ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

На какво се дължи шумът в ушите

Все повече хора се оплакват от този проблем. Причината за него са много – важно е откриването на истинската.

Шумът в ушите е често срещан симптом при различни заболявания. Той може да бъде с определена честота (висок, нисък) и интензивност (слаб, силен). Съществуват опити за класификация на шума в че­тири степени, като първа степен е слаб, непостоя­нен, а четвърта – силен, дори може да събуди човек. Вижда се, че това състояние може да причини голямо безпокойство. Шумът се появява при съдови промени в мозъка (смяна на стойностите на артериалното кръвно налягане, нарушено кръвообращение при шийна остеохондроза, шипове в шията). В тези случаи той се придружава от замайване и нарушено равновесие, понякога с гадене и повръщане. В други случаи шумът се дължи на увреждане на нервно-епителните клетки в органа на слуха във вътрешното ухо. Тези клетки се поддържат жизнени от течност (ендолимфа), която се произвежда от капиляри в стените на вътрешното ухо. Течността е определено количество с постоян­но налягане и йонен състав. Всяка промяна води до засягане на слуховите клетки, частично намаление на слуха и шум в ушите. Такива проблеми настъпват при болест на Мениер, отосклероза, слухов неврит, възпаление на средното и вътрешното ухо, вирусни увреждания и др.

В трети случаи не се установява с наличните ме­тодики засягане на ухото или мозъчните структури и въпреки това съществува шум. Тогава се приема, че се дължи на повишена чувствителност на вегетатив­ната нервна система, т.е. има вегетоневроза.

Как да лекуваме това заболяване?

Засега не съществуват обективни методи за ре­гистриране на това субективно оплакване. Затова и лечението не е сигурно. Необходимо е кръвното налягане и кръвообращението към мозъчните структури да се нормализира. При установено увреждане на ухото се използват различни медикаментозни средства – съдоразширяващи, регулатори на кръво­обращението, витамини и др. Изборът на лечение до голяма степен е налучкване на медикамента. Трябва да знаете, че нервните клетки не се възстановяват и дори шумът да изчезне или отслабне, намалението на слуха остава.

При шум в ушите се използват и локални анестетици.

От полза за пациента е да се установи на какво се дължи оплакването и той да се запознае с възможностите за лечение. Дори резултатът да е минима­лен, пациентът е по-спокоен, когато състоянието е познато и уточнено и той знае причината за шума в ушите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “На какво се дължи шумът в ушите

  1. Pingback: Как да приспите шума в ушите? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *