ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво да правя с този шум в ушите?

Понякога е достатъчно само да присъстваме на рокконцерт, за да се появят след това в ушите ни паразитни шумове. В други случаи те се „настаняват” постепенно и трайно. Невинаги е възможно да се отървем напълно от тях, но има начини значително да намалим не­приятното усещане.

100 причини

Много са хората, които са при­нудени да се приспособяват към досадното свистене или жужене в ушите. Причините могат да бъ­дат различни: увредена слухова мембрана, инфекция на средното ухо, болестта на Мениер, начало на невроза, хипертония… В тези случаи трябва да се третира ос­новният проблем.

Ако шумът е следствие от зву­кова травма, той може да бъде отстранен лесно при условие, че се реагира още същия ден с по­чивка, прием на кортикоиди и успокоителни. Но когато е на­трупан с време­то, трябва да се потърсят други методи.

Важно е да се знае, че шумът в ушите сам по себе си не представлява риск за здраве­то и обикновено постепенно намалява. Когато той е свързан с намаляване на слуха, може да се постави протеза, която, от една страна, позволява на пациента да чува по-добре, а от друга, маскира бученето в ушите, като подсилва околните шумове. На тези, чийто слух не е нарушен, лекарят може да препоръча носенето на апаратче, произвеждащо слаб основен шум, който отвлича вниманието.

Най-важното за страдащия е шумът в ушите да не прерасне във фикс идея. Когнитивно-поведенческите терапии позволяват успешно­то релаксиране и елиминирането на стреса, като по този начин се въздейства върху „мозъка на емо­циите“. Понякога са необходими 12-18 месеца за неутрализиране на неприятното усещане от шума.

Хипнозата също може да доведе до добри резултати. В това състо­яние между съня и бодърстването мозъкът може да промени възприятията си. Когато човек се вслушва в шума, той го чува, но след подходяща терапия може да забрави за него. Пет сеанса на хипноза, съче­тана с автохипноза, водят до подобряване на състоянието при 68% от пациен­тите.

Срещу стреса, който увеличава паразитните шу­мове в ушите, успешно се прилага акупунктурата, а остеопатията облекчава проблема чрез намаля­ване на напрежението в челюстта, главата и прешлените.

Дори и шумът да не може да бъде елиминиран, с помощта на тези средства той може да бъде забравен, което по същество е същото.

Някои храни помагат

Благоприятен ефект при шум в ушите имат броколите, авокадото, бананите, яйцата, рибата, шунката, пилешкото, а кафето, чаят и захарта имат обратното въздействие и уве­личават неприятното усещане. Макар и това да не е все още научно доказано, диетолозите имат основание да смятат, че растителните храни, консуми­рани сурови, са за предпочитане, а зехтинът и сусамовото масло (до 6 с.л. на ден) увеличават въз­действието им. От съществено значение е и бавното, спокойно хранене.

На какво се дължи шумът в ушите

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *