраст. Разбира се, пестицидите са вредни и за възрастните: наблюденията са показали, че фермерите, които работят с пестициди, рискуват да се разболеят от болестта на Паркинсон с до 80% повече, отколкото другите хора.

Множество проучвания по­казват, че потреблението на пестициди с храната неизбежно води до увреждане на мозъка, намалява способността за уче­не, паметта и влияе отрицателно върху поведението.

„Децата са изключително чувствителни към нежеланите ефекти на пестицидите. В същото време те консумират значително количество пресни плодове и зеленчуци – например ябълки, ягоди, праскови… – съдържащи различни дози на остатъчни вещества от пестициди“, комен­тират учените.

Пестицидите (инсектициди, фунгициди, хербициди)и ниско­качествените торове

НАНАСЯТ ОГРОМНИ ЩЕТИ НА ЕКОЛОГИЯТА.

Освен това, само 1-2% от използваните препарати имат благоприятен ефект. Останалата част от тях остава в растението, потискайки неговото разви­тие, намалявайки периода на вегетация и плодоносене или влиза в контакт с почвата, убива полезната микрофлора, спира естествения процес на гниене и ферментация на растителните остатъци.

Друг негативен ефект на пестицидите е унищожаване на насекомите опрашители. Около 80% от всички цъфтящи растения се опрашват от пчели и други полезни насекоми.

Особено големи щети при­чиняват пестицидите, когато се използват в оранжерии, където обработката с тях трябва да бъде не повече от 1-2 пъти и до появяване на завръзи при растенията (както се изисква от инструкциите), а тя стига до 30 пъти по време на вегетация. И което е най-тъжно – третиране с препарати се прави няколко дни преди прибиране на ре­колтата от краставици, домати, чушки и зелени насаждения. При такава борба с вредителите отглежданият продукт е вреден за човешкото здраве, тъй като е пропит с най-силните отрови.

Много от пестицидите про­менят хранителната стойност на растенията – в морковите липсва каротин, в ябълките – ензими и витамини. Високото съдържа­ние на нитрати в зеленчуците намалява възможността за дъл­госрочното им съхранение и вреди на почвата. Доказано е, че пестицидите могат да променят дори структурата на растенията, стават причина за тяхното без­плодие, генетични метаморфози на вегетативните органи.

В същото време потиснатите чрез пестициди вредни насекоми във всички агроценози са по- малко от един процент от общия брой на видовете! В този смисъл прилагането на пестициди глав­но засяга не само обектите, но също и много други видове, които се явяват удържащ фактор и унищожаването на които води до бум в числеността на потис­каните форми.

Трябва да добавим, че почти всички видове насекоми развиват устойчивост към използваните пестициди. Това налага разра­ботването и използването на по-токсични и скъпи препарати.

 

Черната класация на пестицидите!

 

Последици от пренаселването на земята (част 2):

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *