ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Донка Байкова: Празниците са опасен повод за преяждане и препиване!

Поредните големи празници и поредица почивни дни се задават. Всички ги чакат с нетърпение, за да си починат, да се видят с близките си, да помързелуват на воля. Хубавите емоции обаче обикновено са гарнирани с обилни празнични трапези, претрупани от разнообразна, мазна и калорична храна, а също така и множество напитки. Българинът обича да се весели всеотдайно, което значи, че 2-3 дни не става от масата. След това мнозина се озовават в клиники по гастроентерология, които по традиция са пълни по празниците. Как да празнуваме умерено и умно, за да не страда стомахът и здравето ни – разказа проф. Донка Байкова, д,м., от факултета по обществено здраве на МУ-София и зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика.

–          Проф. Байкова, отра­зи ли се кризата на праз­ничните трапези на бъл­гарина, или продължаваме да преяждаме – какви са ви впечатленията?

–          Малко удоволствия ни останаха. Ние станахме тъж­ни хора поради многото про­блеми в последните над 20 години, с които живеем. Това се отразява на биотонуса ни, на бита, на настроението, на социалния статус? Чакаме празниците,; за да се видим с приятели и роднини, като че ли в тези дни залагаме на годишното си настроение. Празниците за нас са повод за преяждане и преливане. Друг е въпросът с какво от­рупваме трапезата си. Може след това да погладуваме, но на Великден и Коледа ще подредим хубава трапеза. Може да не е агнешко, но ще опечем пиле, ще купим ракия и вино. Ако проследим традициите на западните народи, някои излизат на пикник, други си подаряват шоколадови зайчета, но не седят на трапези 2-3 дни наред. Нашата традиция е именно тази, фамилията да се събере и да пируваме. Тук остава наблюдението, че се увличаме в преяждане. След това дълго време не можем да възстановим килограмите си. Качваме по 3-4 кг за няколко дни, заседяваме се, тъпчем се с какво ли не.

–          Това шоково ли е за организма?

–          Да, шоково е за цялата храносмилателна система, както и за обмяната на ве­ществата в организма. По принцип в режим на свръхработа всеки орган и система са поставени в РИСК ОТ ВЪЗНИКВАНЕ НА ЗДРАВЕН ПРОБЛЕМ. Когато пренатоварим хра­носмилателната система – стомах, черва, принуждаваме панкреаса да излива много храносмилателни сокове, за да се справи със смилането на различните хранителни вещества. Великденската трапеза е разнообразен на­бор от храни, които ядем безразборно поне няколко дни. Тази храна трябва да се обработи след това, което натоварва всички храносми­лателни жлези. Храната се резорбира като безцветна течност, За да станат месото и козунакът в такава течност, сами разбирате каква сери­озна работа се изисква от нашите органи. Това създава риск от възникване на възпа­лителни процеси

–          Какви могат да бъ­дат тези възпалителни процеси?

–          Възпаление на хра­носмилателните жлези – гастрит, гастродуоденит – възпаление на лигавицата на дванадесетопръстника, възпаление на червата или панкреатит, който е свързан със сериозен риск от смърт. Често има и възпаление на жлъчката, тъй като тя е отго­ворна за преработването на мазнините, поети с храната. Агнешкото е тлъстичко, а ние обичаме и вътрешностите на агънцето, които са богати на мазнини, натриглицериди, на холестерол.

–          Кое е най-опасно – голямото количество приета храна или комби­нацията им?

–          Свръхколичеството и комбинацията от много храни са рискови за здравето ни. Затова винаги препоръчвам, когато сме на празнична тра­пеза, храната да се сервира и отсервира поетапно. Хубаво е да се започне с пролетна салата, зелен лук, репички. Така се АКТИВИРА ПЕРИСТАЛТИКАТА НА ЧЕРВАТА, която ще допринесе следва­щите порции храни, които ще приемем, да се придвижат по-бързо из 8-метровите ни черва. Така ще облекчим тяхната работа. Ние със си­гурност ще отидем и към наздравиците, поради което е добре със салатата да има белтъчни ястия – млечна салата, сирена, месни де­ликатеси, яйца. Обилните трапези са особено опасни за хората, които са спазили целия Великденски пост. В такъв случай организмът не е отделял тези ензими 40 дни, необходими за преработва­нето на мазни храни.

–          Добре е основното ястие да се поднесе поне половин час след предястието, за да има време храната да се етажира в червата. Месото в основното ястие е хубаво да бъде обилно гарнирано със зеленчукови гарнитури – не картофи или ориз, а зелени листни зеленчуци, моркови. Разликата в натоварването на храносмилателната сис­тема е огромна, тъй като водносъдържимите зеленчуци не изискват голямо усилие от организма за преработването им. Това е моята препоръка, всеки сам си преценява. Допълнително е хубаво да се наблегне на много салати. Усещането за ситост се появява чак 30 минути след реалното засищане на организма, тъй като тогава стига сигналът по кръвообра­щението до центъра на глада и на насищането в мозъка. Докато се получи усещането за ситост, вече ще имаме болка в стомаха. Забравихме и десерта – торти, кексчета и т.н. Нека хората да ядат, но това да става поетапно, с почивки. Също е важно да не се смесва алкохолът, което натоварва и направо шокира черния дроб и задстомашната жлеза.

–          Непрекъснато се рекламират „вълшебни“ хапчета, които веднага оправят стомаха – има ли такива?

–          Няма хапчета против махмурлук. Има медикамен­ти, които подпомагат чер­ния дроб да метаболизира алкохола, но не и да ни от­ърват от приетите спиртни напитки. Ако излезем навън, раздвижим се след обилен обяд, всичко ще се преработи много по-бързо. Кислородът и движението ще ободрят мозъка.

Ако възникнат стомашен дискомфорт и болки, ПЪРВАТА РЕАКЦИЯ Е ЧОВЕК ДА СПРЕ ХРАНЕНЕТО. Пият се много билкови чайове – от жълт кантарион, кимион, див копър и копър, джоджен, мента, лайка. След това се хапва само пасирана зеленчукова супа, варени картофи със сирене, овесени ядки (сварени) или ориз. След 2-3 дни покой за стомаха по този режим, в храната може да се включат извара, кисело мляко, жълтък на яйце, бяло пилешко месо и риба. Чак седмица по-късно ще бъдем възстановени от стомашната криза. През цялото време трябва да се приемат мно­го плодови и зеленчукови пресни сокове. Черният дроб след пренатоварване трябва да се къпе в захари, за да възстанови гликогена си и да живне. Може да се приема на гладно комбинация от 1 супена лъжица лимон, мед и зехтин, за да прочистим и жлъчните пътища.

–          Има ли нови тенден­ции и моди в диетите напоследък?

–          Има бум на анорексията и булимията в последните години. Но вегетарианство­то, растителноядството и суровоядството са най-голя­мата мания напоследък. Тя засяга предимно млади хора, жени около 20-30 години. Те увличат съпрузите и децата си в този начин на хранене. Това е много опасно, защото през първите 3 години от живота на детето се оформят три четвърти от мозъчните клетки и структури, а те не могат само с растителни храни. Пълноценната храна за детето е разнообразната – животинска и белтъчна. На фона на анорекси­ята се явяват орторексия – вглъбяване в качеството на храната, и прегорексия – бременните жени отказват да се хранят, за да не качат килограми. Това са актуални­те тенденции в хранителните отклонения.

–          Какви са емоционални­те и психични причини за тези драстични отклоне­ния в храненето?

–          Може да тръгнат от ли­чен проблем – раздяла с лю­бим човек, изневяра, ревност, семейни неприятности, чув­ство на изоставеност. Тези  хора започват да гладуват. След 3-я ден вече няма чув­ство за глад. Когато приклю­чат резервите на гликоген в организма, пада нивото на кръвната захар, мозъчните центрове са затруднени в сво­ята функция. Мозъкът работи само с глюкоза, както знаете. Затова тези хора започват да реагират неадекватно, пора­ди смущения във функциите на мозъка. Те се виждат в изкривен образ в огледалото. Когато решат да се захранят, храната им пречи, защото клетките на лигавицата на червата не са обновени за­ради липсата на храна. Това води до стомашни проблеми, диария и др. Те се отказват да ядат поради това, а и нямат чувство за глад. Същото виждам и при последното момиче, което дойде при мен с такъв проблем. Тя е станала 31 кг в момента.

Опасност от преяждане ни грози по празниците…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *